Γιατί είναι αλήθεια ότι λίγο ή πολύ αναλυτές και χρηματιστές ανέμεναν την (χαμηλού κόστους) αντίδραση της Παρασκευής μετά το «κυνήγι στα χαμηλά», κι αφού πρώτα ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άθροιζαν οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με συνολικές απώλειες 20,87% και 48,74% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται δε ότι από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 28,04%, ο Τραπεζικός απώλειες 57,35% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχασε περί τα 12,6 δισ ευρώ.
Μένει να φανεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως τουλάχιστον εκτιμά μερίδα ανθρώπων της αγοράς, για μια περαιτέρω ανάκαμψη άνω των 460 μονάδων προς την περιοχή των 480 μονάδων, ή αν η αντίδραση ήταν απλά μια... τεχνική φύσεως ανακωχή από πλευράς των short που απλά έδωσε μια «ανάσα» στους long εν όψει και της λήξης των συμβολαίων Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ στο τέλος της εβδομάδας.
Γιατί το χειρότερο θέμα κατά τους αναλυτές είναι ότι οι αθρόες ρευστοποιήσεις απλά αποτύπωσαν το ρήγμα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών που έχουν αντίκτυπο τόσο στις τράπεζες (οι ξένοι μεγαλομέτοχοι έχαναν από 55% έως 75% από τις αμκ και μετά) όσο και σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ κ.λπ.), απόρροια της αναβίωσης του πολιτικού ρίσκου αλλά και των αμφιβολιών για οικονομική ανάκαμψη στη χώρα. Βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες πρόσφατα ενισχύθηκαν κεφαλαιακά αλλά (εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη ή το διεθνές τραπεζικό σύστημα) τα ξένα funds φοβούνται τυχόν εγκλωβισμό σε μια χώρα-αγορά που εμπεριέχει έτσι κι αλλιώς κινδύνους.
Βέβαια, η όποια ανοδική αντίδραση μπορεί να προκύψει υπό προϋποθέσεις, είτε στο εσωτερικό (π.χ. μια ανακωχή της κυβέρνησης με αγρότες και άλλες επαγγελματικές ομάδες, αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων λόγω προσγυγικού, μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις κ.λπ.) είτε από το εξωτερικό (εάν προκύψει μια νηνεμία στις ξένες αγορές που πάντως κλίνουν πτωτικά) γιατί άλλος φανερός θετικός καταλύτης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα,
Πάντως, και εάν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα προς το καλύτερο με παράλληλη ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ταμπλό, πάντα με τις τράπεζες να αποτελούν το «κλειδί» και 5-6 γνωστά blue chips να δίνουν επίσης τόνο, δεν είναι λίγοι αυτοί στην αγορά, οι οποίοι θεωρούν πως η διόρθωση μπορεί να έχει συνέχεια χαμηλότερα και των 400 μονάδων, με επόμενη ζώνη στις 370 μονάδες.
Ωστόσο άλλοι βλέπουν το Χ.Α. να είναι σχετικά κοντά στον «πυθμένα», θεωρούν τις τελευταίες χαμηλές τιμές σημεία αναφοράς για τη συνέχεια, καθώς ισχυρίζονται ότι ήδη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων έφτασε στο ήμισυ των ιδιωτικών κεφαλαίων που εισφέρθηκαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των 14 δισ. ευρώ (και αυτό μετά τ +15% της Παρασκευης).
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες συνεδριάσεις της εβοδμάδας θα δείξουν εάν η αγορά θα προσπαθήσει να κινηθεί προς τις 480 μονάδες ή θα ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις της στις 420 μονάδες ή στις 110 για τον FTSE 25.
Θεωρητικά ο τραπεζικός κλάδος, έχει περιθώριο τεχνικής αντίδρασης 10%-15%, όπως σημειώνουν αναλυτές, μετά την απαξίωση των τελευταίων εβδομάδων, αν και η συνέχεια (βραχυπρόθεσμα) θα εξαρτηθεί από τις συνεδριάσεις που θα έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, πρακτικά από την σχέση προσφοράς- ζήτησης. Όμως στην αγορά αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η ταλαιπωρία για τον κλάδο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr