Η κρίση είναι ακόμα μπροστά, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι στο μεγαλύτερο βαθμό - από αυτά που ανακοινώνονται- απογοητευτικά και η άνοδος που έχει ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου μοιάζει να μην έχει βάθος και κυρίως, δείχνει να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Ανάλογες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στις διεθνείς αγορές, αν και το γύρισμα ήρθε από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (κέρδη 42% από τις 9 Μαρτίου για τον ΙSE) και το Χ.Α. (κέρδη 45,6% από τις 9 Μαρτίου).
Αν ψάχνει κανείς δικαιολογίες για τη διόρθωση, υπάρχει η ομιλία Μπερνάνκι στο Σικάγο ότι η Fed θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα. Πάντως και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street πέρασαν στο «κόκκινο». Κύριο χαρακτηριστικό του Χ.Α. ήταν ο υψηλός τζίρος για μία ακόμα συνεδρίαση, που ξεπέρασε τα 346 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν αρχίσει από τις αρχές της εβδομάδας, κάτι που φαινόταν από τις μεγάλες διακυμάνσεις. Πωλητές ήταν οι ξένοι και την προσφορά απορροφούσαν οι Έλληνες με τους χρημτιστές να κάνουν λόγο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέοι εγκλωβισμοί, έστω κι αν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δε γρ΄ψει νέα χαμηλά.
Μεγάλη ήταν η βουτιά στην ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 7,85%, στα 16,31 ευρώ με όγκο 3,4 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 2% κατέγραψε η Eurobank και 0,76% η Πειραιώς, ενώ μόνο η Alpha έκλεισε με ισχυρή άνοδο 3,28%, στα 8,81 ευρώ, διακινώντας σχεδόν 4 εκατ. τεμάχια. Μεγάλη ήταν η πτώση και για τη Marfin Popular κατά 4,33%, ενώ ανοδικά διαμορφώθηκε η Κύπρου με κέρδη 1,14%.
Πτώση 8,24% σημειώθηκε στη Μυτιληναίος, 4,62% στη MIG, 8,18% στο Τ.Τ., 6,60% στην Τιτάν, 3,47% στη Βιοχάλκο. Από τον 20άρη, εκτός της Alpha και της Κύπρου, άλλες τρεις μετοχές έκλεισαν με άνοδο Coca Cola, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Από τις μικρές τράπεζες πάνω από 16% ανήλθαν οι απώλειες στην Ασπίδα, άνω του 12% στην Proton και σχεδόν κατά 6% στη Γενική. Από το Mid Cap ξεχώρισαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ και Frigoglass, καθώς στις υπόλοιπες επελέγη το profit taking. Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει ρευστοποιήσεις στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Η εικόνα στο ταμπλό, θύμισε το πρόσφατο παρελθόν, καθώς με απώλειες έκλεισαν 169 μετοχές, έναντι 67 που ενισχύθηκαν και 68 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr