Καθώς μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του έτους θα περίμενε κανείς μια θετική διόρθωση των τιμών των μετοχών μετά την υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων. Πολλές μετοχές πλην τραπεζών βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τα αποτελέσματα τους. Αλλά παρασύρθηκαν και αυτές στην πτώση των τραπεζών.
Μια θετική διόρθωση θα ήταν λογική και αναμενόμενη, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα συμβεί. Αφενός επειδή δεν υπάρχει εγχώριο ενδιαφέρον και αφετέρου διότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι κακό.
Τα ξένα χρηματιστήρια υποχωρούν, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ κααι Κίνας είναι η αφορμή και ίσως σε ορισμένε ςπεριπτώσεις αποτελεί και την αιτία της πτώσης και οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές κινούνται προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των θέσεων τους και δεν επενδύουν. Όταν τα ξένα funds αποφασίζουν να περιορίσουν την έκθεση τους σε χρηματιστηριακούς κινδύνους ξεκινάνε τις πωήσεις τους από τις πιο αδύναμες αγορές και η ελλάδα είναι η πιο αδύναμη. Οι πωλήσεις λοιπόν ελληνικών μετοχών είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν τα ξένα funds ότανα ποφασίζουν να περιορίσουν τις επενδύσεις τους. Αυτό το είδαμε ώς τώρα και δεν αποκλείεται να το ξαναδούμε μέχρι το τέλος του έτους ανάλογα με το ποιές θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών αγορών.
Υπό αυτές τις συνθήκες το πώς θα κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο είναι αβέβαιο. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές μετοχές σοβαρών εταιριών οι οποίες θεωρούνται υποτιμημένες σε σχέση με τα κέρδη τους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι μετοχές των εταιριών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI το P/E του οποίου (8,8) είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των αντίστοιχων δεικτών τόσο των αναδυόμενων αγορών (10,2) και των ανεπτυγμένων αγορών (13,8). Ειδικότερα οι μετοχές των εταιριών OTE, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, AEGEAN, ΦΟΥΡΛΗΣ, COCA COLA, GRIVALIA, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εταιρίες που έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Μιας ανόδου την οποία μπορεί να μη δούμε σήμερα υπό τις κακές συνθήκες, αλλά η οποία δικαιολογείται από τα οικονομικά τους μεγέθη, συνεπώς σε περίπτωση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος θα εκδηλωθεί.
Το μεγάλο ζήτημα βεβαίως, εκτός από τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις, είναι το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική αγορά η οποία έχει πληγεί ξανά σε μεγάλο βαθμό κυρίως εξαιτίας των ψευδών της κυβέρνησης (πχ χθές έγινε γνωστό οτι ενώ υπήρχε συμφωνία για μια πρόσληψη στο δημόσιο για κάθε τέσσερεις αποχωρήσεις, η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των αμοιβομένων από τον προυπολογισμό κατά 22 χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως συμβασιούχους και το κόστος κατά 2 δισ).
Εκτός αυτού όμως και τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης που υπήρχαν πάντα στις ελληνικές επιχειρήσεις και μεγεθύνθηκαν με το σκάνδαλο της FOLLI FOLLIE επηρεάζουν πολύ αρνητικά την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων. Χθές δημοσιεύτηκε και ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα που αποκαλύπτει οτι η κακή σχέση μεταξύ του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Αττικής εξελίχθηκε σε άγριο ξυλοδαρμό του Διευθύνοντος από τον Πρόεδρο πράγμα αδιανόητο για μέλη διοικτικού Συμβουλίου τράπεζας.
Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με τους κινδύνους για την οικονομία που κρύβει μια εξαιρετικά πολωμένη προεκλογική περίοδος, καθιστούν την ελληνική οικονομία αναξιόπιστη και το ελληνικό Χρηματιστήριο “επικίνδυνο” για τους διεθνείς επενδυτές και φρενάρουν τόσο την άνοδο των τιμών, όσο και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr