Κλείσιμο πάνω από τις 1.000 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 1.014,06 και με πτώση 1,64%, σε μία συνεδρίαση που οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο, πιέζοντας τον δείκτη μέχρι τις 997 μονάδες. Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για περαιτέρω ρευστοποιήσεις ή τέλος πάντων για μία γενικευμένη πτώση, διαμορφούμενες στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς, θεωρεί ότι η έσχατη διόρθωση της αγοράς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στην περιοχή μεταξύ των 950 – 970 μονάδων.
Επίσης, η σημερινή πτώση έγινε χωρίς αντιστάσεις και χωρίς να βγαίνουν αγοραστές, που σημαίνει ότι αφενός υπάρχει χαμηλός τζίρος, λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Αφετέρου, οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους, πιστεύοντας σε καλύτερη κίνηση της αγοράς, έστω κι αν σε μεγάλο βαθμό οι αποτιμήσεις είναι ψηλές. Η αγορά, όπως έχει γράψει το «R», είχε φτάσει στο σημείο να προεξοφλεί την κερδοφορία του 2015 – 2017, ενώ το μέσο p/e διαμορφώνεται πλέον πάνω από το 18. Που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές ότι για να πέσει στο 10, οι εισηγμένες θα πρέπει να εμφανίσουν μέση αύξηση κερδοφορίας… 70%!
Θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι οι διεθνείς εξελίξεις, κυρίως τα πολιτικά προβλήματα σε Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά και η συζήτηση που ξεκίνησε πάλι στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό κενό, δεν αφήνουν την αγορά να αναπνεύσει. Άλλωστε, οι απώλειες στην Ευρώπη είναι βαριές, με την πτώση στους μεγάλους Ευρωπαϊκούς δείκτες να ξεπερνούν το 1%.
Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με στελέχη της JP Morgan και άλλων επενδυτικών οίκων, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.
Στα καλά νέα πάντως, περιλαμβάνεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα που πήγε να δημιουργηθεί με τις παραιτήσεις βουλευτών αίρεται μετά τις συλλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε καλό σημείο για τον προϋπολογισμό του 2014, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται πλέον δι’ αλληλογραφίας, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Ελλάδα.
Tαμπλό
Ισχυρές πιέσεις και profit taking βγήκαν στις μετοχές της MIG και της Ιντραλότ, που υποχώρησαν πάνω από 5,5%, στα 0,37 και 1,64 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση σχεδόν 55 για τον ΟΤΕ, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στα υψηλά έτους, υποχωρώντας τη Δευτέρα στα 7,70 ευρώ, απώλειες στον Μυτιληναίο, στην ΕΥΔΑΠ, στα 8,25 ευρώ και με την τιμή στόχο από την Eurobank Equities στα 10,40 ευρώ, πιέσεις στα ΣΩΛΚ 2,90%, στα όρια των 2 ευρώ, απώλειες λίγο πάνω από 1% για τη Βιοχάλκο και 1,8% για Frigoglass, EXAE και Τέρνα Ενεργειακή. Ενδιαφέρουσα, ωστόσο, ήταν η συμπεριφορά των τραπεζών, με την Alpha και την Πειραιώς να μαζεύουν τις αρχικές τους απώλειες, υποχωρώντας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα και με την μετοχή της ΕΤΕ να μένει αμετάβλητη στα 3 ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι τράπεζες δεν «βοήθησαν» την αγορά την περασμένη εβδομάδα στην κίνησή της προς τις 1.030 μονάδες, με τους επενδυτές να αναμένουν τα business plans για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Σταθερότητα για Motor Oil και ΜΕΤΚΑ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr