Περιοχή, που αν πατούσε η αγορά, θα άνοιγε το δρόμο για να καταρριφθούν τα προηγούμενα υψηλά των 1.305 μονάδων. Με τις συναλλαγές κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και μετά από οκτώ συνεδριάσεις που τα κέρδη προσέγγισαν το 12%, οι επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους, ενόψει των τριμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley και της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το ποσοστό της ύφεσης του τέταρτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.
Στα υψηλά των 1.274 μονάδων λειτούργησε το stock picking για μια σειρά από μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, τα Folli Follie, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ. Ταυτόχρονα, χρηματιστές αναφέρουν ότι κάποιοι επενδυτές φοβήθηκαν την «ένατη» συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έπσευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Μάλιστα χρηματιστηριακά γραφεία ζήτησαν να κλείσουν τα margins υπό τον φόβο πισωγυρίσματος της αγοράς, κάτι που θα φανεί αν θα έχει διάρκεια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.246,03 μονάδες, με την Εθνική να υποχωρεί με ποσοστό 3,44%, στα 3,65 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή πάνω από 4%, στα 4,18 ευρώ, Folli Follie 4,28%, στα 24,40 ευρώ, ΟΛΠ 4,03%, στα 17,13 ευρώ. Πτώση πάνω από 35 για την ΜΕΤΚΣΑ, τα ΕΛΠΕ, τη Frigoglass και τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Θετικό πρόσημο πάντως, για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha (ενόψει της εξαγοράς του retail της Citibank στην Ελλάδα) και Τιτάνας.
Η ανακοίνωση των καλών στοιχείων για την οικονομία από το υπουργείο Οικονομικών, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου, το οποίο ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ, ήταν αυτά που έφτιαξαν το κλίμα αρχικά.
Επίσης, η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι με την μεθοδολογία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη και διαμορφώνεται στα 3,9 δις. Ευρώ, έναντι… μόλις 1,5 δις. Ευρώ που το υπολογίζει η Ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αγοράς.
Και όχι μόνο αυτό.
Τα spreads έχουν υποχωρήσει στα χαμηλά των 585 μονάδων βάσης, η τιμή των Ελληνικών δεκαετών τίτλων έχουν σκαρφαλώσει στις 71,80 μονάδες και η απόδοση διαμορφώνεται στο 7,5%. «Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.
Σύμφωνα με την αγορά, όσο πιο πολύ επιβεβαιώνεται η πρόοδος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις. Την πορεία της αγοράς θα κρίνουν πάντως εννέα κρίσιμες ημερομηνίες:
1) Στις 12 Φεβρουαρίου, ο οίκος MSCI ανακοινώνει την καθορισμένη αναθεώρηση των δεικτών του. Αν και η ένταξη των ελληνικών μετοχών έγινε το Νοέμβριο, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στις σταθμίσεις στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και ΟΤΕ.
2) Παρά πολύ δυνατό τρίμηνο αναμένεται από τα στοιχεία του δ' ελληνικού τριμήνου του ΑΕΠ, που θα ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να είναι έως και 200 μονάδες μεγαλύτερο εξου και το ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Ας σημειωθεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακοινωθεί με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού (αλλάζουν κάποιοι συντελεστές βαρύτητας).
3) Στις 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική οικονομία. Οποιοδήποτε νέο προκύψει θα επηρεάσει άμεσα.
4) Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η έκθεση της Blackrock από την Τράπεζα της Ελλάδας, με τις κεφαλαιακές ανάγκες να κινούνται μεταξύ 4- 6 δισ. ευρώ.
5) Στις 10 Μαρτίου, πάλι στην Ευρώπη θα συζητηθεί το αν υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τον επόμενο χρόνο.
6) Στις 21 Μαρτίου ανοίγει ο κύκλος των διεθνών ελεγκτικών οίκων, με πρώτη την Standard & Poors η οποία με βάση τα νέα στοιχεία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.
7) Στις 4 Απριλίου είναι η σειρά της Moody' s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
8) Στις 23 Απριλίου θα ανακοινωθεί το πλεόνασμα, μια ημερομηνία εξόχως σημαντική καθώς θα θέσει τις διαδικασίες προκειμένου να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
9) Στις 23 Μαΐου είναι η σειρά της Fitch – η οποία επίσης θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με βάση όλα τα πρόσφατα στοιχεία.
Βεβαίως, η αγορά τελεί εν αναμονή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες και της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr