Το νέο νομοσχέδιο για τις τράπεζες και το πώς θα επιστρέψουν πάλι στον ιδιωτικό τομέα, η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 ετών, το play εξόδου της χώρας στις αγορές και η προοπτική φθηνότερου δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει δύο stress tests, αποτελούν τα εχέγγυα για τις νέες τοποθετήσεις των ξένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με συναλλαγές έπειτα από 2,5 ώρες συνεδρίασης πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης συνεχίζει σε νέα υψηλά, στις 1.265 μονάδες, με τα τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν στενά την αγορά να υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τις πιο ασφαλείς αγορές σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες.
Το δεκαετές ομόλογο υποχωρεί στο 7,78% και είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή του… Καστελόριζου, εξέλιξη η οποία μπορεί να σημαίνει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις εισηγμένες. Ήδη μια σειρά από μετοχές του 25άρη καταγράφουν κέρδη στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του ‘14 που ξεπερνούν το 20%. Μόνο σήμερα, η Eurobank Properties, ενισχύεται περίπου κατά 10%, κοντά στο 5% ΓΕΚ/Τέρνα, 4,5% η Jumbo μετά την ανακοίνωση για σημαντική αύξηση του τζίρου στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης της, κέρδη κοντά στο 4% για την MIG, τα σημαντικά οφέλη από την εθελούσια, ύψους 100 εκατ. ευρώ, δίνουν ώθηση στον ΟΤΕ, στα 2,10 ευρώ ενισχύεται η Ιντραλότ και σε νέα υψηλά κινείται ο Τιτάνας, στα 20,44 ευρώ. Νέα υψηλά, επίσης, για τον Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, ΟΤΕ, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, στα 11,78 ευρώ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ.
Την ίδια ώρα, εν αναμονή του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ο τραπεζικός τομέας είναι σε επαγρύπνηση για την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επιστροφή του ελέγχου των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Προαπαιτούμενο είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων.
Ήδη η Eurobank, η πρώτη που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, είναι προ των πυλών της αύξησης κεφαλαίου, που θα σηματοδοτήσει την έξοδό της από τον σημερινό της ιδιοκτήτη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προκειμένου για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, απαιτείται η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο σήμερα δεν επιτρέπει την πώληση μετοχών από τον σημερινό της μέτοχο, το ΤΧΣ, με απώλειες, ούτε νωρίτερα της τριετίας. Ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφισθεί θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να πουλά τις συμμετοχές του στις τράπεζες, ακόμη και εγγράφοντας ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο.
Ταυτόχρονα, μέσω του νέου νομικού πλαισίου θα δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να μπορεί μέσα από δημόσιες προτάσεις να αποχωρεί σταδιακά από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει, ακόμη και σε διάστημα νωρίτερο της τριετίας, που το σημερινό πλαίσιο θέτει ως μίνιμουμ χρονικό διάστημα για την πώληση συμμετοχών του Ταμείου. Σήμερα το ΤΧΣ μπορεί να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς μόνο στους κατόχους που θα θελήσουν να εξασκήσουν το σχετικό δικαίωμα και όχι σε στρατηγικό επενδυτή, με αποτέλεσμα να καθυστερεί έτσι η επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια και η εξ αυτού αποδέσμευση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr