Κέρδη στη Wall
Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά μετά από μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η νευρικότητα και στο μεγαλύτερο μέρος της η πτώση. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης επικράτησαν τα θετικά πρόσημα που προκάλεσαν τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου, μετά την απρόσμενη κερδοφορίας της Oracle και της Research In Motion, εξαλείφοντας τις πιέσεις από την η πτώση του κλάδου λιανικών πωλήσεων και της νευρικότητας από την ταυτόχρονη λήξη τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών παραγώγων.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Συγκεκριμένα, ο Dow υποχώρησε κατά 1,3%, ο Nasdaq κατά 1% και ο S&P 500 κατά 0,3%.
Στο 6,3% βρέθηκε η Oracle, ύστερα από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,5 δισ. δολάρια, ήτοι 29 σεντς ανά μετοχή, από 1,3 δισ. δολάρια, ήτοι 25 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Επιπλέον, ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα έσοδα της εταιρείας, τα οποία σημείωσαν άνοδο 4% και διαμορφώθηκαν σε 5, 86 δισ. δολάρια από 5,69 δισ. δολάρια που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Το προσαρμοσμένο λειτουργικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 49%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της χρήσης, από 46% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
«Αλμα» 10% για τη Research In Motion. Κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων εμφάνισε η Research In Motion (RIM) το τρίτο τρίμηνο χρήσης του 2009, ωθούμενη από τις ισχυρές πωλήσεις σε κινητά τηλέφωνα BlackBerry, οι οποίες έφτασαν τα 10,1 εκατ.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη της ενισχύθηκαν 59% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ διαμορφώθηκαν στα 628,4 εκατ. δολάρια, ήτοι 1,10 δολάρια ανά μετοχή, από 396,3 εκατ. δολάρια, ήτοι 69 σεντς ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,04 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδά της στα 3,78 δισ. δολάρια. Επιπλέον, στην εταιρεία προστέθηκαν 4,4 εκατ. καινούργιοι συνδρομητές.
Με κέρδη κινήθηκε η Exxon Mobil και η Barrick Gold, στον απόηχο της ανοδικής πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου, αλλά και της σταθεροποίησης της τιμής του χρυσού.
Αλμα 9,8% σημείωσε η Celgene, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500, μετά την ανακοίνωση ότι η εργαστηριακή πρόοδος του φαρμάκου Revlimid είναι πολύ θετική και πολλά υποσχόμενη για την πορεία των κερδών της εταιρείας.
Στον αντίποδα, με απώλειες 13% κινήθηκε η Palm, η οποία εμφάνισε το 10ο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο και το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω προσπαθειών να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των smart-phones.
Απώλειες 3,5% σημείωσαν οι μετοχές της Carnival, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 48%.
Έντονη μεταβλητότητα υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση της Wall, καθώς σήμερα έληξαν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες παραγώγων. Το quadruple witching, όπως ονομάζεται, συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όταν και λήγουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα προαίρεσης (options) επί των δεικτών, τα options μετοχών, τα futures για μεμονωμένες μετοχές (SSF) και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί των χρηματιστηριακών δεικτών.
Απώλειες στην Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι οι διαγραφές του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα θα «αγγίξουν» τα 187 δισ. ευρώ, υπερκέρασαν την απρόσμενα ενισχυμένη επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αλλά και την ανακοίνωση της Oracle ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε προϊόντατεχνολογίας.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,23%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,30%, ενώ ο CAC έχασε 0,24%.
Με απώλειες 0,4% κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 Index κλείνοντας στις 246,29 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,5%.
Στα 187 δισ. ευρώ αναμένει να ανέλθουν οι διαγραφές του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της που αναφέρεται στην σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση την τετραετία 2007- 2010 οι διαγραφές θα διαμορφωθούν στα 553 δισ. ευρώ, αναθεωρημένο μέγεθος κατά 65 δισ. δολάρια από την προηγούμενη εκτίμηση.
Με απώλειες 3,6% κινήθηκε η Lloyds και με 2,4% η Barclays.
Στο +4,2% βρέθηκε η Ιnfineon Technologies, καθώς η Commerzbank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «add» από «hold».
Κέρδη 0,9% για τη BP, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Goldman Sachs.
Ανοδικά κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς η Oracle και η Research In Motion εμφάνισαν ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη. Κατά συνέπεια, κατά 2% ενισχύθηκαν SAP και κατά 2% η ASML Holding.
Ενισχυμένη κατά 1,9% έκλεισε η E.ON και 1% η RWE, καθώς και οι δύο εταιρείες αναμένονται να διευρύνουν τα κέρδη τους μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse Group.
«Αλμα» 16% για τη Cimpor-Cimentos de Portugal, καθώς η Companhia Siderurgica Nacional προέβη σε υποβολή προσφοράς ύψους 3,86 δισ. ευρώ για την εξαγορά της.
Στο +5,8% βρέθηκε η Ryanair Holdings, μετά από ανακοίνωσή της ότι θα παρουσιάσει πλεόνασμα χρημάτων για τους μετόχους της κατά την περίοδο 2012 με 2015, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη Boeing ναυάγησαν.
Με κέρδη 4% κινήθηκε η Iliad, καθώς κέρδισε την τέταρτη άδεια για τη λειτουργία κινητού τηλεφώνου τρίτης γενιάς, ενώ με 5% η Aggreko, η οποία παρουσίασε ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη το τέταρτο τρίμηνο.
Με απώλειες 7,1% κινήθηκε η Credit Agricole, μετά από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από Bank of America-Merrill Lynch, η οποία την απέσυρε από τη λίστα της «Europe 1».
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ενισχυμένη εμφανίζεται κατά το μήνα Δεκέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ifo Institute, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 94,7 μονάδες, έναντι των 93,9 μονάδων το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία εμφανίζεται ανώτερη των προσδοκιών, καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 94,5 μονάδες.
Εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε η ευρωζώνη το μήνα Οκτώβρη έναντι ελλείμματος το αντίστοιχο διάστημα του 2008, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν λιγότερο από τις εισαγωγές, παρά την ισχυρή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αναλυτικά, το εμπορικό πλεόνασμα «άγγιξε» τα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2008 και έναντι του αναθεωρημένου ελλείμματος, ύψους 900 εκατ. ευρώ, κατά το μήνα Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τη Eurostat, oι εξαγωγές υποχώρησαν 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 24%.
Στο σύνολο της ΕΕ, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 18,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2008.
Παράλληλα, για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, το υψηλότερο πλεόνασμα σημείωσαν οι Γερμανία (91,7 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (29,7 δισ. ευρώ), Ολλανδία (27,9 δισ. ευρώ) και Βέλγιο (11 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα καταγράφηκε σε Βρετανία (69,9 δισ. ευρώ), Γαλλία (38,6 δισ. ευρώ), Ισπανία (36,8 δισ. ευρώ), Ελλάδα (21,6 δισ. ευρώ) και Πορτογαλία (13,5 δισ. ευρώ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr