Με οριακές απώλειες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα διάσπασης της αντίστασης των 1.380 μονάδων.
Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για φυσιολογική διόρθωση, έπειτα από τον καταιγισμό των θετικών ειδήσεων από την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου της Πειραιώς και τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Η αγορά πλέον, στρέφει την προσοχή της στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς από την Εθνική Τράπεζα και βεβαίως περιμένει την βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P και εν συνεχεία των τραπεζών. Σταρνητικά περιλαμβάνεται δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλου ότι η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί γενικώς εντός του πρώτου εξαμήνου, χλώντας σχετικά το «παραμύθι» που έχουν πλάσει οι διαχειριστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά και την αγορά των ομολόγων. Ότι δηλαδή, η έκδοση ομολόγου 5ετούς διάαρκειας από την Ελλάδα μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα, ενδεχομένως και μέσα στον Μάρτιο.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με μικρές απώλειες 0,38%, στις 1.364,41 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 123 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα άλλαξε χέρια το 0,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Ισχυρή ήταν η αντίδραση της Εθνική με κέρδη περίπου 2%. Στα 4,10 ευρώ και κέρδη σχεδόν 17,5% σε μόλις δέκα συνεδριάσεις. Σημειώνεται ότι η τιμή στόχος από την Deutsche Bank είναι τα 4,5 ευρώ. Κέρδη 1,51% για την Alpha, στα 0,739 ευρώ και 0,50% για την Πειραιώς, στα 2,01 ευρώ. Κέρδη 5,49% για την Eurobank στα 0,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα τα υψηλά συνεχίζονται για την ΕΧΑΕ, με κλείσιμο στα 9,46 ευρώ, ενώ πιέσεις βγήκαν στην Jumbo, που υποχώρησε στα 13,55 ευρώ, την Folli Follie στα 26,99 ευρώ, τον Τιτάνα στα 24,20 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 7,08 ευρώ και τον ΟΤΕ στα 12,60 ευρώ.
Τα σενάρια για την έξοδο της χώρας στις αγορές
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προ των πυλών", γράφει σήμερα το Bloomberg σε ένα απ' τα κύρια θέματα που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του. Η πετυχημένη έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη έκδοση για ελληνική τράπεζα απ' το 2009, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο υπογραμμίζει τη δήλωση Χρυσοχοϊδη χθες ότι το ελληνικό Δημόσιο θα δοκιμάσει να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές.
Τον δρόμο για την έκδοση κρατικού ελληνικού ομολόγου άνοιξε η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal αλλά και το Reuters που καταγράφει την πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία με την τρόικα.
Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι οι αγορές πείθονται πλέον για τη βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτόκια των ομολόγων σε ευρώ έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει “διψά” για αποδόσεις με αποτέλεσμα να πιθανολογείται καλή υποδοχή και για μια κρατική έκδοση από την Ελλάδα.
Η έκδοση της Πειραιώς, που ήταν η πρώτη μετά από 5 χρόνια για ελληνική τράπεζα, έγινε δεκτή με πολλά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, που καταγράφουν την εξέλιξη ως απόδειξη ότι οι αγορές θεωρούν πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται, αλλά και ως ένδειξη για τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές και αναζητεί αποδόσεις.
Το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων θα έχει και συνέχεια, εκτιμά η Nomura, σημειώνοντας μάλιστα ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου με απόδοση 6%, τότε και τα 10ετή ομόλογα θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τιμών, ώστε οι αποδόσεις τους να πέσουν πιο κοντά στο 6% (από τα επίπεδα του 6,8% όπου βρίσκονται σήμερα).
Σύμφωνα με την RBS η έκδοση θα αφορά τριετές ή πενταετές ομόλογα, το οποίο θα διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και το οποίο θα εξασφαλίζει τους επενδυτές, αφού θα έχει προτεραιότητα αποπληρωμής έναντι των ομολόγων του EFSF. Μάλιστα εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ως το τέλος της χρονιάς και δεύτερη έκδοση.
Ωστόσο οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό ένα τρίτο πακέτο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εκτός και εάν η συμφωνία του ερχόμενου Αυγούστου για το ελληνικό χρέος θα είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ' αυτή που προβλέπουν, κάτι όμως απίθανο με δεδομένο ότι η τρόικα θέλει να συνεχίσει να μπορεί να ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr