Σε τέτοιο σημείο δε, που η Deutsche Bank έφτασε να ενισχύεται πάνω από 15%, δίδοντας ώθηση στο δείκτη Dax του Γερμανικού χρηματιστηρίου, άνοδο περίπου κατά 4,5%. Ίδιο κλίμα και στην Αθήνα. Η τρίτη πράξη της ένεσης ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζών και η πτώση του spread στα επίπεδα των 276 μονάδων βάσης σε σχέση με τα γερμανικά από τις περίπου 330 μονάδες, πριν από μία εβδομάδα, είναι ένα καλό νέο. Ήδη, οι αναλυτές εκτιμούν περαιτέρω πτώση του ελληνικού ομολόγου, τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης πριν σταθεροποιηθεί, αλλά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά. Και έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο κτύπημα στον τουρισμό, εικόνα που θα έχει σχηματισθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου φέτος. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1748,61 μονάδες και με κέρδη 2,21%, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί και πιο ψηλά στις 1754 μονάδες. Την κούρσα της ανόδου οδήγησαν οι μετοχές της Εθνικής, που σημείωσε άνοδο 5,25%, στα 12,84 ευρώ με όγκο 2,780 εκατ. τεμαχίων, Alpha κατά 5,84%, στα 6,16 ευρώ με 1,102 εκατ. τεμάχια, Eurobank κατά 5,65%, στα 4,86 ευρώ με 925 χιλιάδες τεμάχια και λιγότερο η Πειραιώς, τα κέρδη της οποίας άγγιξαν το 1,52%, στα 5,34 ευρώ.
Κέρδη πάνω από 7% σημειώθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά 2,27% στη Marfin Popular και μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 2,16% παρατηρήθηκαν στην Κύπρου, αποτέλεσμα εντολής πώλησης από συγκεκριμένο ξένο οίκο. Χαρακτηριστικά στη μετοχή άλλαξαν χέρια 9,5 εκατ. τεμάχια. Από εκεί και πέρα ενισχύθηκαν και τα λεγόμενα αμυντικά χαρτιά, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ (λιγότερο), αποτέλεσμα της θετικής έκθεσης του οίκου Cheuvreux. Υπεραντίδραση βγήκε στα Folli Follie, παρά τις ανησυχίες της αγοράς για τις υποχρεώσεις, με τον τίτλο να σημειώνει άνοδο πάνω από 6%. Κέρδη πάνω από 5,7% για τον Μυτιληναίο με την αγορά να αξιολογεί θετικά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Σομέτρα στη Ρουμανία,ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Αβαξ, Aegean Airlines και από τα small caps Κleemann και Lavipharm. Οι συναλλαγές, δεδομένης της περίστασης, ήταν σημαντικές πάνω από 162 εκατ. ευρώ με την πλειοψηφία των μετοχών να ενισχύεται, 148, έναντι, 58 που υποχώρησαν και 102 που παρέμειναν αμετάβλητες.
«Αυτό που μάς σώζει είναι ότι η ελληνική οικονομία και οι εξαγωγές της χώρας είναι λίγες», διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας. «Δηλαδή», σύμφωνα με τον ίδιο, « η χώρα μας δεν εξαρτά την οικονομία από τις αγορές του εξωτερικού, σε σημείο που να παρατηρείται στάση πληρωμών, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Δυτική Ευρώπη. Τα δύσκολα θα έρθουν», εκτιμά, « στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, τότε που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία ενόψει των θερινών διακοπών». Αυτό, με δεδομένο ότι το προϊόν της Ελλάδας ακούει στο όνομα τουρισμός, ήλιος θάλασσα, από το οποίο εξαρτώνται δεκάδες συνδεδεμένα επαγγέλματα. «Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται αναλόγως και η επενδυτική στρατηγική μας. Ευνοούνται πια οι τοποθετήσεις με το χαμηλότερο ρίσκο. Κι αυτές δεν είναι άλλες από τις επενδύσεις που έχουν διάρκεια, τις μεσομακροπρόθεσμες με ορίζοντα πενταετίας τουλάχιστον. Οι λόγοι είναι πολλοί. Όλοι βλέπουν τις μεγάλες διακυμάνσεις και το volatility». Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα, αν στο τέλος της χρονιάς ήταν ενδεδειγμένη η περίοδος για αναφδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, κάτι παρόμοιο ενδείκνυται και σήμερα, υποννοώντας ότι οι τράπεζες δεν είναι και πολύ της μόδας!
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr