Δύο καλά νέα περιμένει η αγορά για να… απογειωθεί. Σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, σε επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με κάποια από τα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τον επισκέφτηκαν, ειπώθηκε ότι οι ξένοι περιμένουν αφενός τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, κάτι το οποίο είναι θέμα ημερών να γίνει. Αφετέρου να υπάρξει άμεσα πρόοδος ή κάποια δήλωση στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους, λέγοντα ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της κι αυτοί με τη σειρά τους θα λάβουν απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά τα δύο νέα είναι αρκετά για να στείλουν την αγορά σε πρώτη φάση πάνω από την αντίσταση των 1.280 μονάδων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει διόρθωση, τέτοια που να δώσει την ευκαιρία κυρίως στους Έλληνες επενδυτές να τοποθετηθούν σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Όπως αναφέρει ο κ. Απ. Μάνθος υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καταγραφή τιμών πάνω από τις 1200 μονάδες για να μπορέσουμε να πάρουμε διαγραμματικά θέση για το επόμενο σημαντικό ανοδικό βήμα πρός την ισχυρή αντίσταση των 1280 μονάδων. Οπωσδήποτε ο Γενικός Δείκτης βρισκόμενος στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα έχει ανέβει στους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές στα υψηλότερα επίπεδα υπεραγορασμένης κατάστασης προκαλώντας «ίλιγγο» σε όσους θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Στατιστικά πάντως όταν ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές πάνω από τα προαναφερόμενα τεχνικά επίπεδα τιμών ακολουθεί οσονούπω γρήγορη πτωτική κίνηση προς απελευθέρωση του υπάρχοντος «αγοραστικού ατμού».
Με την ύπαρξη συνεχόμενων ισχυρών “money flows” από τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ο FTSE 25 διέσπασε ανοδικά το βατήρα των 375 μονάδων ανοίγοντας το πεδίο αρχικά για το ψυχολογικό όριο αντίστασης των 400 μονάδων και μετά για το επίπεδο, που είχαμε θέσει επανειλημμένα των 416 μονάδων. Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός πολύ βραχυχρόνιου έντονου «κατεβάσματος» κυρίως λόγω της overbought κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι βασικοί ταλαντωτές. Τεχνική εικόνα, πού μόνο με τη διετία των 2007 με 2008 μπορεί να αντιπαρέλθει δίχως όμως στην ουσία να υπάρχει και το ανάλογο μακροοικονομικό μέτρο σύγκρισης. Το ρόλο αναχαίτισης στις όποιες καθοδικές βλέψεις θα αποτελέσουν διαδοχικά τα επίπεδα των 375 και 355 μονάδων.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στις παρυφές των 1.200 μονάδων, επίπεδα τα οποία έχει να δει ο δείκτης από τις 29/7/2011! Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 73 εκατ. ευρώ, με μόλις 3 εκατ. ευρώ πακέτα, κυρίως στην Πειραιώς. Στην ΕΤΕ που ενισχύεται πάνω από 4%, στα 4,58 ευρώ έχει γίνει τζίρος 17,08 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς που μένει αμετάβλητη, στο 1,7 ευρώ ο τζίρος ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ, στην Alpha που καταγράφει απώλειες, 1,14%, στα 0,69 ευρώ οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ. Επίσης, κέρδη στα 9,42 ευρώ για τον ΟΤΕ με τζίρο 3 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ είναι οι συναλλαγές στον Μυτιληναίο, που διορθώνει στα 5,92 ευρώ, στη ΔΕΗ, που υποχωρεί στα 10,17 ευρώ, στον ΟΠΑΠ, που μένει αμετάβλητο στα 9,8 ευρώ και στην Ελλάκτωρ που ενισχύεται πάνω από 5%, στα 3,11 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά έτους.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr