Πρωτογενές πλεόνασμα... απαξίωσης στο Χρηματιστήριο, αφού το ενδιαφέρον είναι στραμμένο το πολύ σε 30 με 35 χαρτιά, αυτά του ASE 25 και επιλεκτικά σε κάποια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος της αγοράς πάνω από 10% από την αρχή του χρόνου και 2% την εβδομάδα που πέρασε δεν αφορά την πλειονότητα των μετοχών, ειδικότερα των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, αφού η χαμηλή τους εμπορευσιμότητα, η ανησυχία για τους ισολογισμούς τους κατά τον έκτο χρόνο της ύφεσης δεν επιτρέπουν την ασφαλή τοποθέτηση των επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή και δέκα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε 64 εισηγμένες μετοχές δεν είχε διακινηθεί ούτε μία μετοχή και είχαν μηδενικό τζίρο και όγκο και σε άλλες 70 ο όγκος δεν ξεπέρασε τις 2.000 τεμάχια. Από τη μία περισσότερες από τις μισές εισηγμένες βρίσκονται στο επενδυτικό περιθώριο και από την άλλη 12 εισηγμένες ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ...
Ήδη φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια χωρίς νέα εισαγωγή στο Χ.Α., ενώ από το 2001 μέχρι και τη φετινή χρονιά έχουν αποχωρήσει 17 μεγάλες εταιρείες σε μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση, αφαιρώντας από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς δεκάδες δισ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη αποχώρηση εταιρείας υψηλής κεφαλαιοποίησης αφορά τη Βιοχάλκο, η μετοχή της οποίας θα διαγραφεί οριστικά από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2013. Mετοχή όμως, η οποία επανήλθε στο ταμπλό την Παρασκευή και κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της έκλεισε με κέρδη 13%. Ο κυριότερος λόγος αποχώρησης εταιρειών στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης είναι να εξασφαλίσουν γραμμές πίστωσης είτε με τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό (Coca Cola HBC, ΦΑΓΕ, Βιοχάλκο) για να χαρακτηριστούν εταιρείες με «ευρωπαϊκό ρίσκο» είτε να εισέλθουν κάτω από ξένα επενδυτικά σχήματα (Eurodrip, S&B) που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική τους επιχειρηματική επιβίωση.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που αποσύρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τις θυγατρικές τους από περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα: α) η πολιτική των μητρικών εταιρειών να διατηρούν μόνο μία μετοχή σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης ή της Αμερικής και β) οι χαμηλές αποτιμήσεις στο Χ.Α. ευνοούν ιδιαίτερα την υποβολή δημοσίων προτάσεων, καθώς οι ξένες εταιρείες με χαμηλό κόστος οδηγούν σε έξοδο τις θυγατρικές τους καταβάλλοντας χαμηλότερα ποσά σε σχέση με την αξία των εταιρειών τα πρώτα χρόνια που είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά.
Σήμερα, έχουν απομείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 3 εισηγμένες που ανήκουν σε ξένους ομίλους. Πρόκειται για την ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge SA), τις Μινωικές Γραμμές (Grimaldi Compagnia) και τον ΟΤΕ (Deutsche Telekom). Σε καμία από τις προαναφερθείσες εισηγμένες δεν έχει εκδηλωθεί επίσημο αίτημα για την έξοδο των μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr