Γεύση από αναδυόμενη αγορά πήραν την Τρίτη οι επενδυτές. Το μπες – βγες των funds ήταν ορατό και ευδιάκριτο, αφού στο ξεκίνημα ο δείκτης απογειώθηκε στις 1.153 μονάδες, δηλαδή βρέθηκε πολύ κοντά στα υψηλά του περασμένου Μαϊου και στο τελευταίο ημίωρο πριν από το πέρας των συναλλαγών και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών τα όποια κέρδη (σ.σ. της τάξης του 0,9%) εξανεμίσθηκαν σε μερικά δεκαδικά ψηφία, κλείνοντας με θετικό πρόσημο στις 1.119,99 μονάδες (0,06%).
Σύμφωνα με τους χρηματιστές, το σκωτσέζικο ντους έχει τους λόγους του και αποδίδεται στο profit taking στα επίπεδα των υψηλών που είναι οι 1.150 μονάδες. Και όχι μόνο αυτό, η τελευταία κίνηση της αγοράς προκάλεσε καταστάσεις… αέρα, οπότε οι χρηματιστές καλούσαν τους επενδυτές να πουλήσουν χαρτιά, εντός του Τ+3. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΤΕ γύρισε από τα υψηλά έτους των 9,43 ευρώ στα 8,95 ευρώ για να κλείσει στα 9. Η ΔΕΗ από από τα 10,05 γύρισε στα 9,65 ευρώ, η Βιοχάλκο από τα υψηλά των 5,85 βρέθηκε στα 5,30 ευρώ για να κλείσει στα 5,35, ο ΟΠΑΠ από τα υψηλά των 9,36 βρέθηκε στα 9,10 για να κλείσει στα 9,17. Ο Μυτιληναίος από τα υψηλά των 5,65 ευρώ βρέθηκε στα χαμηλά μέρας, τα 5,42 ευρώ.
Η ΜΕΤΚΑ απλό τα 13,55 έκλεισε στα 12,66 ευρώ, που ήταν και τα χαμηλά μέρας. Οι χρηματιστές ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι και υποστηρίζουν πως το ανοδικό σενάριο δεν έχει ανακοπεί και πως από τη στιγμή που έγινε η μετάταξη του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές οι διακυμάνσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 192,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 16,7 κατ. ευρώ ήταν πακέτα (σ.σ. κυρίως στην Πειραιώς), που σημαίνει ότι τα 176 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές εισροές. Το ερώτημα που τίθεται, είναι το που έγιναν οι συναλλαγές αυτές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης, το 19,75% του σημερινού τζίρου έγινε στην Πειραιώς, το 19,62% στην Εθνική, το 10,48% στον ΟΤΕ, το 8,32% στην Alpha και το 5,51% στον ΟΤΕ, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 64% του τζίρου πραγματοποιήθηκε σε… πέντε χαρτιά! Κίνηση προς τα 4 ευρώ για την Εθνική, με κλείσιμο στα 3,90 και άνοδο 4,8%, στα 7,5 ευρώ και με κέρδη 4,4% για την ΕΧΑΕ, 2,67% ενισχύθηκε η Πειραιώς, κοντά στο 2% τα ΣΩΛΚ και 1,5% η MIG, στα 0,46 ευρώ.
Πάντως, στα θετικά της αγοράς περιλαμβάνονται οι δηλώσεις Πόλσον μία εβδομάδα πριν και του Μαρκ Μόμπιους χθες Δευτέρα από την Αθήνα, λέγοντας και οι δύο ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή περιοχή επενδύσεων, προβλέποντας ταυτόχρονα έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι οίκοι, όπως για παράδειγμα η Citigroup υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. παραμένει ελκυστικό και πως μέσα σε διάστημα εννέα μηνών έχουν εισρεύσει κεφάλαια της τάξης του 1 δις. ευρώ, αν και ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ταυτόχρονα, γίνεται ορατό πως όσο πλησιάζει η 30η Νοεμβρίου που το Χ.Α. μετατάσσεται στις αναδυόμενες αγορές από την Morgan Stanley, τόσο θα πληθαίνουν τα κεφάλαια που τοποθετούνται. Διότι, σύμφωνα με την αγορά, η Ελλάδα αποτελεί αναδυόμενη αγορά μεν, με σταθερό νόμισμα δε.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις των Ελληνικών μετοχών από τους ξένους οίκους. Βεβαίως, οι αναβαθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να βάλουν σε σκέψεις τους επενδυτές, αφού γίνονται όταν χαρτιά, όπως ο OTE και η ΔΕΗ σημειώνουν ήδη νέα υψηλά έτους… Πάντως η UBS και η Barclays ανεβάζουν την τιμή στόχο για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών όπου η πρώτη δίνει νέα τιμή στόχο στα 8,2 από 6 ευρώ και η δεύτερη αυξάνει την τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ από 5,80 ευρώ προηγουμένως. Διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "Equal Weight".
Ομόλογα
Το ενδιαφέρον των ξένων πάντως, είναι στραμμένο στην αγορά των ομολόγων, η οποία αποτελεί και τον προάγγελο εξόδου της χώρας στις αγορές. Η ονομαστική αξία του 10ετούς διαμορφώνεται στο 66,20 και του ομολόγου λήξεως 2024 στο 63,12. Η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο χαμηλό του 8,64% περίπου στις 5.00 το απόγευμα της Τρίτης, επίπεδα τα οποία έχει να δει η χώρα πριν από το PSI.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr