Μεικτή η εικόνα στη Wall
Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου βρέθηκαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, καθώς η διολίσθηση του νομίσματος της Βενεζουέλας άσκησε πιέσεις στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Αντίθετα, στήριγμα στις αγορές προσέφεραν αφενός το «άλμα» στις εξαγωγές της Κίνας και αφετέρου η αναμονή των θετικών αποτελεσμάτων της Alcoa.
Με απώλειες της τάξεως του 1,8% κινήθηκε η Procter & Gamble, ύστερα από την υποβάθμιση της οικονομίας της Βενεζουέλας από την BMO Capital Markets, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Hugo Chavez αποδυνάμωσε στο μισό το εθνικό νόμισμα Bolivar.
Από την άλλη μεριά, η Alcoa βρέθηκε στο 2,7%, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, για το οποίο αναμένονται κέρδη έναντι ζημιών κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το δίκτυο Bloomberg, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 62% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από το 2007. Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα κέρδη μόνο του τραπεζικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 120%, ενώ έως το 2011 θα έχουν τριπλασιαστεί.
Κέρδη 1,4% κατέγραψε και η Citigroup, σαφώς επηρεασμένη από τις δηλώσεις του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Alwaleed bin Talal, ο οποίος ανέφερε ότι τα χειρότερα πέρασαν για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.
«Άλμα» 17,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας κατά το μήνα Δεκέμβρη, δίνοντας στην Κίνα τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα του κόσμου, ξεπερνώντας τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 130,7 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των εξαγωγών για το 2009 στα 1,2 τρισ. δολαρίων. Κέρδη 55,9% σημείωσαν οι εισαγωγές το Δεκέμβρη.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαγωγές ύψους 1,17 τρισ. δολαρίων στη Γερμανία.
Η Κίνα ευνοήθηκε από το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας της ύψους 600 δισ. δολαρίων, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,9%. Η ανάπτυξη για ολόκληρο το προηγούμενο έτος αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 8,3%. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε το 2009 στα 196 δισ. δολάρια.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς το συνεχές δεκάμηνο ράλι των κεφαλαιαγορών προβλημάτισε τους επενδυτές για την συνέχιση της πορείας του. Μέχρι λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες βρίσκονταν σε θετική τροχιά, καθώς η ραγδαία αύξηση των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών κατά το μήνα Δεκέμβρη ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, προσδοκία όμως που «εξανεμίστηκε» λόγω της μετριοπαθούς στάσης των επενδυτών.
Στο +0,1% βρέθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 Index στις 259,43 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 1,2%.
Ανοδικά κατά 1,2% κινήθηκε ο BHP Billiton και κατά 1,5% η Rio Tinto Group, καθώς ο χαλκός σημειώνει κέρδη για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες, ενώ το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και το νικέλιο ενισχύθηκαν.
Σε υψηλό 15 μηνών στα 83,67 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου, εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, στη σκιά των ενθαρρυντικών ενεργειακών και μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Στο 2% βρέθηκε η BP, φτάνοντας σε ύψηλό 19μηνών, ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τη Citigroup, ενώ στο +3,7% βρέθηκε η Cairn Energy, μετά τη σύσταση «αγοράς» της από τον ίδιο τραπεζικό οίκο.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν η τιμή του αργού πετρελαίου να βρεθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι από 65 δολάρια μακροπρόθεσμα.
Ανοδικά 2,1% κινήθηκε η Barclays, μετά τη σύσταση «αγορά» από τη Citigroup.
«Αλμα» 7,1% για τη Swiss Life Holding, καθώς η Allianz ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορά για τη σουηδική Wansquare. Στο -1,4% και η Allianz.
Ανοδος 5,3% για τη Heineken, ύστερα από την εξαγορά της Fomento Económico Mexicano έναντι 5,5 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ) σε μετοχές.
Ανοδικά 3,7% κινήθηκε η Michelin & Cie, καθώς η La Lettre de L’ Expansion τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2009 θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2008.
Στο -2,5% βρέθηκε η Telefonica, μετά την υποβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής της κατά 6% στα 23 ευρώ από τη Morgan Stanley, καθώς το νόμισμα της Βενεζουέλας υποτιμήθηκε κατά 50% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Με απώλειες 3,1% κινήθηκε και η Royal of Scotland, ενώ στο -1,9% βρέθηκε η Lloyds.
TNT από το ΔΝΤ στο Χ.Α.!
Κλείσιμο στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα σήμερα για το γενικό δείκτη, στις 2.315,31 μονάδες και απώλειες 0,53%. Η αιτία της πτώσης, όπως εξηγούν χρηματιστές, ήρθε με το κλείσιμο της αγοράς όταν έγινε γνωστό, ότι ενδεχομένως και αύριο, 12 Ιανουαρίου κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρεθεί στη χώρα μας, προκειμένου να παράσχει στη κυβέρνηση τεχνική υποστήριξη στις ήδη δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία.
Είναι γνωστό ότι την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι επιδόθηκαν σε μια σειρά διαρροών για το «ελληνικό πρόβλημα», επαναφέροντας για μία ακόμα φορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, στα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Πάντως, διεθνή μέσα ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να μας δώσει τα φώτα του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και δεν συνδέουν την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ με το ενδεχόμενο βοήθειας. Προς το παρόν στο Χ.Α. υπάρχει η επήρεια από τη ραστώνη της εορταστικής περιόδου, κάτι που αποτυπώθηκε και στις συναλλαγές, καθώς διαμορφώθηκαν στα 174,2 εκατ. ευρώ.
Το γύρισμα ξεκίνησε από την ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 1,49%, χάνοντας το «κάστρο» των 20 ευρώ, παρά το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 20,83 ευρώ!. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 2,894 εκατ. τεμάχια. Από τις τράπεζες ξεχώρισαν Eurobank και Πειραιώς με κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Η άνοδος των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα και γενικότερα το επιχείρημα της ανόδου τους στηρίζεται στο γεγονός ότι υστερούν σημαντικά σε αποδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή όμως, φαίνεται καθαρά ότι στις τιμές τους ενέχεται το ρίσκο που παίρνουν οι ξένοι με όλα τα μέτωπα της οικονομίας της χώρας ορθάνοιχτα.
Κατά τα άλλα η αναβάθμιση της Ελλάκτωρ από την Deutsche Bank έδωσε ώθηση στη μετοχή και οι νέες δουλειές της ΜΕΤΚΑ στην ενέργεια αποτυπώθηκαν στην αντίδραση του ομίλου Μυτιληναίου. Θετικό πρόσημο κατεγράφη ακόμα για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Nέο limit up για την Ελφίκο και διάχυτες τις φήμες για ενδιαφέρον του Λ. Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιώντας την εταιρεία ως «όχημα» για την είσοδο στο Χ.Α. της βιομηχανίας λιπασμάτων. Τέλος, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 109 υποχώρησαν, έναντι 93 που ενισχύθηκαν και 97 που έμειναν αμετάβλητες. Ως προς την τεχνική ανάλυση δεν «αρέσει» στην αγορά η απομάκρυνση από την αντίσταση των 2.400 μονάδων.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr