Πτωτικά η Wall
Το «χορό» των ρευστοποιήσεων έκλεισαν για ακόμη μία ημέρα οι τράπεζες στην αμερικάνικη αγορά, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου για διαχωρισμό επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών. Επιπλέον, η ανακοίνωση της Goldman Sachs ότι η απόφαση της Κίνας να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης της οικονομίας της, θα δημιουργήσει προβλήματα στις μεταλλουργικές εταιρείες, επιβάρυναν το αρνητικό κλίμα που τροφοδότησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Google.
Συνεχίστηκε η πτώση των αμερικανικών δεικτών και αυτήν την εβδομάδα, οποία θεωρήθηκε ως η χειρότερη από τον Φεβρουάριο του 2009, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,1%, ο Nasdaq κατά 3,6% και ο S&P 500 κατά 3,9%.
Ανέβασε τους τόνους για την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, επισημαίνοντας ότι η «ιδέα» του «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» για μία τράπεζα δεν θα ισχύει πια, καθώς θα ψηφιστούν κανόνες για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος με τις προτάσεις του, επιστρέφει στη νοοτροπία του νόμου «Glass-Steagall», από τον οποίο οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Ο νόμος, που υιοθετήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές (τη δεκαετία του '30, μετά τη Μεγάλη Ύφεση) διαχώριζε τις εμπορικές/δανειακές τραπεζικές δραστηριότητες από τις επενδυτικές
Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση ότι οι οργανισμοί ή θα λειτουργούν ως τράπεζες ή ως επενδυτές -και τα δύο, δεν γίνεται πια. Για τις τράπεζες, τα hedge fund και τα private equity fund θα αποτελούν παρελθόν, και σκοπός είναι να μην καταλήξουν ποτέ ξανά γίγαντες, των οποίων η πτώση θα συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικονομία.
O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ακόμα και σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν υπό τους ίδιους κανόνες που τις οδήγησαν πριν από ένα χρόνο λίγο πριν την κατάρρευση.
O Obama έθιξε και το φαινόμενο της ανευθυνότητας, το οποίο κάνει επιτακτική της ανάγκη εισαγωγής της μεταρρύθμισης, «καρφώνοντας» τις τράπεζες που σημειώνουν «αστρονομικά» κέρδη, απαξιώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, αποφασίζουν για το ύψος των επιτοκίων κατά βούληση, και δεν επιστρέφουν τα χρήματα των φορολογουμένων πίσω.
«Αν θέλουν πόλεμο, είμαι έτοιμος» είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου, οδήγησαν για δεύτερη ημέρα τις τράπεζες του δείκτη S&P 500 να καταγράψουν απώλειες. Η Morgan Stanley υποχώρησε κατά 4,5%, η Bank of America κατά 2,7% και η Goldman Sachs κατά 3,2%. Ο κλάδος υποχώρησε κατά 6%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσε η American Express η οποία υποχώρησε κατά 9%.
Δραματική μείωση των χρηματιστηριακών κερδών των τραπεζών θα προκαλέσει το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου του τραπεζικού κλάδου από την αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά η τραπεζική αναλύτρια Meredith Whitney.
Η προσπάθεια αυστηροποίησης του τραπεζικού νομικού πλαισίου θα καταστήσει τις τραπεζικές μετοχές ακριβές, ανέφερε χαρακτηριστικά η Whitney, οδηγώντας τους επενδυτές να προτιμούν τοποθετήσεις περισσότερο σε μελλοντικά συμβόλαια, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο εταιρείες όπως η CME Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων μελλοντικών συμβολαίων (futures) στον κόσμο.
Πτωτικά 1,9% κινήθηκε η Freeport, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «neutral» από «buy”» από τη Goldman Sachs.
Επιπλέον, με απώλειες τουλάχιστον 1,9% κινήθηκε οι AK Steel Holding και U.S. Steel Corp., καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε την αξιολόγηση του κλάδου σε «neutral» από «attractive». Στο -1,4% βρέθηκε η Alcoa.
Στο -4,3% βρέθηκε η Google, καθώς τα έσοδα εξαιρουμένων των πωλήσεων απο συνεταιρικά sites, ανήλθαν κατά 13% από 17% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στον αντίποδα, «άλμα» 7,1% κατέγραψε η Johnson Controls, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου χρήσης.
Στο +1,2% βρέθηκε η McDonald’s, καθώς τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ανοδικά 2,1% κινήθηκε η General Electric, καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αλμα 14% σημείωσε η Intuitive Surgical, η κατασκευάστρια ρομποτικών εφαρμογών στην χειρουργική, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη τετάρτου τριμήνου.
Απώλειες στη Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και των εικασιών που θέλουν την Κίνα να ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης της οικονομίας της. 'Βαρίδι' οι μετοχές των τραπεζών, με τους επενδυτές να τις 'εγκαταλείπουν'.
Απώλειες σημειώθηκαν στις ευρωαγορές σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο FTSE υποχώρησε κατά 2,8%, ο DAX κατά 3,07% και ο CAC κατά 3,37%.
Πτώση 1,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 248,16 μονάδες, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχή ημέρα απωλειών, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε 1,2%.
Ιδιαίτερα αδύναμες εμφανίζονται οι μετοχές των τραπεζών, με τη Deutsche Bank να κλείνει στο -5,8%, τη Barclays 5,9% και τη Societe Generale 1,9%. Πτώση 5,2% και για τη UBS, μετά την υποβάθμισή της σε 'underperform' από 'ουδέτερη' από την BNP Paribas.
Πτωτικά 6,7% κινήθηκε η ICAP, ενώ η LSE κατέγραψε πτώση 6% και η Deutsche Boerse υποχώρησε 4,9%.
Με απώλειες 6,1% κινήθηκε η BioMerieux, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «underperform» από «outperform» από τη CA Cheuvreux.
«Βουτιά» 6,2% για τη Petropavlovsk, μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 300 εκατ. δολαρίων.
Πτώση 8,2% για τη Deutsche Lufthansa, καθώς εκτιμά ότι τα αποτελέσματά της το 2010 θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Υψηλότερα κινούνται οι μεταλλευτικές εταιρείες. Κέρδη 1,5% για τη Rio Tinto, μετά την αναβάθμισή της σε 'overweight' από 'ουδέτερη' από την HBSC. Ενίσχυση 1% για την BHP Billiton. Κέρδη 1,7% για την Tullow Oil.
Ανοδος 3,6% για την Telecom Italia, καθώς η Mediobanca εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Telco SpA, η οποία ελέγχει την Telecom Italia.
Άνοδος 1,2% και για τις μετοχές της Ericsson, μετά τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της Sony Ericsson για συρρίκνωση ζημιών κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση της τάξης του 1,6% παρουσίασαν το Νοέμβριο οι παραγγελίες στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη, ανακοινώνει την Παρασκευή η Eurostat. Συγκρινόμενες με το Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση κατά 1,5%.
Σημειώνεται εδώ ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,5% σε μηνιαία βάση και μείωση 5% σε ετήσια βάση.
Αύξηση 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο στη Βρετανία, ήτοι αύξηση 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία εμφανίζεται κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση 1,3% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση.
X.A.: Ανοδος, λόγω ΕΤΕ - Τι λένε οι αναλυτές
Ελπιδοφόρο κλείσιμο ενόψει της πρώτης έκδοσης ομολόγων της χρονιάς, 5ετούς διάρκειας, με το γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,99%, στις 2.033,76 μονάδες. Το οικονομικό επιτελείο με εντατικούς ρυθμούς σχεδιάζει την πρώτη έκδοση της χρονιάς σε ένα ιδιαίτερα «εχθρικό» περιβάλλον για την ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές τις τελευταίες μέρες καλούσαν τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο δανεισμό του Δημοσίου μόνο και μόνο για να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι δεν «φοβάται» να απευθυνθεί στους δανειστές για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας. Οι ξένοι ανησυχούσαν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προέβαινε μέχρι τώρα στην έκδοση ομολόγων λόγω των ανησυχιών ότι θα έβρισκε την πόρτα των δανειστών κλειστή επιτείνοντας τις ανησυχίες, τα αρνητικά σχόλια και το διασυρμό της χώρας περί χρεοκοπίας. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι μεταξύ των αναδόχων περιλαμβάνονται οίκοι, όπως η Morgan Stanley ή η Goldman Sachs, που είτε σόρταραν ελληνικά ομόλογα, είτε δημοσιοποιούσαν επιβαρυντικές για τη χώρα μας και τις αντοχές της οικονομίας εκθέσεις. Από την αρχή της χρονιάς οι απώλειες του γενικού δείκτη ανέρχονται σε 7,39%, ενώ μέσα στην εβδομάδα ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,17%.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από την κάλυψη της έκδοσης την ερχόμενη εβδομάδα, θα κριθεί το αν οι ξένοι αρχίσουν να δείχνουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους προς στο Χ.Α. και την οικονομία. Η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 4,53$, στα 16,60 ευρώ και με όγκο 4,6 εκατ. τεμαχίων, ενώ μικρότερη ήταν η αντίδραση σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Αντιθέτως βγήκαν εντολές στην Ελλάκτωρ που έκλεισε με άνοδο 4,21%, MIG 4,19%, ΟΠΑΠ 2,61%. Σημειωτέον, ότι οι προαναφερόμενες μετοχές κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κι ένα χρόνο. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 221,366 εκατ. ευρώ, ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με απώλειες, 106, έναντι 70 που ενισχύθηκαν και 122 που έμειναν αμετάβλητα.
Πήγασος Χρηματιστηριακή
«Τεχνικά», γράφει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθαρά πτωτική τροχιά με όλους τους σχετικούς δείκτες και τις χρονοσειρές να έχουν ενεργοποιήσει δυνατά σήματα πώλησης. Η γρήγορη και βίαιη πτώση ευνοεί κάποια άμεση ανοδική αντίδραση η οποία ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως ευκαιρία πωλήσεων ή μερικής μείωσης θέσεων παρά ως έναρξη κάποια νέας ανοδικής κίνησης. Σε αυτό συντείνουν και οι έντονες ανοδικές αποκλίσεις που παρατηρούνται στους ταλαντωτές καθώς και η σημαντικές βραχυχρόνιες απώλειες των κυριοτέρων τραπεζικών τίτλων. Θα χρειαστεί να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 2.180 μονάδες προκείμενου να αλλάξει ο χαρακτήρας της διόρθωσης και να επιστρέψει σε ανοδική πορεία η αγορά. Το ενδεχόμενο αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά μακρινό καθώς η αγορά δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο διόρθωσης που συνήθως ξεκινά από υποτιμημένα τεχνικά επίπεδα. Ενδεχόμενη προσέγγιση των 1.870 – 1.840 μονάδων καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση και αναμένουμε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πτωτικής τάσης η οποία ακόμα δείχνει να έχει ισχυρή δυναμική με την περιοχή αυτή να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες μιας πιο ισχυρής ανοδικής αντίδρασης».
Emporiki Bank
Οι 1.950 μονάδες, γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για μία δυναμική αντίδραση της αγοράς. Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, «η πρόσφατη διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων ενεργοποίησε ένα βίαιο κύμα πωλήσεων και το ενδιαφέρον στη παρούσα φάση, επικεντρώνεται στη δυνατότητα των 1.950μ να αποτελέσουν αφετηρία ανοδικής αντίδρασης.
Το προηγούμενο πενθήμερο σημειώθηκαν διαδοχικές διασπάσεις σημαντικών στηρίξεων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της πτωτικής τάσης. Στην προηγούμενή μας ανάλυση αναφέραμε ότι ενδεχόμενη διάσπαση της στήριξης των 2.190μ, αν συνοδευτεί με αύξηση του όγκου των συναλλαγών, τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς τις 2.000μ και την μακροχρόνια περιοχής στήριξης των 1.950μ. Πράγματι την Πέμπτη ο ΓΔ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 1.954,48μ.».
Η Emporiki Bank αναφέρει ακόμα ότι, «η περιοχή των 1.950μ αντιμετωπίζεται ως μια ισχυρή στήριξη που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία αξιόλογης ανοδικής αντίδρασης, λαμβάνοντας υπόψη και την υποτίμηση των τεχνικών δεικτών. Ως θετικό σήμα θα θεωρηθεί η υπέρβαση της βραχυχρόνιας πτωτικής ευθείας τάσης με αυξημένες συναλλαγές (για την συνεδρίαση της Δευτέρας προσδιορίζεται στις 2.015μ και κάθε συνεδρίαση το όριο θα κατεβαίνει περίπου είκοσι μονάδες)». Αντιστάσεις βγαίνουν όπως αναφέρεται στην ανάλυση, «στις 2.118μ, 2.195μ, 2.240μ και 2.300μ (όριο μεσοπρόθεσμης γραμμής τάσης). Επόμενες στηρίξεις στις 1.880μ και 1.780μ. Να υπενθυμίσουμε ότι στη περιοχή των 1.950μ ολοκληρώνεται διόρθωση 66% από το χαμηλό των 1.457μ (Μάρτιος 09) στο υψηλό των 2.932μ (Οκτώβριος 09). Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της τεχνικής ανάλυσης, αν η υποχώρηση επεκταθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες να παγιωθεί η ισχύουσα πτωτική τάση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr