Οριακά ενισχύεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ οριακές απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,28%, η Eurobank κατά 0,25%, η Πειραιώς κατά 0,12% και η Κύπρου κατά 0,61%. Η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,61%.
Μικρές απώλειες καταγράφει η Coca Cola, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Κέρδη 2,31% σημειώνει η ΔΕΗ μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη.
Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 53 ενισχύονται και 41 υποχωρούν. Η Proton Bank που είχε βρεθεί στο επίκεντρο την Πέμπτη λόγω της εξαγοράς, ενισχύεται κατά 1,5%.
Ανοδικά Ευρώπη και παράγωγα στη Wall
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο της αύξησης της παραγωγής της Κίνας, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε χρόνων, αλλά και των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρώπη. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE βρίσκεται στο +0,48% στις 5.439 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,84% στις 3.969 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει κέρδη 0,88% στις 6.009 μονάδες.
Με κέρδη 0,8% κινείται ο Dow Jones Stoxx 600 Index, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 0,8%.
Στο +1,3% βρίσκεται η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία του κόσμου, ενώ στο +2,5% βρίσκεται η Xstrata, στη σκιά της ανοδικής πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού «άγγιξε» τα 1.100 δολάρια η ουγγιά, ενώ με κέρδη κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου.
Κέρδη 3,9% για τη Royal Bank of Scotland και 2,1% για τη Lloyd Banking Group, ύστερα από δημοσίευμα της Sunday Times ότιη Itau Unibanco Holding SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βραζιλίας, σκέφτεται να αγοράσει κεφάλαια στα δύο βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα.
Ανοδικά κατά 4% κινείται η Air Berlin, ύστερα από αναβάθμισης της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold» από τη Deutsche Bank.
Στο +3,4% βρίσκεται η Renault, η οποία ανακοίνωσε ότι προβλέπει «δυνατά» κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 51,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης PMI στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό 21μηνών. Σημειώνεται ότι ο δέικτης μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες.Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν από την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Επιπλέον, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από τις 53,8 μονάδες, όπου ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, ενώ ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 55,1 μονάδες από τις 54,8 μονάδες.
Στις 54,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMΙ μεταποίησης στη Βρετανία κατά το μήνα Δεκέμβριο, από 51,8 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 25 μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr