Στη στήριξη των 1.260 μονάδων βρέθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που δεν είχε τα αντανακλαστικά της… χθεσινής. Τουλάχιστον χθες, οι απώλειες του 1,3% περιορίστηκαν σε 0,50% στο κλείσιμο. Η Τρίτη όμως, είναι μία άλλη μέρα. Οι πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας ότι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank πηγαίνει πιο πίσω, καθώς μένει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα σηματοδοτεί την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ο έλεγχος της Blackrock, δεν άρεσαν στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών είδαν να εξαερώνεται το μαξιλάρι του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 691 εκατ. ευρώ όταν το Νοέμβριο διαμορφωνόταν κοντά στα 2 δις. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ για το 2013.
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Χ.Α. έφτασε να καταγράφει κέρδη 11,5% στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2014, που για ορισμένα χαρτιά του 25άρη σημαίνει άνοδο μέχρι και 27%. Οπότε είναι λογικό να βγουν πωλητές για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.
Η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί άκρως φυσιολογικό και απολύτως θεμιτό έναν βραχυχρόνιο καθοδικό κυματισμό του Γενικού Δείκτη προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 1.260 με 1.235 μονάδων, διαγραμματικό στοιχείο, όπου δεν θα αναιρούσε το ανοδικό momentum προς το όριο αντίστασης των 1.315 μονάδων. Περαιτέρω όμως πτώση προς τις 1200 με 1190 μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας επιβάρυνε την ανοδική σκέψη συνέχειας της υπάρχουσας ανοδικής τάσης.
«Μελανό σημείο στο υπάρχον ανοδικό σκηνικό», σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, «είναι η πολύ γρήγορη αύξηση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ (κοντά στα 75 δισ ευρώ δίχως τη ΒΙΟΧΚ) με ένα πολύ συγκεκριμένο group εταιρειών να έχουν προεξοφλήσει μέσω της κεφαλαιοποίησής τους ρυθμό ανάπτυξης κερδοφορίας, όπου, στους επόμενους 15 μήνες, δύσκολα θα δούμε ακόμα και στο «καλό» σενάριο εξέλιξης των μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 1315 μονάδων θα θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.460 μονάδες αλλά οι ενδιάμεσες 145 μονάδες ίσως αποδειχθούν πεδίο εγκλωβισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει σαθρό και επικίνδυνο.
Υγιές καθοδικό retracement θα θεωρούσαμε για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 μία διαγραμματική επίσκεψη προς το πρώτο «μαξιλάρι» στήριξης των 410 με 408 μονάδων. Οποιαδήποτε όμως δευτερεύουσα περιδίνηση του δείκτη πλησίον της ισχυρής βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων θα προκαλούσε «σκίαση» στο σενάριο συνέχισης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης προς το τεχνικό όριο αντίστασης των 440 με 450 μονάδων. «Ρίγη» έντονης αλλαγής τάσης θα προκαλούσε μια επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις 390 μονάδες περίπου».
Κατά την JP Morgan πάντως, οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα παραμένουν πιεσμένες, σημειώνει ο οίκος, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι η μία από τις μόλις δύο παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας (η δεύτερη χώρα είναι η Ουγγαρία). Δεδομένου του βάθους της ύφεσης και του ότι το 2014 λογικά θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης από το 2007, τα κέρδη δεν έχουν ακόμα ομαλοποιηθεί.
JP Morgan
Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι ζημιογόνες, όμως η JP Morgan αναμένει η τεράστια συγκέντρωση στον κλάδο να οδηγήσει σε αποδόσεις ανώτερες του μέσου όρου μεσομακροπρόθεσμα. Τα κεφάλαια πλησιάζουν σε πιο άνετα επίπεδα (βοήθησε η ανακεφαλαιοποίηση), με το ρίσκο του dilution να υποχωρεί τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στο 9-10% το 2016-2017. Το Core Tier 1 (πλην κρατικών κεφαλαίων) το διάστημα 2014-2017 προβλέπεται στο 10,1%-14,9% για την Alpha Bank, στο 10,4%-14,7% για την Πειραιώς και στο 7,3%-10,7% για την Εθνική Τράπεζα.
Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 9,6x το P/E του 2015 και είναι η φθηνότερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, πλην της Ρωσίας. Διαπραγματεύεται με discount 10% σε επίπεδο EV/EBITDA 2015 σε σχέση με τη μέση ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας και με discount 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες της Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ αναφέρει ότι έχει τον λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της δυτικής Ευρώπης που κατέχουν κυρίαρχη θέση στον κλάδο τους.
Ταμπλό
Ο γενικός δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση της Τρίτης με απώλειες 2,01%, στις 1,260,66 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 104 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της διάθεσης των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Μικρά κέρδη από τα Folli Follie και τον ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτώση πάνω από 1% για τον Τιτάνα, που έφτασε να υποχωρεί πάνω από 3%. Πάνω από 5% οι απώλειες για την Frigoglass, άνω του 4,5% για την MIG, άνω του 45 για την Ελλάκτωρ και τα ΣΩΛΚ. Πωλητές βγήκαν ακόμα στην Eurobank Properties, τη ΓΕΚ/Τέρνα, την Alpha, τον ΟΠΑΠ, την ΕΤΕ και τον Μυτιληναίο που κατέγραψαν απώλειες άνω του 3%. Στον ΟΠΑΠ το fund Silchester συνέχισε να μειώνει τη θέση του, ενώ νέες στηρίζεις στα όρια των 11 ευρώ δημιουργούνται για τη ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr