Πλέον, έσπασε και η στήριξη των 1.800 μονάδων, που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει την αγορά στα επίπεδα των 1.625 μονάδων, περιοχή που αποτελεί τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου. Τόσο εγχώριοι, όσο και ξένοι παίκτες συνεχίζουν αφειδώς τις ρευστοποιήσεις τους, κυρίως στις τράπεζες, αφού το «στοίχημα» του bear market rally, λίγο πριν τελειώσει η χρονιά, μάλλον χάνεται. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση πωλητών. Η ΑΤΕ, η Marfin Popular και η Eurobank κινούνται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,50, 1,95 και 5,76 ευρώ αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι στις τραπεζικές μετοχός ο όγκος ξεπέρασε το 1,5 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Πειραιώς έχει να βρεθεί στα 6,60 ευρώ (πτώση 3,79%) από τις 19.8/2004, της Alpha στα 6,80 ευρώ (-5,56%) από τις 3/5/2003 και της Κύπρου στα 2,62 ευρώ (-6,09%) από τις 19/11/2005.
Για αρκετό διάστημα, οι 1.800 μονάδες έμοιαζαν με ανάχωμα στην διόρθωση. Από τη στιγμή όμως, που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με περισσότερες από 500 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας -κάτι που έχει να συμβεί από την δεκαετία του 50-, δόθηκε η χαριστική βολή, πρώτα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη συνέχεια στην Wall Street.
Σε συνθήκες κρίσης βρίσκεται και η ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι ξένοι. Εισηγμένες έχουν προχωρήσει ήδη σε ελαστικοποίηση της απασχόλησης, ενώ έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις από την αρχή του χρόνου. Επίσης, εταιρείες στο Χρηματιστήριο, με υψηλό δανεισμό, προβαίνουν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων με πρ΄ταση χρόνου και χαμηλότερα επιτόκια. Και σα να μην έφταναν αυτά, το υψηλό Δημόσιο Χρέος της χώρας, καραδοκεί, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2009, πριν καν μπει η χρονιά.
Κατά τα άλλα, πωλητές βγήκαν και πάλι στην ΕΧΑΕ, την Motor Oil και τον ΟΠΑΠ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε ο ΟΤΕ (0,17%) και υπερκέρδη η ΔΕΗ, που έκλεισε εν μέσω γενικού... χαμού πάνω από τα 12,3 ευρώ (6,36%). Η αγορά βρίσκεται σε μια φάση όπου κυριαρχούν οι αρνητικές αναθεωρήσεις των αναλυτών, οι οποίοι συναγωνίζονται για το ποιος θα βγάλει την χειρότερη πρόβλεψη, σημειώνει η Emporiki Bank στην τεχνική της ανάλυση για το Γενικό Δείκτη, με τίτλο, "o τελευταίος να κλείσει την πόρτα".
Aπογοήτευση
"Συγχρόνως οι επενδυτές όχι μόνον δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν επενδυτικούς κινδύνους αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους απογοήτευσης, χωρίς καμία ελπίδα για το κοντινό μέλλον. Συνήθως τα προαναφερόμενα συμβαδίζουν με τους πάτους των αγορών, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας. Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, πλαγιολισθαίνοντας» από τις 1.915 μονάδες στις 1.800 μονάδες. Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε η τεχνική εικόνα των δυο τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο ΓΔ διατηρήθηκε υψηλότερα των 1.800μ (χαμηλότερη τιμή στις 20/11) αλλά παράλληλα, δεν κατόρθωσε να διασπάσει κάποια αξιόλογη αντίσταση. Γενικότερα, η κίνηση του ΓΔ συμβαδίζει με τις τάσεις που επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου διατηρείται η νευρικότητα χωρίς να διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση. Οι σημαντικότεροι χρημ/κοί δείκτες (ιδίως των ΗΠΑ) διατηρούνται υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων, εμφανίζοντας μια παλινδρόμηση σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών. Στο ημερήσιο γράφημα των τιμών του ΓΔ, είναι εμφανές ότι οι σημαντικές στηρίξεις για το άμεσο μέλλον εντοπίζονται στις 1.800μ και 1.626μ (χαμηλό έτους). Διατηρούμε την άποψη ότι η παραμονή υψηλότερα των 1.800μ και στη συνέχεια η ανοδική διάσπαση των 1.945μ, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες σταδιακής μεταστροφής της τάσης από πτωτική σε ανοδική. Η επόμενη αντίσταση που αποτελεί «κλειδί» για την μεταστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης βρίσκεται στις 2.065μ. Επαναλαμβάνουμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή ότι αν επαληθευτούν οι θετικές ενδείξεις των τεχνικών δεικτών και οι διασπάσεις των αντιστάσεων πραγματοποιηθούν με αύξηση των συναλλαγών, ο μεσοπρόθεσμος στόχος προσδιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 2.600μ.
Στην αντίθετη περίπτωση,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr