Είναι προφανές ότι οι ξένοι θεσμικοί απέχουν από την αγορά τις τελευταίες μέρες και ο τζίρος έχει μειωθεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Τρία ξένα funds κρύβονται πίσω από τις εντολές πώλησης στην Πειραιώς, ενώ συστηματικές είναι πλέον οι εντολές πώλησης από ξένους σε Folli Follie και άλλα blue chips του 25άρη.
Ακόμα και η ευνοϊκή έκθεση της Barclays για τις τράπεζες, στηρίζεται στην προσδοκία. Όπως σημειώνει, βραχυπρόθεσμα οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα επωφεληθούν απ' την επιθετική νομισματική πολιτική και τα μη συμβατικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ, ενώ μεσοπρόθεσμα το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης που πιθανόν να περιορίσει τα "κόκκινα" δάνεια και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος δίδει τις καλύτερες προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες.
Όπως εξηγούν χρηματιστές, για να γίνει αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν λιγότερους φόρους ή να ρυθμιστούν οι οφειλές τους προς το κράτος σε περισσότερες δόσεις για να αποκτήσουν έτσι την ευχέρεια να πληρώσουν και τα δάνειά τους, προκειμένου οι τράπεζες ν' αρχίσουν να μειώνουν επισφάλειες. Οπότε, η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην ανάκαμψη για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτό που περιμένουν οι ξένοι για να ενεργοποιήσουν οι ξένοι τις εντολές αγορών και πάλι, δικαιολογώντας ταυτόχρονα τη στάση της κυβέρνησης για το πάγωμα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Οι συνεδριάσεις του επόμενου διαστήματος θα κρίνουν ταυτόχρονα, σε ποια κατεύθυνση θα γύρει η πλάστιγγα στο Χ.Α.
Τα 4 Deals
Από εκεί και πέρα, η αγορά περιμένει με αγωνία τι θα γίνει με την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Το 66% αποτιμάται περί τα 600 εκατ. ευρώ, οπότε ανάλογα θα μειωθεί ο δανεισμός της Επιχείρησης, η οποία, ωστόσο, προκειμένου να "καλοπιάσει" το προσωπικό της σκοπεύει να πληρώσει τις άδειες των τελευταίων οκτώ ετών, κάτι που αν γίνει θα επιβαρύνει τα λειτουργικά της αποτελέσματα, όπως εξηγούν στο "R", χρηματιστηριακοί αναλυτές.
Όσο κι αν η Forthnet θέλει να υποβαθμίσει τη σφήνα του ΟΤΕ για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο, η Ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπως εύστοχα τονίζουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης της Deutsche Telecom με την βρετανική Vodafone. Vodafone και Wind ελέγχουν από κοινού το 40% της Forthnet, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο συνδρομητικό κανάλι της χώρας, τη Nova, ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει στην Emirates.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση Τσαμάζ στον ΟΤΕ, έχει κινηθεί ήδη προς την απόκτηση του ποσοστού των Αράβων, αλλά και τραπεζών, που επίσης, έχουν συμμετοχή. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί, διότι η διοίκηση του ΟΤΕ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αν ο Οργανισμός ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη Nova. Αν ενδιαφέρεται για τη Nova και το deal κλείσει δεν είναι σίγουρο το ok από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, διότι ο ΟΤΕ διαθέτει το δικό του δίκτυο, τον ΟΤΕ tv.
Το επόμενο deal, που μάλλον έχει κολλήσει είναι αυτό της πώλησης από την Εθνική της NBGI. Στη φάση του due diligence εισήλθε η διαδικασία πώλησης της NBGI Private Equity Funds από την Εθνική μετά την αποδοχή πέντε μη δεσμευτικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι που επελέγησαν θα έχουν την ευκαιρία ως τις 8 Ιουλίου να λάβουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την NBGI ή για τις επιμέρους δραστηριότητες για τις οποίες έχουν υποβάλει προσφορά.
Τέλος, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις ως προς τη διαδικασία πώλησης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πέντε είναι οι ενδιαφέρομενοι για τον ΟΛΠ με βασικό ενδιαφερόμενο την Cosco και οκτώ για τον ΟΛΘ με ζεστό το ενδιαφέρον από τους Ρώσικους σιδηρόδρομους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr