«Δηλαδή», σύμφωνα με τον ίδιο, « η χώρα μας δεν εξαρτά την οικονομία από τις αγορές του εξωτερικού, σε σημείο που να παρατηρείται στάση πληρωμών, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Δυτική Ευρώπη. Τα δύσκολα θα έρθουν», εκτιμά, « στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, τότε που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία ενόψει των θερινών διακοπών». Αυτό, με δεδομένο ότι το προϊόν της Ελλάδας ακούει στο όνομα τουρισμός, ήλιος θάλασσα, από το οποίο εξαρτώνται δεκάδες συνδεδεμένα επαγγέλματα. «Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται αναλόγως και η επενδυτική στρατηγική μας. Ευνοούνται πια οι τοποθετήσεις με το χαμηλότερο ρίσκο. Κι αυτές δεν είναι άλλες από τις επενδύσεις που έχουν διάρκεια, τις μεσομακροπρόθεσμες με ορίζοντα πενταετίας τουλάχιστον. Οι λόγοι είναι πολλοί. Όλοι βλέπουν τις μεγάλες διακυμάνσεις και το volatility». Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα, αν στο τέλος της χρονιάς ήταν ενδεδειγμένη η περίοδος για αναφδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, κάτι παρόμοιο ενδείκνυται και σήμερα, υποννοώντας ότι οι τράπεζες δεν είναι και πολύ της μόδας!
Νέα ανοδική κίνηση καταγράφεται από το άνοιγμα της συνεδρίασης με αρωγό τις αγορές της Ευρώπης. Ο γενικός δείκτης έχει περάσει πάνω από την αντίσταση των 1.725 μονάδων αν και η αξία των συναλλαγών παραμένει χαμηλή. Στελέχη της αγοράς ωστόσο σημειώνουν πως οι ρευστοποιήσεις είναι περιορισμένες και η αγορά οδηγείται εύκολα ανοδικά με χαμηλές συναλλαγές. Δεν αποκλείουν όμως ρευστοποιήσεις στη συνέχεια λόγω βραχυπρόθεσμων κερδών. Στο επίκεντρο των αγοραστών είναι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος ενισχύεται κατά 3,5%, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά και της Τιτάν με ανάλογα κέρδη. Γενική, Alpha Bank, ΤΤ και ΟΤΕ έχνουν άνοδο άνω του 2%, ενώ συνολικά 88 τίτλοι ενισχύονται και 29 υποχωρούν. Η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που υποχωρούν αίσθηση προκαλεί η νέα πτώση της Μπάμπης Βωβός με την τιμή της μετοχής να διαπραγματεύεται κάτω από τα 5 ευρώ. Επιπλέον ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο τίτλος χάνει 1,3% και ο όγκος έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες λόγω των κερδών των προηγούμενων ημερών καταγράφει η Ελλάκτωρ.
Από τις μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, η Ριντένκο αντιδρά και προσπαθεί να απομακρυνθεί από την περιοχή των 0,30 ευρώ με τη βοήθεια των αγορών που πραγματοποιούν οι insiders. Κέρδη 5% καταγράφει η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στο 3,3% είναι τα κέρδη της ΜΕΤΚΑ.
Στ. Κ. Χαρίτος - Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr