Πλέον εκείνο που μένει είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Σύμφωνα με την αγορά, οι επενδυτές έδειξαν διαθέσεις να δανείσουν την Ελλάδα από εκεί και πέρα η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Οι διακυμάνσεις είναι οριακές, με το γενικό δείκτη να κινείται πολύ κοντά στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα. Η αντίσταση των 2.180 μονάδων φαντάζει προς στο παρόν μακρινή, ενώ οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική οικονομία και το Χ.Α.
Η μετοχή της ΕΤΕ πέρασε σε αρνητικό πεδίο, ενώ μικρού εύρους θα πρέπει να θεωρείται η αντίδραση στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. Ξεχωρίζει η μετοχή του Τ.Τ., καθώς επανέρχονται οι φήμες ότι επισπεύδεται η ιδιωτικοποίησή του. Να θυμίσουμε ότι προδεκαπενθημέρου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε διαψεύσει σχετικές πληροφορίες. Τάση στο ταμπλό δεν έχει σχηματιστεί ακόμα (66 μετοχές στο «συν» και 55 υποχωρούν), με το συνολικό τζίρο λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στην Ευρώπη – Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall
Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα ανώτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι κολοσσοί Siemens και Novartis. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι κινήσεις της Κίνας να παεριορίσει τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,675% στις 5.226 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX χάνει 0,53% στις 5.601μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC σημειώνει απώλειες 0,72% στις 3.754 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί 0,6% στις 246,8 μονάδες, κυμαινόμενος στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,8%.
Ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν μετά την υποβάθμιση σε ‘αρνητική’ από ‘σταθερή’ την προοπτική της ιαπωνικής οικονομίας από την πλευρά του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.
Πτώση 2,3% για τη K+S AG.
Ενίσχυση 1,2% για τη STMicroelectronics, με φόντο τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου χρήσης.
Κέρδη 3,1% για τη γερμανική Siemens μετά την ανακοίνωσή της για κέρδη της τάξης των 1,48 δισ. ευρώ (2,09 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών 1,20 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Άνοδος 1,7% και για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μετά την ανακοίνωση για αύξηση της κερδοφορίας της κατά 50% το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.
«Αλμα» 6% για τη Novo Nordisk, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές για το φάρμακο για την αντιμέτωπιση του διαβήτη Victoza.
Κάμψη 2,3% για τη BHP Billiton, 1,3% για την Anglo American και 2,2% για τη Rio Tinto, στον απόηχο της πτωτικής πορείας της τιμής του χαλκού. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο κατευθύνεται για την πρώτη του μηνιαία πτώση μέσα σε τέσσερις μήνες, εν μέσω ανησυχιών για τις κινήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ να περιορίσουν τη ρευστότητα.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 95,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, έναντι των 94,7 μονάδων το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του Ifo ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 95,1 μονάδες.
Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης το ΑΕΠ της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε κάμψη κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Αν και η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ είναι μικρότερη των εκτιμήσεων (την τοποθετούσαν στο +0,4%), το πρακτορείο Marketwatch αναφέρει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνει στη Βρετανία το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr