Τι σχέση έχουν αυτά με τη «Λεωφόρο Αθηνών»; Στο βαθμό που, μεταξύ άλλων ανοιχτών θεμάτων και εστιών προβληματισμού ανά τον πλανήτη, μπορούν να επηρεάσουν τις ξένες αγορές, ιδίως τις ευρωπαϊκές και κατά βάση τον γερμανικό DAX (που κράτησε τις 9.100 μονάδες), όλα έχουν το ενδιαφέρον τους και μπορούν να προκαλέσουν απόνερα στο Χ.Α....
Το οποίο, για να έλθουμε στα δικά μας, περιμένει μια... «ημερομηνία», πάνω στην οποία, όπως εύστοχα σημείωνε ο αναλυτής της BETA, Μάνος Χατζηδάκης θα παιχτεί το επόμενο σενάριο τάσης. Πότε δηλαδή θα επιστρέψει το κουαρτέτο των δανειστών ώστε να αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά τα ανοικτά μέτωπα τα οποία και πάλι έχουν συσσωρεύσει αβεβαιότητα στην εγχώρια επενδυτική ατμόσφαιρα. Οι επόμενοι μήνες μόνο ορατότητα δεν προσφέρουν, συντηρούν το ρίσκο για τις ελληνικές αξίες σε υψηλά επίπεδα και βέβαια κάθε άλλο παρά ανασταλτικά λειτουργούν στην μείωση της μεταβλητότητας.
Αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα... ξεθυμάνει, ίσως το Χ.Α., απελευθερωμένο κι από τη λήξη της σειράς στο ΧΠΑ, να δοκιμάσει και πάλι τα επίπεδα των 500 μονάδων, σε πρώτη φάση, ζώνη που όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη δύο φορές έδειξε να «ανστιστέκεται», με συνέπεια να προκύψει η αναδίπλωση προς τις 480 μονάδες. Βέβαια, είχε προηγηθεί μια σημαντική αντίδραση-ανακούφιση από τις 420 μονάδες η οποία προσέφερε από τα χαμηλά αποδόσεις από 60% (ALPHA BANK) έως 110% στις τράπεζες (EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), αλλά και κίνηση 20% με 35% σε κάποια blue chips.
Ζητούμενο για την εβδομάδα, από τεχνικής πλευράς, η επιβεβαίωση των 470 μονάδων για τον Γ.Δ., μια νέα προσπάθεια υπέρβασης των 500 μονάδων με στόχο τις 520 μονάδες, όπου επίσης υπάρχει μια κομβική περιοχή, με επόμενο στόχο, εάν έχουμε θετικές εξελίξεις, την περιοχή των 550-560 μονάδων. Στην περίπτωση που οι 470 δεν αποδειχθούν ανθεκτική στήριξη, αμέσως χαμηλότερη περιοχή για τον Γ.Δ. είναι αυτή των 420 μονάδων, που δύσκολα θα αποφευχθεί εάν προκύψει κάποια νέα καθυστέρηση και εάν δεν αυξηθούν οι τζίροι και η συναλλακτική δραστηριότητα που θα σημαίνει ότι μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλα χαρτοφυλάκια.
Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έως τα τέλη του μήνα, έπονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έτους (π.χ. αυτή την εβδομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΟΤΕ, JUMBO κ.λπ.), η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, οι επαφές για αγροτικό-ασφαλιστικό, οι τυχόν εξελίξεις στο προσφυγικό και βέβαια, οι διεργασίες στο μέτωπο διαπραγμάτευση-αξιολόγηση.
Αποτελεί κοινό τόπο στις τάξεις χρηματιστών και αναλυτών ότι η τάση θα εξαρτηθεί από το διεθνές περιβάλλον κυρίως όμως από τα νεότερα από το εσωτερικό μέτωπο, όπου σχεδόν όλα παραμένουν σε εκκρεμότητα, συντηρώντας μέχρι τότε τη νευρικότητα, τη μεταβλητότητα και το σκληρό trading στο ταμπλό, δηλαδή θα παραμείνουν οι συνθήκες «τοξικότητας».
Από κει και πέρα, προφανώς, πέραν της πορείας σηματωρών όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ ή μετοχών στις οποίες έχουν θέση ξένα funds (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, LAMDA κ.λπ.), τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τράπεζες που έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος προκλήσεων και να διαχειριστούν πολλά μέτωπα (κόστος, κόκκινα δάνεια, εθελουσίες κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι οι μετοχές του κλάδου παρά την εξαέρωση της Παρασκευής κατάφεραν σε εβδομαδιαία μέτρηση να κρατήσουν μικρότερα (ALPHA) ή μεγαλύτερα κέρδη (EUROBANK-ΠΕΙΡΑΙΩΣ).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr