Άγγιξε τις 1.201 μονάδες, αλλά δεν τις «κράτησε», με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει χαμηλότερα στις 1.197,79 μονάδες και αξιοσημείωτα κέρδη 2,47% εν αναμονή της αυριανής μετάταξης τη αγοράς στα αναδυόμενα χρηματιστήρια που παρακολουθεί η Morgan Stanley. Αθρόες εισροές παρατηρούνται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 184 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι τοποθετούνται στο Χ.Α. για έναν ακόμα λόγο, ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της χώρας μας με την τρόικα στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ προεξοφλείται ότι η οριστική διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους θα έρθει μέσα στο 2014, κάτι που αν γίνει θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η απόσταση από την συμφωνία με την Τρόικα φαίνεται να έχει μειωθεί ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αν και δεν περιέχουν την μεγάλη έκπληξη εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο φετινά τρίμηνα.
Μέχρι στιγμής στο 13,3% του συνόλου των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,6%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 21,2% και τα καθαρά κέρδη 45,8%. Βέβαια σε αυτή την εικόνα η φορολογία του ΟΠΑΠ για πρώτη φορά στα μικτά κέρδη με 30% και οι διαφορές αποτίμησης των αποθεμάτων στον κλάδο των διυλιστηρίων έχουν καταλυτική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα και εφόσον εξαιρεθούν η συνολική εικόνα μείωσης των κερδών επιβραδύνεται κατά 1100 μονάδες βάσης (-11%). Στο τρίμηνο το σύνολο δείχνει σταθεροποίηση σε σχέση με πέρυσι καθώς ο τζίρος ενισχύεται κατά 1%, τα λειτουργικά είναι μειωμένα κατά 13,7% και η καθαρή κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 4,3% με την επίδραση ωστόσο και έκτακτων γεγονότων (Μυτιληναίος, ΟΤΕ). Κατά τα άλλα η συμφωνία με την Τρόικα δεν επετεύχθη ούτε αυτή την εβδομάδα παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σε επιμέρους θέματα ενώ ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη περιέχει 14 σημαντικά εγχειρήματα πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ αξίας 3,65 δις ευρώ μεταξύ αυτών η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 26 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος διακύμανσης χωρίς να χάνει την επαφή από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Η υπέρβαση των 1.050 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά δοκιμασίας των υψηλών έτους ξεκινώντας από ουδέτερες ζώνες ταλαντωτών και χωρίς να διαταραχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσης. Το ανοδικό σενάριο έχει καλές πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν οι εισροές του MSCI, οι πυκνές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενδεχομένως ένα καλό φινάλε για τον Νοέμβριο. Το θετικό για τους αγοραστές είναι ότι η αγορά είναι πλέον αποφορτισμένη μετά την πολυήμερη συσσώρευση τιμών δημιουργώντας τουλάχιστον τεχνικά ένα επίπεδο στήριξης που έχει σαν βάση την ζώνη μεταξύ 1.120 – 1.130 μονάδων. Η διαφύλαξη αυτής της ζώνης και αυτή την εβδομάδα ήταν καθοριστική για την επανείσοδο στην αγορά γρήγορων χαρτοφυλακίων που ρευστοποίησαν υψηλότερα αναζητώντας χαμηλότερα επίπεδα εισόδου τα οποία ωστόσο δεν πληρώθηκαν από τους δείκτες. Οι συναλλαγές έδειξαν τάσης ενίσχυσης προς το τέλος της εβδομάδας με συγκέντρωση άνω του 85% στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI δίνοντας μια καλή ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται στις προσεχείς δύο συνεδριάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Δευτέρα έχει ληφθεί μέριμνα στο ΧΑ ώστε να παραταθεί κατά πέντε λεπτά η χρονική περίοδος των δημοπρασιών κλεισίματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή εντολών στο σύστημα και να περιοριστούν ενδεχομένως απότομες διακυμάνσεις βελτιώνοντας το βάθος της αγοράς στα κλεισίματα της ημέρας. Επισημαίνεται ότι στην είσοδο της αγοράς στις ώριμες αγορές στις 31 Μαΐου του 2001 η αγορά είχε καταγράψει συναλλαγές 824 εκ. ευρώ και ισχυρή μεταβλητότητα στο τέλος εκείνης της συνεδρίασης.
Πέρα από την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια κλασσική εβδομάδα αποτελεσμάτων αφού κατά χρονική σειρά είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από: ΕΧΑΕ, Jumbo (25/11), ΔΕΗ, Φουρλής, Τράπεζα Κύπρου (26/11), Εθνική Τράπεζα (27/11), Follie Folie, Frigoglass, Alpha bank (28/11) και τέλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Motor oil, Aegean,Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στις 29/11.
Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+7,7%), της Jumbo (+8,11%), της Alpha Bank(+4,69%), της Πειραιώς (+3,50%), της Τιτάν (+2,18%) και του ΟΤΕ (+3,53%). Αντιθέτως απώλειες σημείωσαν oι μετοχές της Σωληνουργεία Κορίνθου (-2,56%), των ΕΛΠΕ(-3,26%), της Folli Follie (-0,94%) και της ΕΥΔΑΠ(-0,12%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr