Χαρακτηριστικά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πως, «η ανοδική εικόνα έχει χαλάσει και μάλιστα η πτώση έχει αποκτήσει και ταχύτητα καθώς οι δύο χρονοσειρές τάσεις των 15 και 30 ημερών έχουν επιβεβαιώσει πλέον την πτωτική κίνηση. Αν και η αγορά στα πολύ βραχυπρόθεσμα διαγράμματα φαίνεται υπερπουλημένη και ίσως να δικαιολογεί μια ανοδική αντίδραση η υποχώρηση κάτω από τις 1215 μονάδες θα βάλει τον Γενικό Δείκτη σε περιπέτειες αφού μετά θα χρειαστεί σχηματισμό αντιστροφής που θα αναλώσει περισσότερο χρόνο και δυνάμεις σε συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελληνική αγορά είχε να δει σερί 7 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων από τον Απρίλιο του 2012 ενώ η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η δεύτερη σημαντική διόρθωση για φέτος καλύπτοντας ποσοστό απωλειών 9%. Για την ερχόμενη εβδομάδα θα βάζαμε ένα σενάριο αντίδρασης σε προτεραιότητα ωστόσο η εποχική επίδραση της Μ. Εβδομάδας εντός και εκτός των τειχών ενδεχομένως να περιορίσει την δράση και το περιθώριο αυτής της αντίδρασης».
Ο ίδιος θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, «ίσως να αποτελεί το οικονομικό γεγονός της χρονιάς. Η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια άντλησε την εβδομάδα που πέρασε 3 δις ευρώ με απόδοση 4,95% σε μια προσφορά-τελετή υποδοχής στο κλαμπ των αγορών. Πέρα από τα όσα θετικά ή αρνητικά γράφτηκαν ή ακούστηκαν η έξοδος στις αγορές είναι μια κουκίδα στο χάρτη. Σε ένα χάρτη χωρίς σημεία αναφοράς από το 2010 έως το 2023, τουλάχιστον έως την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κάλο ή υποχρεωτικά κακό, κάτι μπλε, κόκκινο η μαύρο. Είναι ένα σημείο στίξης στα χρηματοοικονομικά δεδομένα της χώρας καθώς γύρω από αυτό το χάρτη θα στοιχηθεί το κόστος της ανάπτυξης της χώρας μας. Και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι για να το κρίνουμε θα πρέπει να πάρουμε απόσταση από το γεγονός. Ή να κρίνουμε στην επόμενη δοκιμή στις αγορές με πιο μετρήσιμο και συγκρίσιμο πλέον αποτέλεσμα. Τα άμεσα και μετρήσιμα οφέλη αυτής της διαδικασίας πολλά: κόστος επιτοκίου χαμηλότερο από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, χαμηλότερο πάτωμα εισόδου στις αγορές για τα επιχειρηματικά ομόλογα, συντελεστής προεξόφλησης ταμειακών ροών σε πτωτική αναθεώρηση, πλήθος (550) και μέγεθος (20 δις ευρώ) που έλαβαν μέρος στην διαδικασία και απήχηση σε μέσα ενημέρωσης κυρίως εκτός Ελλάδος».
Η Exotix σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι, «η bull εικόνα έχει οδηγήσει τις τιμές σε ένα ράλι της τάξης του 12-15% κατά το α' τρίμηνο. Την άνοδο στήριξαν κυρίως οι ξένοι επενδυτές, που το ποσοστό τους πλέον στην ελληνική αγορά φθάνει το 53%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες που στηρίζονται κυρίως από αμερικανικά κεφάλαια.
Το ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη UnderWeight αγορά στις αναδυόμενες, λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά, ενώ η Eurobank θα παραμείνει στο προσκήνιο και ίσως να βοηθήσει στο να διατηρηθεί το συνεχές ενδιαφέρον και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η Exotix παραμένει ένθερμος μακροπρόθεσμος υποστηρικτής των ελληνικών Τραπεζών, μετά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες αυξήσεων κεφαλαίου.
Για το λόγο αυτό πιστεύει ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία προσφέρει ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες πιέσεις στην αγορά οφείλονται στα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα και τις πλούσιες αποτιμήσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr