Η εξέλιξη αυτή αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική για το ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί, δεν παύει να αποτελεί ένα θετικό σημάδι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν αποδειχτεί αρκετές φορές ως τώρα ως επίπεδα που προκαλούν αγορές από επενδυτικούς πόλους που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με την κερδοσκοπική φιλοσοφία των hedge funds που κινούνται επιθετικά και προς τις δυο κατευθύνσεις (long και short), αλλάζοντας «άποψη» ακόμα και μέσα στην μέρα.
Είναι δε χαρακτηριστικό της δράσης των ξένων πως τον Ιανουάριο πραγματοποίησαν το 71,1% της συνολικής αξίας συναλλαγών. ενώ στο τέλος του μήνα το ισοζύγιο αγορών-πωλήσεων ήταν αρνητικό κατά 51 εκατ. ευρώ .
Ειδικότερα η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 61,1% έναντι 61,5% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,6%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (7,299.80 εκατ. ευρώ ή 19,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 49,5% έναντι 45,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 7,8%.
Εντωμεταξύ άνθρωποι του χώρου επισημαίνουν πως υπάρχουν ενδείξεις διαφοροποίησης ορισμένων μη τραπεζικών τίτλων, ενώ ταυτόχρονα οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου παραμένουν σε έντονη μεταβλητότητα που ανατροφοδοτείται συνεχώς από τις ευρύτερες εξελίξεις που αφορούν την διαπραγμάτευση της χώρας με τους πιστωτές και την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε τεχνικό επίπεδο το σενάριο που θέλει κίνηση του FTSE ASE 25 προς χαμηλότερα επίπεδα και μέχρι την περιοχή των 220 μονάδων, παραμένει σε ισχύ, με την επισήμανση όμως πως η αγορά παραμένει «ρηχή» και στην περίπτωση που υπάρξει ενεργοποίηση επενδυτικών πόλων κατόπιν βεβαίως θετικών εξελίξεων αναφορικά με την χώρα, μπορεί εύκολα να ανατραπεί.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr