Το άσχημο κλίμα στην αγορά έρχεται να σφραγίσει η άνοδος του spread πάνω από τις 600 μονάδες, όταν το Ιρλανδικό βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και της Πορτογαλίας σε προ μνημονίου, ενώ ο κ. Ντάισλεμπλουμ, δήλωσε χθες ότι θα γνωμοδοτήσει θετικά το επόμενο Eurogroup για την δόση της τρόικα στη χώρα της Ιβηρικής.
Την ίδια ώρα το Χ.Α. δέχεται και τους κραδασμούς της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, μετά τη νέα υποχώρηση του τοπικού νομίσματος. Η Finansbank είναι η πλέον εκτεθειμένη Τουρκική Τράπεζα στα ρίσκα που συνδέονται με την Τουρκική λίρα, υπογραμμίζει η HSBC σε έκθεσή της για τον κλάδο. Όπως αναφέρει, η Τουρκική θυγατρική της Εθνικής έχει την πλέον αρνητική καθαρή θέση στις ισοτιμίες, με τις υποχρεώσεις της να προσεγγίζουν το 160% των στοιχείων ενεργητικού της σε ξένο νόμισμα.
Οι πολιτικές αναταράξεις στη Γείτονα οδηγούν τον οίκο σε μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2014, στο 2,2% από 3,1% και αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα για την Τουρκική λίρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες ακόμη και για πιθανή υποτίμηση του νομίσματος.
Το ερωτήματα που τίθενται από τους αναλυτές είναι α) αν η αγορά ξέρει κάτι που αγνοούν οι ιδιώτες επενδυτές και, β)αν αποτυπώνει μόνο το άσχημο κλίμα που καλλιεργείται από την εκλογολογία, την καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικα στην Αθήνα, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για φέτος και το 2015 και την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Οι χρηματιστές δίνουν περισσότερες πιθανότητεςστοδεύτερο σενάριο, φού για το πρώτο θεωρείται και τεχνικά αδύνατον να στηθούν τριπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, μεσούσης της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαίκή Ένωση. «Για να γίνουν εθνικές εκλογές», υποστηρίζει Έλληνας διαχειριστής σε μεγάλο οίκο τουΛονδίνου, «θα πρέπει να συμβούν δύο γεγονότα. Το πρώτο, η Ευρώπη να συναινέσει σε μιάς μορφής κούρεμα του Ελληνικού χρέους και το δεύτερο, να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να πραγματοποιήσει πετυχημένη έκδοση».
Για να αλλάξει το κλίμα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα οφείλει να κερδίσει τις εντύπωσεις κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία ηχηρή ιδιωτικοποίηση. Η ΔΕΗ πηγαίνει πίσω και η Ευρώπη δυσανασχετεί στο να πουληθεί ο ΟΛΠ στους Κινέζους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκκρεμεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ενώ όπως όλα δείχνουν η έκταση του Ελληνικού, προς το παρόν θα πουληθεί... ορφανή χωρίςτο δέλεαρ της δημιουργίας καζίνο από τους υποψήφιους επενδυτές, τουλάχιστον επί του παρόντος. Μέσα σε όλα αυτά ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση και πιέζει τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος συμφώνησε αρχικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Οργανισμός, να θεσμοθετήσει. Κι ενώ μέχρι τέλος του μήνα επρόκειτο να περάσει νομοσχέδιο που θα άνοιγε τις αγορές, όπως όλα δείχνουν - πάλι- πηγαίνει πιο πίσω.
Όπως πιο πίσω πηγαίνει και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, καθώς πρώτα αναμένεται η έγκριση του νομοσχεδίου για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την τρόικα, η οποία τρόικα με τη σειρά της, όπως δήλωσε χθες ο κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, δεν θα έρθει αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα το «R» είχε αναφερθεί στα «μαύρα σημάδια» που σηματοδοτούσε η μείωση της συμμετοχής του Silchester στον ΟΠΑΠ (σ.σ.ακούγεται και για τη ΔΕΗ) και του First Eagle από την Jumbo, δίδοντας την αίσθηση ότι οι ξένοι πήραν τα κέρδη τους και τώρα αποχωρούν, αφού πολύ σύντομα σε διάστημα ενός έτους οι τιμές των πολλών μετοχών «δίπλωσαν».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr