Αυτός είναι και ο λόγος που οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές πιέζονται και μετοχές, όπως της Commertzbank ή της ΒΝΡ καταγράφουν απώλειες πάνω από 4,5%. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι νωρίς να προεξοφλήσει κανείς αν τα εγχώρια μέτρα για τη τόνωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκή, καθώς μόλις τώρα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να κάνουν εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Οι επενδυτές περισσότερο ανησυχούν για τις διαθέσεις των τραπεζιτών και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διανομή ή μη, μερίσματος.
Χρημτιστές σχολιάζουν ότι δεν φοβίζουν οι περαιτέρω πιέσεις προς τα κάτω, δεδομένου ότι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην αγορά με την τακτική του short είναι πια πολύ λίγοι, κάτι που προκύπτει άλλωστε και από τον χαμηλό όγκο των χαρτιών. Ενώ χθες μίας από τις δικαιολογίες υποχώρησης των αγορών ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου παρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, σήμερα το πετρέλαιο τσιμπάει, ενισχύεται κατά 3%, όπως, επίσης, και το δολάριο.
Στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται σταθεροποιητικά, στα επίπεδα των 1.844 μονάδων, με την τεχνική ανάλυση να δίνει κίνηση σε περίπτωση αλλαγής της τάσης έως τις 1.945 μονάδες, που σημαίνει κίνηση στις 990 μονάδες για τον 20άρη. Διαφορετικά, η ζώνη των 1.780 μονάδων, αποτελεί την πρώτη ισχυρή στήριξη, πριν η αγορά βρεθεί στα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου. Οριακές είναι οι διακυμάνσεις σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς, ΟΤΕ και Eurobank, ενώ από την περιφέρεια ξεχωρίζει το limit down στη Βωβός, πάνω από 24%, καθώς δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Σ.τ.Ε. για την επένδυση στο Βοτανικό.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr