Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της αμερικάνικης αγοράς, με φόντο τις ανοδικές ενεργειακές τιμές, συνεχίζοντας έτσι το καλύτερο ράλι των τελευταίων έξι ετών που έχει ξεκινήσει από το 2009. Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού και του αργού κινήθηκαν με κέρδη άνω του 2% οδηγώντας τις μετοχές των κλάδων ακόμη υψηλότερα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους.
Στο +1,4% βρέθηκε η Exxon Mobil και στο +2,8% η Chevron, ενώ η Barrick Gold κέρδισε 3,5%.
Κέρδη 3,3% για την Alcoa και 3,8% για τη Freeport-McMoRan Copper & Gold, ενώ κέρδη 2,1% σημείωσε και η Newmont Mining.
Στο +7,8% βρέθηκε η Chesapeake Energy, έπειτα από τη συμφωνία της με Total.
Οι θετικές προοπτικές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οδηγούν και τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευαστικού εξοπλισμού, την Caterpillar, στο +3,1% και την United Technologies στο +3,4%.
Κέρδη 2,8% και για την Intel, η οποία μάλιστα κινείται κοντά στα καλύτερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η εταιρεία αναβαθμίστηκε σε outperform από neutral προηγουμένως από την Robert W. Baird.
Ανοδικά 4,7% κινήθηκε η Morgan Stanley, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη UBS και Credit Suisse, ενώ η Bank of America κέρδισε 2,5% και η Citigroup 1,2%.
Με απώλειες 2,6% κινήθηκε η Alcon, μετά την ανακοίνωση της Novartis ότι θα εξαγοράσει το μερίδιο της Nestle στην εταιρεία έναντι 39,3 δισ. δολαρίων.
Κέρδη 0,7% για τη Procter & Gamble και 0,6% για τη Johnson & Johnson.
Σημειώνεται ότι ο για τον Warren Buffett δεν ήταν καλή χρονιά το 2009, καθώς κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις του έναντι της αγοράς σε διάστημα δέκα ετών.
Η Berkshire Hathaway, της οποίας ο Buffett είναι πρόεδρος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, κέρδισε 2,7% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2009, τη στιγμή που ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 23%.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της Berkshire από το 1999, όπου κατέγραψε πτώση 20% σε σύγκριση με την άνοδο 20% του δέικτη. Ωστόσο, η Berkshire έχει κερδίσει το δείκτη στα 15 από τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μείωση κατά 0,6% εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, διαμορφούμενες στα 900,1 δισ. δολ.. Τον Οκτώβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρότερη μείωση, της τάξης του 0,4%.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM στις ΗΠΑ στις 55,9 μονάδες από 53,6 τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006. Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ήπια άνοδο στις 54,2 μονάδες.
Σημειώνεται πως ο δείκτης νέων παραγγελιών ανήλθε στις 65,5 μονάδες από 60,3 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2004.
Κέρδη στην Ευρώπη
Σε υψηλά 15 μηνών βρέθηκαν την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο της αύξησης της παραγωγής της Κίνας, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε χρόνων, αλλά και των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρώπη.
Με κέρδη 1,2% κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 Index στις 256,85 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,9%.
Στο +2,3% βρέθηκε η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία του κόσμου, ενώ στο +4,2% βρέθηκε η Xstrata, στη σκιά της ανοδικής πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 1.100 δολάρια η ουγγιά, ενώ με κέρδη κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι. Στο +6,7% βρέθηκε η Cairn Energy και στο +4,9% η Vallourec.
Άνοδος 1,5% για τη Nestle, μετά από ανακοίνωση ότι η Novartis θα προχωρήσει στην εξαγορά του 52% που κατέχει η εταιρεία στην Alcon, τη μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων φροντίδας για τα μάτια, έναντι τιμήματος 28,1 δισ. δολαρίων ή 180 δολάρια ανά μετοχή.
Μετά και την κίνηση αυτή η Novartis αυξάνει τη συμμετοχή της στην Alcon στο 77%, ενώ το συνολικό κόστος για το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στα 38,5 δισ. δολάρια ή 168 δολάρια ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Απρίλιο του 2008 η Novartis πλήρωσε 10,4 δισ. δολάρια ή 143 δολάρια ανά μετοχή τη Nestle προκειμένου να αποκτήσει το 25% της Alcon. Κέρδη 0,1% για την Alcon και απώλειες 2,9% για τη Novartis.
Κέρδη 8,4% για τη Royal Bank of Scotland και 2,4% για τη Lloyd Banking Group, ύστερα από δημοσίευμα της Sunday Times ότι η Itau Unibanco Holding, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βραζιλίας, σκέφτεται να αγοράσει κεφάλαια στα δύο βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, η εταιρεία διέψευσε το δημοσίευμα.
Ανοδικά κατά 4% κινήθηκε η Air Berlin, ύστερα από αναβάθμισης της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τη Deutsche Bank.
Στο +5% βρέθηκε η Renault, η οποία ανακοίνωσε ότι προβλέπει «δυνατά» κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 51,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης PMI στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό 21μηνών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν από την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Επιπλέον, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από τις 53,8 μονάδες, όπου ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, ενώ ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 55,1 μονάδες από τις 54,8 μονάδες.
Στις 54,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMΙ μεταποίησης στη Βρετανία κατά το μήνα Δεκέμβριο, από 51,8 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 25 μηνών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Ποδαρικό με το αριστερό στο ΧΑ
Δεν μπήκε καλά το 2010 για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους με απώλειες της τάξης του 0,29% και στις 2.189,72 μονάδες. Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές αγορές επικρατεί κλίμα ευφορίας με τους δείκτες να ενισχύονται άνω του 1%. Η επενδυτική κοινότητα του ΧΑ παραμένει προσηλωμένη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας που θα γίνει στις επόμενες μέρες.
Μέχρι τότε και μέχρι ουσιαστικά οι ξένοι να δουν σημάδια βελτίωσης δεν αποκλείεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να υπάρχει ένα κλίμα αδιαφορίας στην κεφαλαιαγορά. Αυτό φάνηκε και σήμερα από την αξία των συναλλαγών η οποία παρέμεινε καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 62 εκατ. ευρώ. Μοιρασμένες ήταν οι μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά με αυτές που κινήθηκαν πτωτικά.
Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Aspis Bank που ενισχύθηκε κατά 13,19% εν μέσω πληροφοριών για deal. Άλλοι παράγοντες σημείωναν πως η κίνηση συνδέεται με σχέση αποτίμησης με αυτή της Proton που αγοράστηκε πρόσφατα από τον κ.Λαυρεντιάδη. Λένε δηλαδή πως με βάση το τίμημα που αγοράστηκε η Proton, η Aspis θα έπρεπε να κάνει μία αντίδραση. Πέραν της Aspis ανοδικά κατά 6,53% έκλεισε η μετοχή της Φουρλής και κατά 4,87% ενισχύθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ. Βωβός, Τεγόπουλος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη με καλές σχετικά συναλλαγές.
Από τις πτωτικές, υποχώρησαν σημαντικά Forthnet, Νηρεύς, Καρδασιλάρης, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Κύπρου.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική υποχώρησε οριακά, όπως και η Coca Cola και ο ΟΤΕ, ενώ με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με μικρά κέρδη Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATE Bank. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,95% και ο FTSE 20 0,65%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr