Τα δε κέρδη 25% έχουν περιοριστεί κοντά στο 7% και πλέον απειλούνται όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις με την επόμενη να ορίζεται κάτω από τις 1.200 μονάδες. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές την Τρίτη με απώλειες 1,96%, στις 1.215,21 μονάδες, αν και βρέθηκε χαμηλότερα, στις 1.209 μονάδες. Η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό με μεγάλα funds όπως το Silchester και το Eagle να μειώνουν αισθητά τις θέσεις τους από μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ και το Jumbo, με το πρόσχημα των υπεραποδόσεων στις δύο μετοχές. Η εικόνα στην αγορά όμως, από τις αποχωρήσεις μεγάλων παικτών είναι άσχημη και ανησυχητική, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Το πολιτικό ρίσκο, το οποίο πλέον επικαλούνται όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι που ασχολούνται με την Ελλάδα, η επιστροφή της τρόικας, το κρυφτούλι κυβέρνησης – τρόικα, η οποία δεν έρχεται στην Αθήνα με ευθύνη της χώρας μας, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, έχουν σαν αποτέλεσμα να σωρεύονται και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελληνική οικονομία. Η νέα πτώση την Τρίτη, η οποία είναι η τέταρτη συνεχόμενη στη σειρά έγινε με αισθητά μεγάλο τζίρο, που πλέον διαμορφώνεται πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ (πακέτα για 33,8 εκατ. δικαιώματα της Eurobank Properties μεταξύ των πακέτων της ημέρας στα 0,59 ευρώ) και χαλάει την επαφή με τα υψηλά 30 μηνών, ή τέλος πάντων ανατρέπει την κίνηση της αγοράς προς τις 1.300 μονάδες. Η αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένει καταλύτες και δείγματα γραφής που να πιστοποιούν την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη. Στις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίρνει μηδέν, ενώ διαπιστώνεται πρόβλημα με τις μη δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των αγορών με τον ΟΟΣΑ να διαμαρτύρεται.
Ανάλυση
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του κ. Απ. Μάνθου της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, « Πέριξ του επιδιωκόμενου ορίου διόρθωσης των 1.230 μονάδων φαίνεται να κινείται ο Γενικός Δείκτης, δείχνοντας μερικές διαθέσεις βραχυχρόνιας σταθεροποίησης πάνω από σχηματιζόμενο καθοδικό κανάλι των τελευταίων συνεδριάσεων.
Η διατήρηση της ακεραιότητας (χωρίς διάσπαση) της κάτω περιοχής του προαναφερόμενου καναλιού με καθοδικό bottom τις 1.227 μονάδες θα βάλει τις βάσεις για μια επιστροφή ανοδικής επαναξιολόγησης της περιοχής αντίστασης των 1.280 μονάδων. Η πιθανή όμως προσέγγιση των 1280 μονάδων θα μας θέσει σε επενδυτική εγρήγορση, καθώς μια επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη θα θέσει ως στόχο το προσθετικό ύψος του καναλιού στις 1.330 μονάδες περίπου. Περαιτέρω όμως κωλυσιεργία του δείκτη χαμηλότερα των 1.250 μονάδων θα εντείνει τη διαγραμματική ανασφάλεια «σπρώχνοντας» έτσι αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Γεγονός, όπου εάν συνοδευτεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα θαμπώσει το ανοδικό σενάριο, ωθώντας το Γενικό Δείκτη στην «αγκαλιά» της ζώνης στήριξης των 1220 με 1190 μονάδων.
Αρνητικές αποχρώσεις λαμβάνει το επαναλαμβανόμενο στοιχείο των αποκλίσεων (Divergences) των ταλαντωτών ορμής σε σχέση με τις τιμές, που λαμβάνουμε από αρκετούς μετοχικούς τίτλους στα εβδομαδιαία διαγράμματα. Η επίδρασή τους όμως είναι αργή αφήνοντας περιθώρια ενεργοποίησής τους έως το πρώτο 10ήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Στο πρώτο «μαξιλάρι» διαγραμματικής διόρθωσης έχει βρεθεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δίχως να έχει αναιρέσει ουσιαστικά το μεσοπρόθεσμο ανοδικό trend του περασμένου καλοκαιριού. Μάλιστα όσο λαμβάνει τιμές πάνω από το δημιουργημένο πλάγιο Gann κανάλι της 23 Δεκεμβρίου τόσο θα συσσωρεύει δυνάμεις για μια γρήγορη ανοδική εκτόνωση προς τα υψηλά των 430 μονάδων βάζοντας ως στόχο το Fibo ποσοστιαίο όριο των 440 μονάδων. Σημείο κλειδί στο ημερήσιο chart τιμών σε μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση θα ήταν η υπέρβαση των 420 μονάδων. Έντονα όμως εχθρική ως προς το ανοδικό σενάριο θα χαρακτηρίζαμε μια καθοδική καταστρατήγηση των 400 μονάδων με μια μετέπειτα πτωτική τμήση του απλού κινητού μέσου όρου τάσης των 50 ημερών, στις 392 μονάδες περίπου».
Aναβαλλόμενος φόρος
Την τρόικα περιμένουν οι τράπεζες και η Τράπεζα Ελλάδος, καθώς οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν επί της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία αναγνωρίζει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που θα έχει θετική συμβολή στα αποτελέσματα των stress tests. Ειδικότερα, με την πράξη 36 της Εκτελεστικής Επιτροπής ( 23/12/2013) καταργείται το πλαφόν του 20% με το οποίο προσμετρούνταν στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ο αναβαλλόμενος φόρος για τη ζημιά από το κούρεμα, PSI+.
Την ίδια στιγμή, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τους κανόνες μετάβασης στη Βασιλεία σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζεται πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος καθώς και η σταδιακή απόσβεσή του κατά 10% ετησίως, ώστε το 2023 να φθάσει να αναγνωρίζεται μόλις το 10% του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από το PSI για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ ευρώ έχουν ήδη προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια. Με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες αποκτούν ένα νέο μεξιλάρι ρευστότητας, της τάξεως των 5 δισ 4 ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ ευρώ περίπου κατευθύνονται στη Eurobank.
Η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή των σχεδίων της Eurobank για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ ευρώ, η οποία είναι προ των πυλών (αναμένονται ρυθμίσεις στην πώληση μετοχών από το ΤΧΣ στο πλαίσιο του νέου νόμου για ανακεφαλαιοποιήσεις). Το θετικό τόσο για τη Eurobank όσο και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες είναι ότι βελτιώνονται σημαντικά οι κεφαλαιακοί τους δείκτες και αυτό θα ληφθεί υπόψη στα επικείμενα αποτελέσματα των stress tests.
Δεδομένα
Στο μεταξύ, αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά με βάση το χθεσινό κλείσιμο κάτω από τις 1.240 μονάδες για τον γενικό δείκτη και κάτω από τις 410 για τον 25άρη, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συζητήσεις για γενναία κατοχύρωση ρευστότητας το επόμενο διάστημα. Όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.
Η πρόθεση της ΔΕΗ να βγει για δανεικά τον Οκτώβριο κι αυτό αν καταφέρει να πετύχει επιτόκιο κάτω από 8%, δείχνει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, ότι η αποκλιμάκωση του spread και η καλή πορεία των ομολόγων το προηγούμενο διάστημα καθαρά συγκυριακή. Τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και πλέον το πολιτικό ρίσκο αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς. Αν σκεφθεί κανείς ότι το προηγούμενο διάστημα στην περιφέρεια του Χ.Α. παρατηρείτο αυτονομία, πλέον αυτό δεν ισχύει μετά τις μεγάλες 'βουτιές' που κατέγραψαν οι μετοχές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι τράπεζες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα ετύγγχαναν του ενδιαφέροντος και της προσοχής των επενδυτών, πλέον περνούν στο στόχαστρο των πωλητών, με απώλειες χθες κοντά στο 3% ή πάνω από το ποσοστό αυτό για τις τέσσερις συστημικές (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς).
Tεχνική ανάλυση
Η αγορά ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα επίπεδα που εγκατέλειψε το 2013, αλλά κινείται σε ευαίσθητα τεχνικά επίπεδα, με τη στήριξη του γενικού δείκτη να εντοπίζεται στις 1.225 μονάδες και του 25άρη στις 402 και σε περίπτωση διάσπασής και αυτών των επιπέδων, κάτω από τις 400 μονάδες, που σημαίνει πως τα κέρδη που βγήκαν στην πρώτη εβδομάδα του 2014, κινδυνεύουν με αφανισμό. Η μεταβλητότητα στο πλαίσιο της αναδυόμενης αγοράς είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Αυτό που δεν είναι εντός προγράμματος είναι οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, σχολιάζουν με νόημα Έλληνες εδιαχειριστές από το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι λάθος η κυβέρνηση να «κάθεται» στην ασφάλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος και να αφήνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις, εγκαλώντας την ότι δεν έχει γίνει μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση, τέτοια που να σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος στην αγορά και την οικονομία.
Πολιτικά σενάρια
Ακόμα και η αντιπολίτευση να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, σχολιάζουν οι ίδιοι, η οικονομία έχει πάρει το δρόμο της, ενώ το... σοκ, αν υπάρξει, αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες μέχρι να αποδεχθεί η Ευρώπη το νέο συνομιλητή της από την Ελλάδα. Επίσης, δεν ξεγράφουν ούτε τη Νέα Δημοκρατία από το να έρθει και πάλι πρώτο κόμμα, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αφού το φάντασμα της χρεοκοπίας σε περίπτωση ακυβερνησίας θα επανέλθει. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο ακόμα και για επίσπευση των εκλογών από την κυβέρνηση, στήνοντας τριπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο με το σκπτικό ότι η δυσαρέσκεια θα βγει στις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές, αλλά όχι στις Εθνικές εκλογές.
Στα κακά νέα της περιόδου περιλαμβάνεται η αύξηση του χάσματος, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα, με την τελευταία να ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι διαχειριστές, υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση στις επαφές της με τους δανειστές για να πιέσει να αντιμετωπιστεί το χρέος, ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Την ίδια περίοδο, η αγορά θα βρίσκεται σε ομηρία αφού η τύχη του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοείται, τα stress tests μπορεί να δείξουν νέες ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν από τις τράπεζες και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank μετατίθεται παρά πίσω, ενδεχομένως για τον Μάιο. Μέσα σε όλα αυτά, ακόμα και ο αναβαλλόμενος φόρος που αν περνούσε στο σύνολό του και χωρίς εκπτώσεις θα βελτίωνε σχεδόν κατά 4 δισ. την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, μπορεί να «φαγωθεί» από το σχηματισμό περισσότερων και μεγαλύτερων προβλέψεων εκ μέρους των τραπεζών, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Ταμπλό
Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς παρατηρείται κι εκεί μεγάλη αποχώρηση ισχυρών funds, ενώ η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης φαίνεται ότι πηγαίνει πιο πίσω. Πτώση πάνω από 5% και για την MIG, άνω του 4% οι απώλειες σε ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ και μεγάλη πτώση πάνω από 3% για τον ΟΤΕ, την ΓΕΚ/Τέρνα, που ξεκίνησε ανοδικά, την ΜΕΤΚΑ, την Motor Oil και την Alpha. Εθνική και Πειραιώς για άλλη μία συνεδρίαση τερμάτισαν στο «κόκκινο», ενώ θετικό πρόσημο από τον 25άρη, που πλέον βρίσκεται στα όρια των 400 μονάδων κατέγραψαν Coca Cola, Tιτάνας και Ιντραλότ. Κλείσιμο με κέρδη πάνω από 20% για τον Μαθιό, 17,95% για την Spider, 10,68% για τη Σελόντα, αφού ματαιώθηκε το deal με την ΔΙΧΘ και πάνω από 6% για τον Μουζάκη. Μεγάλες απώλειες 20% για την ΕΛΙΧΘ και πάνω από 19% για την Βιοτέρ.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr