Και όχι μόνο αυτό. Το κλίμα που πάνε να στήσουν τα μεγάλα σπίτια στο Χ.Α., συμπίπτει με την επίσκεψη στην Αθήνα, αύριο Τετάρτη του αφεντικού της JP Morgan, κ. Τζίμι Ντέιμον, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και κορυφαία τραπεζικά στελέχη στη χώρα μας. Και παρά το γεγονός ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι τράπεζες θα περάσουν από τις "Συμπληγάδες Πέτρες" του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ξένοι θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καλύψεις που έχουν σχηματίσει για τα προβληματικά δάνεια, αγνοώντας, ωστόσο, το κακό σενάριο της ΕΚΤ για τα stress tests.
Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, όσον αφορά τον τελικό λογαριασμό των stress tests η κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί το ποσό να αλλάξει από μία και μόνο παραδοχή. Εάν αλλάξει επί τα χείρω, για παράδειγμα το ποσοστό υποτίμησης των τιμών των ακινήτων και πάει από το 25%-30% στο 35%-40% όπου κινείται η πραγματική κατάσταση της αγοράς, τότε οι εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δύναται να αυξηθούν κατά 8 - 10 δισ. ευρώ. Όταν οι τράπεζες εκτιμούν επιβάρυνση με βάση τα ισχύοντα σενάρια της τάξης των 2 δις. ευρώ.
Επίσης, είναι ζήτημα το αν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση για το επίμαχο θέμα, κάτι που διακαώς ζητούν οι τραπεζίτες. Πλην όμως, σύμφωνα με την αγορά όλα δείχνουν ότι ήρθε η στιγμή για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.
Δηλαδή, οι τράπεζες και σε αυτή τη χρήση, αν ισχύει το ακραίο σενάριο της ΕΚΤ θα κληθούν να σχηματίσουν μεγάλες επισφάλειες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δείξουν ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Εξέλιξη που παραπέμπει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και βεβαίως η κάνουλα χρηματοδότησης της οικονομίας θα παραμείνει κλειστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επίσης, στην περίπτωση που υιοθετηθούν ακραία σενάρια για τις Ελληνικές τράπεζες, η επανιδιωτικοποίησή τους πηγαίνει πιο πίσω, καθώς επίσης και η διανομή μερισμάτων, στοιχεία που αποθαρρύνουν Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών είναι το ζητούμενο, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές στο "R", αφού μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε ευελιξία κινήσεων και θα άναβε το φως για διατραπεζικό δανεισμό που πλέον έχει παγώσει, χρηματοδοτώντας την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση της Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Δ. Μαντζούνης, άνοιξε το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. Όπως είπε επείγει η λήψη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών.
Όπως συμπλήρωσε "σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η επίσπευση της διαθέσεως των μετοχών ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον ιδιωτικό τομέα. Τα warrants μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών, σε μία περίοδο που υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους".
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες μέσω Χ.Α. η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα είναι η Eurobank, καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ έχει κατέλθει στο 35%. Στην Alpha Bank το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 66%, ενώ στην Εθνική είναι 57,24%. Στην Τράπεζα Πειραιώς το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη Απριλίου ήταν 67%.
Η πρόταση των τραπεζιτών για να επιστρέψουν τα πιστωτικά ιδρύματα στον ιδιωτικό τομέα, είναι να εξαγοράσουν τα warrants με αντάλλαγμα μετοχές και στη συνέχεια η κάθε τράπεζα θα ακυρώνει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants, ακολουθώντας το παράδειγμα των ιδίων μετοχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr