Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η αγορά απομακρύνεται από τις 1.800 μονάδες. Αποτελεί μία σημαντική στήριξη, η οποία σε τυχόν αρνητική διάσπασή της, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγούσε το Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως και στον πάτο του Μαρτίου του 2003, δηλαδή τις 1.465 μονάδες. Όσο ο γενικός δείκτης, σημειώνουν, διατηρείται, πάνω από τις 1.800 μονάδες, μπορεί να συντηρηθεί ντίδραση έως την αντίσταση των 2.030 μονάδων. Για την ώρα, η εικόνα των αποτελεσμάτων δείχνει ότι βελτιώνεται σε σχέση με την απογοητευτική εικόνα πριν από μία εβδομάδα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει μείωση κερδοφορίας, αλλά όχι σε ποσοστό άνω του 20%, μικρότερη, κοντά στο 13%. Οι ανησυχίες της αγοράς συνδέονται με το τι θα επακολουθήσει στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων κατά τις επόμενες εταιρικές περιόδους, δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 (που ουσιαστικά θα υπάρχει εικόνα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης), το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.
Για την ώρα πάντως, τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, που κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις, του ΟΤΕ, οι αναμενόμενες ζημιές της ΔΕΗ, αποτελούν μία ισχυρή βάση, τέτοια που να δικαιολογηθεί αντίδραση του γενικού δείκτη, εν μέσω κατήφειας.
Τα κέρδη της ΕΤΕ στο ταμπλό ανήλθαν την Πέμπτη σε 4,57%, στα 14,64 ευρώ με ισχυρό όγκο 2,892 εκατ. τεμαχίων, του ΟΤΕ κατά 4,13%, στα 11,60 ευρώ, με 984 χιλιάδες και της ΔΕΗ 3,26%, στα 10,76 ευρώ με 1,082 εκατ. τεμάχια. Από εκεί και πέρα, ισχυρή ήταν η άνοδος και της Πειραιώς σε ποσοστό 3,23%, στα 7,68 ευρώ με 365 χιλιάδες τεμάχια και λιγότερο της Eurobank κατά 0,96%, στα 6,32 ευρώ με 951 χιλιάδες τεμάχια και πληροφορίες, ότι ο πωλητής που ρευστοποιεί θέσεις του στη μετοχή της τράπεζας να μην έχει ολοκληρώσει ακόμα. Στο «κόκκινο» έκλεισε η Alpha, που υποχώρησε κατά 1%, στα 7,96 ευρώ (χαμηλά από τον Ιούνιο του 2003) με 920 χιλιάδες τεμάχια, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αναλυτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι, παρά τα ειλικρινήαποτελέσματα 9μήνου που δημοσιοποίησε η τράπεζα.
Ίδιο κλίμα και στην Κύπρου, με την μετοχή να υποχωρεί κατά 4,40%, στα όρια των 3 ευρώ, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την JP Morgan. Αγορές και κέρδη βγήκαν στην ΕΧΑΕ, την Motor Oil, τον ΟΠΑΠ, την Ιντραλότ, την Coca Cola (που έσπασε και τα 12 ευρώ).
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr