Κέρδη στη Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, με τον τεχνολογικό κλάδο να στηρίζει την άνοδο, μετά τη σύσταση «αγοράς» των μετοχών της Ciena από τη Credit Suisse, η οποία επισκίασε τις ζημιές της Citigroup. Σημειώνονται ότι οι επενδυτές αναμένουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την IBM, η οποία θα τα ανακοινώσει μετά το κλείσιμο της Wall Street.
«Αλμα» 10% για τη Ciena, μετά τη αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «οutperform» από τη Credit Suisse.
Με κέρδη τουλάχιστον 2,4% κινήθηκε η Merck & Co. και Pfizer , οι οποίες ηγούνται των κερδών στο δείκτη Dow Jones.
Στο +32% βρέθηκε η Brink’s Home Security Holdings, καθώς η Tyco International θα προχωρήσει στην εξαγορά της έναντι 2 δισ. δολαρίων. Ανοδικά 1,8% κινήθηκε η Tyco.
«Άλμα» 8% για τη Williams, μετά τη συγχώνευση δύο μονάδων της και τη μεταφορά της καινούργιας μονάδας από το Gulf Coast στο Rocky Mountains.
Κέρδη και για τον κλάδο των φαρμακευτικών, με τις Aetna, Cigna και UnitedHealth Group να κερδίζουν πάνω από 3,2%, καθώς εξελίσσονται εκλογές στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Το ενδεχόμενο επικράτησης του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Scott Brown, έναντι της Martha Coakley των δημοκρατικών, στη θέση του εκλιπόντος Κένεντι, οδηγεί σε συμπεράσματα ότι δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση Ομπάμα να περάσει το σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, γεγονός που θα είναι ιδιαιτέρως θετικό για τον κλάδο.
Με κέρδη 2,6% τελικά έκλεισε η Citigroup, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες που ξεπερνούσαν το 3%. Ζημιές ύψους 7,6 δισ. δολαρίων, ήτοι 33 σεντς ανά μετοχή, κατέγραψε η Citigroup κατά το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, από 17,24 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,40 δολάρια ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι για το 2009, οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια, ήτοι 0,80 δολάρια ανά μετοχή.
Σε προσαρμοσμένη βάση, εξαιρουμένων των έκτατων ζημιών, οι οποίες σχετίζονται με την αποπληρωμή του προγράμματος TARP στην κυβέρνηση, οι ζημιές «αγγίζουν» τα 1,4 δισ. δολάρια, ήτοι 6 σεντς ανά μετοχή.
Στον αντίποδα, απώλειες 1% σημείωσε η Kraft Foods, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζει τη Cadbury, έναντι του ποσού των 19,7 δισ. δολαρίων, ποσό που δεν θεωρείται ευνοϊκό για την πρώτη, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων.
Απώλειες 4,2% σημείωσε και η Sprint Nextel, μετά την υποβάθμιση της από την Sanford C. Bernstein, σε underperform από market perform προηγουμένως.
Mικρές απώλειες στην Ευρώπη
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπερκέρασε τις πιέσεις που δέχτηκαν οι δείκτες από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία και τις κατώτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της Alstom.
Με κέρδη 0,4% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 στις 259,16 μονάδες, ενώ στο -0,8% βρέθηκε ο MSCI Asia Pacific Index.
Πτωτικά 4,1% κινήθηκε η Alstom, η οποία ανακοίνωσε πωλήσεις κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 4,69 δισ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης από 4,56 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 4,81 δισ. ευρώ.
Πτωτικά κατά 1,4% κινήθηκε η Casino Guichard-Perrachon, καθώς τα έσοδα της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Απώλειες 2% για την HSBC Holdings και 2,6% για τη Barclays, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους από τη Exane BNP Paribas και Credit Suisse, αντίστοιχα.
Στο -3,2% βρέθηκε η Daimler και στο 3,9% έκλεισε η Renault, μετά την υποβάθμιση της σύστασης των μετοχών τους από τη Nomura Holdings.
Στον αντίποδα, «άλμα» 3,2% για την Cadbury μετά την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας για την εξαγορά της από την Kraft Foods, έναντι τιμήματος 11,9 δισ. στερλινών (19,5 δισ. δολαρίων), υπογράφοντας το τέλος των διαπραγματεύσεων του τελευταίου διαστήματος.
Άνοδος 1,8% για την Carphone Warehouse με φόντο τις εκτιμήσεις για ανακοίνωση κερδών της τάξης των 14-15 πενών ανά μετοχή.
Στο +3,7% βρέθηκε η Burberry Group, καθώς οι πωλήσεις της για το τρίτο τρίμηνο του 2009 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 47,2 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Ιανουάριο από 50,4 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.
Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -56,6 μονάδες από 60,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για αύξηση στις -56,3 μονάδες.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με χαμηλούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, ενώ ο δρόμος της εξόδου από την ύφεση θα είναι δύσκολος και μακρύς.
Αύξηση 0,6% κατέγραψε το Δεκέμβριο στη Βρετανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ήτοι αύξηση της τάξης του 2,9% σe σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5%. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Η άνοδος κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνιστά τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δύο μηνών που έχει καταγραφεί, σημειώνει η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Κέρδη παρά τη μεταβλητότητα στο Χ.Α.
Τα κάτω... πάνω ήρθαν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Τρίτη. Εκεί που ο γενικός δείκτης στο άνοιγμα εκινείτο νωχελικά, αλλά σε θετικό πρόσημο, βγήκαν οι εκθέσεις - απειλές από τους τρεις αξιολογικούς οίκους Moody’s, S&P και Fitch και «έστειλαν» το γενικό δείκτη στα τάρταρα. Χαμηλό 2.033 μονάδες «γράφτηκε» στο ταμπλό, με αποτέλεσμα η ψυχολογία να φτάσει στα τάρταρα.
Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που βγήκαν αγοραστές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν, αλλά δεν περίμεναν την αντίδραση - δώρο στη συνέχεια. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε τελικά με άνοδο 0,54%, στις 2.101,54 μονάδες. Και μάλιστα με αυξημένο όγκο 266,767 εκατ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας και οι αμφιβολίες των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των ξένων οίκων για το πόσο εφικτό είναι η εφαρμογή του ΠΣΑ, αποτελούν το βασικότερο λόγο που οι ξένοι οίκοι είτε σπεύδουν να μειώσουν τις θέσεις τους, είτε να κερδοσκοπήσουν στο Χ.Α., σχολιάζουν χρηματιστές, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία της αγοράς από εδώ και στο εξής. Από τη στιγμή, θεωρούν, που οι 2.050 μονάδες διασπάστηκαν με πολύ μεγάλη ευκολία, παρά το ανοδικό κλείσιμο την Τρίτη, δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι πολύ πιο επώδυνο στο μέλλον.
Οι ρευστοποιήσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, αφορούν κάθε μετοχή ξεχωριστά. Την περασμένη εβδομάδα οι ξένοι «γονάτισαν» την ΕΤΕ και την Alpha. Χθες μόνο την Alpha και σήμερα την Πειραιώς, αν και προς στο κλείσιμο περιορίστηκαν οι απώλειες και η μετοχή «μαζεύτηκε» από τα χαμηλά των 6,53 ευρώ για να κλείσει στα 6,98 ευρώ (2,51%) και όγκο 4,4 εκατ. τεμαχίων. Περιορισμός των αρχικών απωλειών παρατηρήθηκε και στη μετοχή της Eurobank, που από τα χαμηλά των 6,70 ευρώ έκλεισε με απώλειες 1,7%, στα 7,15 ευρώ και συναλλαγές 1,8 εκατ. τεμαχίων. Εμφανέστατη ήταν η αντίδραση για την ΕΤΕ που ενισχύθηκε άνω του 3%, στα 17,21 ευρώ με 4,073 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 5,41% για το Τ.Τ., 3,89% για την Ιντραλότ και νέες φήμες για αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, 3,66% η Τιτάν, έπειτα από τη χθεσινή μεγάλη βουτιά της μετοχής, ΟΠΑΠ 2,41%, Μotor Oil 2,06% και Μυτιληναίος 1,80%. Παρά το θετικό τέλος της συνεδρίασης για τον δείκτη, τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με απώλειες 114, έναντι 78 που ενισχύθηκαν και 106 αμετάβλητα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr