Στις δημοπρασίες χάλασε το κλίμα. Με υψηλό στις 1.225 μονάδες, η αγορά έκλεισε πιο κάατω στις 1.212 μονάδες και με οριακά κέρδη. Και πάλι καλά, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς μετά το κλείσιμο, διότι το σημαντικό για τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η σταθεροποίηση του δείκτη πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.200 μονάδων. Από εκεί και πέρα η αγορά χρειάζεται συναλλαγές και τζίρο, στοιχεία που δεν υπήρχαν σήμερα αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ και βεβαίως ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον θα προκύψει από τη στιγμή που θα υπάρξουν καλά νέα. Και τα καλά νέα στην προκειμένη περίπτωση είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ύφεσης κάτω από 4% το 2013 και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 1,1 δις. ευρώ. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, επίσης, το ενδεχόμενο επιστροφή στην Ελλάδα 10 δις. ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζας της Ευρώπης. Σύμφωνα με το “R”, συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αξίας περίπου 5,5 δισ ευρώ, (τα οποία ονομάζονται ομόλογα ANFAS) που δεν περιλαμβάνονταν στο κούρεμα, έμειναν δηλαδή ακούρευτα στα χέρια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών οι οποίες είχαν δεσμευθεί ότι θα τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα τα ανανεώσουν, δηλαδή δεν θα τα εισπράξουν.
Η λήξη αυτών των ομολόγων είναι φέτος, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα ανανεώσουν διότι θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση (που απαγορεύεται) και θα πρέπει να τα εισπράξουν. Άλλα 4,5 δισ προέρχονται από ομόλογα που πούλησε η κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες επί Αλογοσκούφη, τα οποία επίσης δεν μας αφήνουν οι ευρωπαίοι να αναχρηματοδοτήσουμε. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά τα ομόλογα, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να βρεί ένα τρόπο να δώσει στην Ελλάδα τα 10 δισ ευρώ για να τηρηθεί η συμφωνία που η ίδια δεν τηρεί. Αυτά είναι τα 10 δισ που εμφανίζονται τώρα από το Spiegel ώς δώρο προς την Ελλάδα από τον Σόιμπλε και όπως είναι προφανές, δεν είναι καθόλου δώρο. Απλώς, όπως εμείς όταν δεν παίρναμε κάποια μέτρα, βρίσκαμε τα "ισοδύναμα" έτσι τώρα η πλευρά των πιστωτών πρέπει να βρεί ισοδύναμα αξίας 10 δισ για να καλύψει την συμφωνία που δεν τήρησε. Εμφανίζονται δε ώς δώρο Σόιμπλε, διότι αυτός είναι που είπε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα δάνεια για αυτά τα χρήματα.
Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης υποστηρίζει ότι, «το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουμε σημαντικά νέα μπροστά μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αγορά την Τρίτη κινήθηκε κόντρα στο πτωτικό διεθνώς κλίμα των χρηματιστηρίων».
Τελικά, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 1,4%, στα 3,37 ευρώ παρά την κίνηση πάνω από τα 3,40 ενδοσυνεδριακά. Η MIG ανέκαμψε σημαντικά με κέρδη 3,4%, στα 0,45 ευρώ. Κέρδη και σήμερα για την Folli Follie κοντά στο 3%, περιορισμός των αρχικών κερδών στον Τιτάνα που από 3% έκλεισε με μικρή άνοδο 0,4% αν και η τσιμεντοβιομηχανία κατάφερε να δανειστεί θυγατρική της με επιτόκιο κοντά στο 5%, 2% ενισχύθηκει η ΕΥΔΑΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης, αμετάβλητη στα 4,44 η Frigoglass αν και ενισχυόταν πάνω από 2%. Περιορισμός των αρχικών κερδών για τον ΟΤΕ, με κλείσιμο στα 11,30 ευρώ. Αντίδραση στο 1,83 ευρώ για την Πειραιώς, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε, στα 2,04 αμετάβλητη η Ιντραλότ, στα 8,82 ενισχύθηκε η Motor Oil, στα 6,05 υποχώρησε ο Μυτιληναίος, στα 9,87 ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ και στα 10,31 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr