Βέβαια, η αβεβαιότητα, η επιφυλακτικότητα δεν απουσιάζουν, όπως και ο φόβος ότι εύκολα, λόγω συνθηκών, μπορεί να προκύψουν εγκλωβισμοί, πλην όμως, δεν λείπουν οι πιο επιθετικοί παίκτες ή διαχειριστές χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τις μετοχές με πιο νευρική και ζωηρή συμπεριφορά.
Αυτές δηλαδή που κινούνται πιο «ενεργά», που «σέρνουν» τον γενικό δείκτη με τις διακυμάνσεις τους (λόγω του ειδικού βάρους) και δείχνουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας στη μεταβλητότητα της αγοράς. Ο λόγος για τον επιθετικό συντελεστή BETA, που δείχνει τν βαθμό προσαρμογής της μετοχής σε έναν δείκτη, εν προκειμένω τον Γενικό Δείκτη.
Σύμφωνα με τον γνωστό στις τάξεις της αγοράς, Μάνο Χατζηδάκη, αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακή, και βάσει πρόσφατης ανάλυσής του, στο στάδιο μετά την επαναλειτουργία του Χ.Α. (αρχές Αυγούστου 2015) μέχρι προ ημερών, στον FTSE 25 μεγαλύτερο δυναμικό δείκτη BETA, άρα και μεγαλύτερη σπιρτάδα, έχουν οι τραπεζικές μετοχές.
Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ εμφάνιζε BETA 3,3, η ALPHA BANK 2,9, ακολουθεί η EUROBANK με 2,7 και η ΕΘΝΙΚΗ με 2,6 περίπου. Με απλά λόγια, πιο επιθετικές μετοχές είναι αυτές των τραπεζών, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό, στις τάσεις της αγοράς αλλά και δείχνει που κατευθύνονται τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, όπως βέβαια και από… που αποχωρούν επιθετικότερα στις «δύσκολες» συνεδριάσεις.
Φεύγοντας από τον τραπεζικό κλάδο, πιο επιθετικές μετοχές, πάντα βάσει της επεξεργασίας που έκανε ο Μ. Χατζηδάκης, είναι οι ΔΕΗ με BETA 1,48, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 1,42, οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με δείκτη 1,2 περίπου, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με 1,13, ενώ πιο… αντιπροσωπευτικές με τον Γενικό Δείκτη, δηλαδή κινούνται με ανάλογο τρόπο και ανάλογα ποσοστά, είναι οι Viohalco, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΤΙΤΑΝ, FOLLI-FOLLIE που έχουν δείκτη BETA λίγο άνω του 1 και χαμηλότερα του 1,1.
Στον αντίποδα, υπάρχουν μετοχές που συνηθίζουν να κινούνται με χαμηλότερες στροφές από αυτές του Γ.Δ., όπως οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (0,9), ΕΥΔΑΠ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (άνω του 0,8), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗ (BETA 0,75), με τις JUMBO, ΟΛΠ, Coca Cola να έχουν δείκτη BETA λίγο κάτω του 0,7%, τις Aegean Airlines, METKA κάτω του 0,6 και τις δύο μετοχές που σχετίζονται με ακίνητα, ήτοι τις LAMDA και GRIVALIA να κλείνουν τον 25άρη με BETA 0,4 και 0,25 περίπου αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης BETA είναι δυναμικός, δηλαδή μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως της συγκυρίας και άλλων χρηματοοικονομικών παραμέτρων και εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν. Όταν ένα συντελεστής είναι άνω του 1%, π.χ. 2%, σημαίνει ότι όταν ο Γ.Δ. κερδίζει 1% η εν λόγω μετοχή ανεβαίνει 2%. Αντίστοιχα βέβαια, όταν ο Γ.Δ. χάνει 1% αυτό το χαρτί συνήθως υποχωρεί 2%.
Προφανώς οι μετοχές με χαμηλό συντελεστή λογίζονται ως πιο «αμυντικά» χαρτιά έναντι αυτών με υψηλότερο που κρύβουν αποδόσεις αλλά και μεγαλύτερο ρίσκο στην πτώση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr