Είναι χαρακτηριστικό οτι οι χρηματιστηριακοί συντάκτες που ρωτούσαν χθές τα στελέχη της αγοράς τι συμβαίνει και πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές, έπαιρναν απαντήσεις όπως, δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι, τίποτα κλπ. Και αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές δεν ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για το χρηματιστήριο στο σύνολο του, παρά μόνο για το "παιχνίδι" που παίζει ο καθένας... αν παίζει.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι οτι οι διαθέσεις αλλάζουν ανάλογα με τις ημερήσιες πληροφορίες σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Όταν βγαίνει ένα καλό νέο, όταν δηλαδή διαφαίνεται κάποια πρόοδος στις συζητήσεις οι μετοχές ανεβαίνουν. Όταν έχουμε μια κακή εξέλίξη οι μετοχές πέφτουν. Καθώς ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός και οι παίκτες λίγοι, οι διακυμάνσεις μεγεθύνονται και ενώ δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα, τελικά αποτυπώνονται κάποιες ημερήσιες τάσεις που τελικά δεν συνιστούν… τάση της αγοράς.
Χθές, οι δηλώσεις Τσίπρα περί έλλειψη ψυχής του Σόιμπλε (που όπως ενημέρωσαν ατύπως πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση δεν αφορούσαν τον Σόιμπλε, αλλά τότε ποιόν αφορούσαν;) αλλά και το σήριαλ με την επιστολή Τσακαλώτου που ποτέ δεν έφυγε από το γραφείο του προς τους “θεσμούς”, δημιούργησαν την εντύπωση οτι κάτι δεν πάει καλά. Και φυσικά δεν πάει καλά αυτή η ιστορία της διαπραγμάτευσης που ελπίζουμε να οδηγήσει σε αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Διότι άλλες πληροφορίες, επιμόνως αναφέρουν οτι όλα έχουν συμφωνηθεί και οτι παίζεται ξανά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.
Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση είναι οτι υπάρχει διαφωνία στα πλεονάσματα, αλλά από ότι φάινεται υπάρχει και διαφωνία στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό στα οποία επιμένει το ΔΝΤ (θυμηθείτε το άρθρο Τόμσεν στο site του ταμείου το οποίο έλεγε οτι οι το συνολικό πόσον που πληρώνουμε για συντάξεις είναι εξωφρενικά υψηλό και οτι οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους). Αυτά που έλεγε ο Τόμσεν, τώρα τα λένε όλοι οι δανειστές και είναι λίγο δύσκολο στην ελληνική κυβέρνηση να τα “χωνέψει”.
Παρ’όλα αυτά, αναμένεται τελικώς οτι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με κάποια καθυστέρηση, οτι τελικά η αξιολόγηση θα αργήσει λίγο αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο θα επιτευχθεί και οτι από τον Μάρτη θα συμμετάσχουμε και εμείς στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι.
Όλο αυτό το πάνω κάτω στη σχέση κυβέρνησης - δανειστών δημιουργεί πάνω - κάτω και στις τιμές των μετοχών, με τους παίκτες να αλλάζουν στάση από σορτ σε λονγκ διαρκώς. Αυτά βέβαια ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες του χρηματιστηρίου και όχι τους απλούς επενδυτές οι οποίοι απέχουν από το παίγνιο.
Η αντίδραση της αγοράς πάντως στις "κακές ειδήσεις" υπήρξε σχετικά ήπια, καθώς δεν απειλήθηκε η ζώνη των 630 μονάδων που ήταν και το βασικό εν όψει γιορτών, όταν έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των επενδυτών προβαίνει σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων και οι όποιες κινήσεις δεικτών είναι κυρίως τεχνικού ενδιαφέροντος χωρίς να αντικατοπτρίζουν απαραίτητα κάποια συγκεκριμένη τάση της αγοράς.
Το έδαφος αυτές τις ημέρες δεν είναι έτσι κι αλλιώς «πρόσφορο» καθώς τα μηνύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη μόνο θετικά δεν είναι, μετά και τους νέους «πονοκεφάλους» που προκάλεσε η Monte dei Paschi στους επενδυτές, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες πιέσεις ασκούνται και στις ισπανικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου, οι short-sellers πήραν τη σκυτάλη από τους long χθες, χωρίς ωστόσο να είναι πιεστικοί καθώς εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών για το 2016, ενώ οι αγοραστές δεν βιάζονται να κινηθούν επιθετικότερα, όσο δεν αποσαφηνίζεται η κατάσταση. Ενδεικτικός της «συγκρατημένης» κινητικότητας άλλωστε εμφανίζεται και ο τζίρος, ο οποίος έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες και εν όψει γιορτών, με την «αποχή» και των ξένων να είναι εμφανής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr