Κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.028,58 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., αλλά με ιδιαίτερα υποτονικές συναλλαγές, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, δίνουν την εντύπωση σταθεροποίησης πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Οι επενδυτές, αν και αναγνωρίζουν ότι οι αποτιμήσεις έχουν φουσκώσει με το p/e της αγοράς λίγο πάνω από το 18, ωστόσο οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το play της ανάκαμψης λειτουργούν ενθαρρυντικά για περαιτέρω ανοδική αντίδραση της αγοράς. Τα funds που δραστηριοποιούνται είναι κυρίως επιθετικού χαρακτήρα και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στοιχείο που χαρακτηρίζει τις αναδυόμενες αγορές, δεδομένου ότι τα funds που ακολουθούν την Morgan Staley (σ.σ. η οποία υποβάθμισε το Χ.Α. σε emerging) είναι περισσότερα από αυτά που παρακολουθούν τον FTSE, ο οποίος διατήρησε το Χ.Α. στις ώριμες αγορές.
Ψήφο εμπιστοσύνης για την αγορά αποτελεί επίσης, η διπλή διαπραγμάτευση της Βιοχάλκο σε Euronext και Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και η ζήτηση για τις τράπεζες από ξένα funds, αφού το front running με τα warrants καλά κρατεί. Η Alpha έκλεισε στα 0,5880 ευρώ κκαι με κέρδη 3,16%, με το warrant να υποχωρεί στο 1,10 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύθηκε 2,33%, στα 3,08 ευρώ, με το warrant να υποχωρεί στα 0,883 ευρώ και η Πειραιώς συνέχισε ανοδικά στο 1,29 ευρώ και με το warrant να ενισχύεται στα 0,778 ευρώ. Σημειωτέον, ότι τραπεζικά στελέχη αναμένουν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s εντός των επομένων ημερών, κάτι που αν συμβεί θα βελτιώσει την εικόνα και την προσβασιμότητα των τραπεζών στις αγορές.
Κέρδη 5,405 για την Τέρνα Ενεργειακή, κλείσιμο πάνω από τα 0,41 ευρώ για τη MIG, η οποία αναμένει την απόφαση της Κομισιόν για τη συγχώνευση Ολυμπιακής – Aegean, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα τις προσπάθειες διεθνοποίησης θυγατρικών της (π.χ. Vivartia).Kέρδη πάνω από 3% για την ΕΥΔΑΠ, στα 8,36 ευρώ (νέα υψηλά), ενόψει της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου στην Επιχείρηση, κέρδη πάνω από 2,5% για τον ΟΤΕ, στα 8,14 ευρώ και νέα υψηλά, ενόψει της υλοποίησης της απόφασης για την εθελούσια έξοδο, 2,51% για την Ελλάκτωρ, μετοχή που αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ΟΛΠ 2,31%, καθώς αναμένεται εντός εξαμήνου ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή του. Επίσης, πάνω από 25 ενισχύθηκε η ΔΕΗ, στα 6,35 ευρώ η ΕΧΑΕ, που αναμένει έσοδα από την εισαγωγή της νέας Βιοχάλκο στο ταμπλό. Κέρδη 1,45 για τον Μυτιληναίο, με κλείσιμο στα 5,04 ευρώ με συνεχείς εντολές από τους ξένους και κλείσιμο στα 12,20 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ. Απώλειες 2,07% για την Coca Cola, στα 21,73 ευρώ και απώλειες 1,09% για την Jumbo και κάτω από 0,.5% για ΟΠΑΠ και Τιτάνα.
Αναλυτές
Ο κ. Πλ. Μονοκρούσος Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών στον όμιλο της Eurobank παρατηρεί σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα των 700 – 750 μονάδων βάσης, εξέλιξη η οποία, κατά την άποψή του, αντανακλά τη σταθεροποίηση της οικονομίας από 3μηνο σε 3μηνο.
Σύμφωνα με την Barclays, τα spreads της περιφέρειας έχουν πολύ καλύτερη πορεία συνολικά σε σχέση με τα spreads της Γερμανίας και ποτέ δεν υποαπέδωσαν πολύ, παρά το sell-off που σημειώθηκε σε άλλες κατηγορίες assets υψηλού ρίκσκου, όπως οι αναδυόμενες αγορές και ορισμένα τμήματα των πιστωτικών αγορών. Καθώς η «risk-on» διάθεση επιστρέφει, σύμφωνα με την Barclays, ακόμα και στα assets με το υψηλότερο ρίσκο, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που διατηρούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τα ομόλογα των πέντε χωρών της περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.
Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Σύμφωνα με τον υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, "σταθεροποιητικά πάνω από τη ζώνη στήριξης των 980 με 1000 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης αρνούμενος προς το παρόν να δηλώσει δυναμική κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης των 1050 μονάδων. Η συνεχιζόμενη όμως κωλυσιεργία του δείκτη κοντά στα υψηλά είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τη διαγραμματική αποτύπωση ενός βραχυχρόνιου pullback προς το όριο των 980 μονάδων. Εκεί όμως θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από απόψεως τεχνικής ανάλυσης, καθώς η επιβεβαιωμένη καθοδική διασπασή του θα επιφέρει διαγραμματική «ταλαιπωρία» και πτωτική κίνηση προς τις 950 μονάδες, το 50% δηλ. των Fibonacci Retracement της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 868 προς τις 1030 μονάδες. Πάντως ο δείκτης χωρίς την έμπρακτη βοήθεια των τραπεζικών μετοχών δύσκολα θα μπορέσει να «πατήσει» ανοδικά την περιοχή των 1050 μονάδων.
Μέσα στο εύρος διακύμανσης, που ορίζουν οι δύο ζώνες των 345 με 355 μονάδων ( άνω ) και των 335 με 330 μονάδες (κάτω ) κινείται στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δίχως να έχει βάλει μέχρι τώρα τα εχέγγυα για το πρόσημο της επόμενης κίνησης. Έτσι ενώ η μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών των 355 μονάδων θα ανοίξει το διαγραμματικό πεδίο για την περιοχή αντίστασης των 400 με 416 μονάδων η δε καθοδική διάσπαση των 330 μονάδων θα ωθήσει πτωτικά το δείκτη προς τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Ιουλίου, στις 317 μονάδες περιοχή από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Εμφανής είναι πάντως η κόπωση του δείκτη κυρίως λίγο πάνω από τις 345 μονάδες σημάδι όπου επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα περαιτέρω συμμετοχής και άλλων δεικτοβαρών μετοχών πλην των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και ΟΤΕ".
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr