Πολύ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, που άγγιξαν το 4,95% και ακόμα μεγαλύτερες από την αρχή του χρόνου, σε ποσοστό 6,89%. Οι συναλλαγές παρέμειναν σταθερές στην εβδομάδα, καθώς ο μέσος ημερήσιος όγκος διαμορφώθηκε στα 128,1 εκατ. ευρώ. Και πάλι καλά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, διότι οι απώλειες είναι μεγάλες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ. Η βρετανική οικονομία εισήλθε οριστικά σε ύφεση, χάνοντας περίπου 1,5% από τον ρυθμό ανάπτυξής της, οι απολύσεις συνχίζονται, με την αγορά να φοβάται ότι η σκυτάλη θα περάσει στη Microsoft εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου και η αιμοδότηση με κρατικά κεφάλαια υπέρ της σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος και στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι αδιάκοπη. Στην Ελλάδα, οι διαρκείς υποβαθμίσεις τραπεζικών μετοχών από ξένους οίκους, η προσφυγή τραπεζών στη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι οι εκθέσεις που εκδίδουν τα «σπίτια» είναι ανυπόστατες, μονοπωλούν την εγχώρια χρηματιστηριακή επικαιρότητα.
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε η στήριξη περί τις 1.645 μονάδες, όπως είχε γράψει από χθες το «R», με χαμηλό στις 1.641, επίπεδα στα οποία βγήκαν αγοραστές κυρίως στην Εθνική, τον ΟΤΕ (βοήθησε και η καλή έκθεση της Merrill Lynch), αλλά και σε MIG και Marfin Popular, με τις φήμες να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του ομίλου να αγοράσει τα καταστήματα της Citigroup στην Ελλάδα, αν και όταν αποχωρήσει η αμερικανική τράπεζα από τη χώρα μας. Αντιθέτως, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη Eurobank και την Πειραιώς με απώλειες 2,59%, στα 4,51 ευρώ και 2,91% στα 5,34 ευρώ αντίστοιχα. Στη μετοχή της ΕΤΕ άλλαξαν χέρια 2,175 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα 11,58 ευρώ και κέρδη 0,52%, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,79%, στα 11,40 και της ΔΕΗ κατά 2,61%, αστα 11,80 ευρώ. Απώλειες για τον Μυτιληναίο άνω του 4%, αποτέλεσμα της κόντρας με τη ΔΕΗ για το τιμολόγιο υψηλής τάσης του Αλουμινίου. Πάνω από 35 υποχώρησε ο ΟΠΑΠ στα επίπεδα των 21 ευρώ, ενώ πάνω από 3 ευρώ και με κέρδη 0,65 έκλεισε ο τίτλος της Ιντραλότ. Σε ότι αφορά την υπόλοιπη αγορά δεν περνά απαρατήρητη η μερική αυτονόμηση του κλάδου ενέργειας με πρωτοστατούντα τίτλο την ΔΕΗ η οποία έχει πλέον το προβάδισμα των προτιμήσεων εντός και εκτός συνόρων. Αν και είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση η ΔΕΗ και γενικά οι εταιρίες που σχετίζονται με την ενέργεια έχουν το πλεονέκτημα λόγω ανελαστικών συνθηκών ζήτησης, χαμηλότερου κόστους παραγωγής σε σχέση με πέρυσι και μεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης της γεωγραφικής περιοχής που βρίσκεται η έδρα τους. Οι αποτιμήσεις παραμένουν ακόμα φθηνές, τα δε ενεργειακά έργα βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για τον κορεσμό της ζήτησης και με πολύ καλή πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Πήγασος Χρηματιστηριακή
"Τεχνικά" , σύμφωνα με την ανάλυση της Πήγασος Χρηματιστηριακή, "ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την λύση του τριγωνικού σχηματισμού ο οποίος θα δώσει νέα επιτάχυνση προς την πλευρά της διέλευσης του Γενικού Δείκτη. Η διάσπαση των 1.625 μονάδων ή των 1.750 μονάδων θα σημάνει το τέλος της συσσώρευσης και θα δώσει μεγάλες πιθανότητες για ένα περιθώριο επιπλέον 200 μονάδων. Χρονικά το τρίγωνο ολοκληρώνεται μέσα στο Φεβρουάριο εκτός αν οι τάσεις ή η εγχώρια ειδησεογραφία ωθήσουν τις τιμές γρηγορότερα προς το ένα ή το άλλο άκρο. Οι πωλητές έχουν με το μέρος τους την τάση, την ψυχολογία και την χαμηλή ορατότητα κερδών για το 2009. Οι αγοραστές παίζουν με τις πιθανότητες απέναντι τους, τις αποτιμήσεις σε ιστορικά χαμηλά και τα τεχνικά δεδομένα σε φάση υποτιμητικής υπερβολής.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική και θα τηρούσαμε στάση αναμονής προς το παρόν συντονίζοντας την επενδυτική μας στάση με το νικητή της αναμέτρησης στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας όπου θα είχαμε πιο ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που διατηρούν την αγορά στα ίδια επίπεδα του τελευταίους τρεις μήνες".
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr