Κλείσιμο πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά για το Χ.Α. κατά την πρώτη ημέρα συναλλαγών εντός των αναδυόμενων αγορών, μετά την κατάταξη από την Morgan Stanley και έπειτα από δώδεκα χρόνια. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.175 μονάδες ( υψηλό στις 1.176 μον.) και με κέρδη 2,10%, με τις μετοχές να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους και τις προσδοκίες για νέα υψηλά έτους μεγάλες.
Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν σήμερα είχαν να κάνουν με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης των στρατηγικών funds που δεν τοποθετούνται σε emerging markets, αλλά σε ώριμες και αναπτυγμένες αγορές και την «παραχώρηση» της θέσης τους σε funds βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η αγορά στις 1.144 μονάδες και την εκτόξευση των συναλλαγών για μία ακόμα συνεδρίαση στα 178,2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει κινητικότητα, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, η οποία προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον.
Αν συνδυαστεί με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο δεν αποκλείεται και να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ στο τέλος του χρόνου, συμφωνία με την τρόικα και έναρξη της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος βιωσιμότητας του χρέους, το επενδυτικό κλίμα και η εμπιστοσύνη θα βελτιωθούν περισσότερο, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, αναμένοντας εισροές το επόμενο διάστημα και με βάση το… καλό σενάριο περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ.
"Εξαιρετικές οι προοπτικές για το Χ.Α, μετά την μετάταξη στις αναδυόμενες αγορές"
Η Ελλάδα έχασε και επίσημα σήμερα το στάτους της αναπτυγμένης αγοράς, με τις ελληνικές μετοχές που μεταφέρονται από σήμερα στο δείκτη MSCI Emerging Markets.
Η κίνηση αυτή ήρθε όταν η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο ελληνικός δείκτης δεν πληρεί κριτήρια όπως οι μηχανισμοί δανεισμού τίτλων και το short selling και προκάλεσε φόβους ότι μια τέτοια υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει μακριά τους επενδυτές από τη χώρα. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά θετικές. Όταν η Ελλάδα ήταν μέρος του δείκτη των αναπτυγμένων αγορών, ουσιαστικά ήταν εκτός του ραντάρ των επενδυτών, καθώς αποτελούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου. Τώρα σίγουρα θα προσελκύσει σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή, καθώς αποτελεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι ενός μικρότερου συνόλου, όπως τονίζει ο Μάθιου Μπίζλεϊ, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Henderson Global Investors, στο CNBC. Η στάθμιση της Ελλάδας πριν ήταν της τάξης του 0,02% και τώρα ξεπερνά το 0,4%. Επιπλέον, για τους διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών, δεδομένων των προβλημάτων προϋπολογισμού-ελλείμματος σε πολλές χώρες, η Ελλάδα τουλάχιστον παρουσιάζει ένα διαφορετικό σύνολο των προκλήσεων, όπως προσθέτει.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν χτυπηθεί έντονα από την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημείωσε βουτιά της τάξης του 51,8% το 2011 και παρόλο που ανέκαμψε το 2012, οι εισροές ξένων επενδύσεων παρέμειναν αρνητικες. Το 2013 - με τις θετικές εισροές - ο ελληνικός δείκτης κερδίζει 31,9% μέχρι σήμερα. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή των καθαρών εισροών κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές, οι οποίες άγγιζαν το 1,9 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Η μετάβαση στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό είναι εμφανές από την αύξηση των επισκέψεων στην Ελλάδα από διάφορα funds, όπως σημειώνει ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια. Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και επιβαρύνεται με 240 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Τρόικα. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο σε ότι αφορά άλλα οικονομικά στοιχεία, έχει σημειώσει βελτίωση και η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον «αδιανόητη», όπως τονίζει ο Μάικλ Χάρις στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο πρόσφατο ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές έκανε τους επενδυτές να επιστρέψουν και να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η αγορά της είναι μικρή, δεν θα το έκαναν εάν πραγματικά δεν πίστευαν πως τα χειρότερα έχουν πλεόν περάσει για την Ελλάδα, όπως καταλήγει ο αναλυτής.
Credit Suisse
Η Credit Suisse καλωσορίζει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, αλλά εκτιμά ότι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της “Global Emerging Markets Equity Strategy”. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις αναδυόμενες αγορές στις 31 Μαΐου 2004 - αναφέρεται στην ανάλυση - και τη στιγμή εκείνη το βάρος της στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών MSCI ήταν 4,7%, ενώ αποτελούσε την ένατη μεγαλύτερη χώρα. Σήμερα, επιστρέφει στο δείκτη με βάρος 0,4% και είναι η 17η χώρα (μόνο το Περού, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος έχουν μικρότερο βάρος).
Ταμπλό
Μετά το χθεσινό sell off, το οποίο σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή είχε να κάνει με την αποχώρηση των “ανεπτυγμένων” funds, αλλά και σε θέσεις που είχαν σε παράγωγα συμβόλαια FTSE 25, μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες για να διασφαλίσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, ήρθε μεγάλη αντίδραση σε μετοχές του 25άρη την Τετάρτη. Η MIG έκλεισε με μεγάλη άνοδο πάνω από 28%, η Motor Oil ενισχύθηκε σχεδόν κατά 26%, η Τέρνα Ενεργειακή πάνω από 22,5%, Ελλάκτωρ πάνω από 13%, Eurobank Properties 13,03%, Ιντραλότ 9,25%, ΕΧΑΕ 9,17%, Μυτιληναίος 7,80%, ΟΠΑΠ 5%, ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ πάνω από 4%. Φαίνεται ότι οι ξένοι δεν ολοκλήρωσαν τις πωλήσεις τους σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ η Alpha έκλεισε αμετάβλητη τα 0,68 ευρώ και Πειραιώς και ΕΤΕ με απώλειες μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο.
Σ.K.X. - Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr