Η αγορά του Χ.Α. κινείται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών και όπως όλα δείχνουν, προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων προς στην ελληνική και μετά όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται για πραγματικότητα την οποία οι παράγοντες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς βγαίνουν πλέον και την καταθέτουν ανοιχτά (Καραμούζης, Καπράλος).
Ο τραπεζικός ο κλάδος, ο πλέον φθηνός στην Ευρώπη, αλλά με έντονο ρίσκο για τη χώρα και την οικονομία της και ταυτόχρονα άλλοτε «αγαπημένος» των ξένων οίκων, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με τους Έλληνες και ξένους αναλυτές να θεωρούν ότι στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2009, οι ισολογισμοί που θα δημοσιευθούν θα περιέχουν μεγάλες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες επηρεάζοντας δυσμενώς τα συνολικά μεγέθη τους. Στα 6,41 ευρώ υποχωρεί η Eurobank, στα 6,20 η Πειραιώς, στα 15,52 η Εθνική και στα 6,51 ευρώ η Alpha. Σημειωτέον ότι στην ΕΤΕ πριν περάσει καν η πρώτη ώρα από το άνοιγμα της συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 1,1 εκατ. τεμάχια. Ήδη, 107 μετοχές καταγράφουν απώλειες και 23 μόνο ενισχύονται. Κίνηση της αγοράς κάτω από τις 2.050 μονάδες, τόνιζαν το περασμένο διάστημα οι αναλυτές στο «R», σημαίνει δύσκολες μέρες για το Χ.Α..
Ανοδικά Ευρώπη και αμερικανικά παράγωγα
Με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές, μετά το πτωτικό ράλι των τελευταίων έξι εβδομάδων, με κινητήριο μοχλό την κινεζική οικονομία, που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά στις 5.420 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,28% στις 5.867 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει κέρδη 0,32% στις 3.941 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί 0,2%. Τα παράγωγα του S&P σημειώνουν κέρδη. Οριακές μεταβολές παρουσίασε ο MSCI Asia Pacific Index.
Το παγκόσμιο ράλι των μετοχών θα σταματήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέσω μιας μέτριας ανάκαμψης των μεγαλύτερων οικονομιών και περιορισμένων εταιρικών κερδών, προβλέπει ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος Nuriel Roubini.
Η αποτυχία να ελεγχθούν «φούσκες» στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες πυροδοτούνται και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, μπορεί να προκαλέσει μια «σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις, κάτι το οποίο θα δράσει αρνητικά στην παγκόσμια αλλά και τοπική οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Roubini σε ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ΑΕΠ της Κίνας σημείωσε αύξηση 10,7% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 8,9%, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 10,5%.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετάλλων στο Λονδίνο. Η Xstrata ενισχύεται 1,8% και η Lonmin κατά 1,8% επίσης.
‘Αλμα΄ 2,5% για την Petropavlovsk, που ανακοίνωσε αύξηση ετήσιας παραγωγής χρυσού κατά 21%.
Ανοδος 2,7% για την Logitech. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 41% στο τρίτο τρίμηνο στα 57,1 εκατ. δολάρια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 48,7 εκατ. δολαρίων.
Η Ahold ενισχύεται κατά 1,1%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις τετάρτου τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 6,8 δις. ευρώ (9,6 δις. δολάρια).
Κέρδη 11% για την Enterprise Inns, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 4%, ενώ ανοδικά κατά 4,2% κινείται η United Utilities Group, καθώς εμφανίζεται αισιοδόξη για την πορεία της εταιρείας το 2010.
Στο +7,2% και η EBay, μετάτα καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία αποτελέσματά της.
«Βουτιά» 10% για την TomTom, καθώς η Nokia ανακοίνωσε ότι το θα παρέχει το σύστημα πλοήγησης μέσω του προγράμματος Ovi Maps δωρεάν. Ταυτόχρονα, η BofA Merrill Lynch Global Research τοποθέτησε την TomTom στη “least preferred” λίστα της .
Πτώση 2,2% για τη Drax Group, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Citigroup.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη πτώση εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τα υψηλά 26 μηνών στις 54,2 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 54,5 μονάδες.
Ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 53,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 53,9 μονάδες.
Ωστόσο, ο PMI βιομηχανίας ανήλθε στις 52 μονάδες από 51,6 μονάδες το Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών, άνω των 51,8 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr