To ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, αλλά και οι καλές εντυπώσεις με τις οποίες έμειναν οι επενδυτές της UBS και της JP Morgan κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, αποτελούν το βασικότερο λόγο για την επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, σε υψηλά τριμήνου, στις 1.022,75 μονάδες (κέρδη 2,19%) και με τζίρο σχεδόν διπλάσιο από χθες, στα 91 εκατ. ευρώ.
«Αν δει κανείς την ποιότητα των funds που έρχονται στην Ελλάδα και τοποθετούνται την περίοδο αυτή, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για κεφάλαια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί emerging market εντός του ευρώ», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Στρ. Πολυχρονέας.
Κατά την άποψή του, «η σωστή επενδυτική στρατηγική είναι τοποθετήσεις από πλευράς ιδιωτών και συμμετοχή στην αντίδραση της αγοράς, αλλά με ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών με την πρώτη ευκαιρία». Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, το πρωτογεγνές πλεόνασμα, όπως και η ύφεση κάτω από 4% θα επιτευχθούν, όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, πλην όμως, όλοι γνωρίζουν τη διάρθρωση του πλεονάσματος και ταυτόχρονα όλοι ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Που σημαίνει ότι τα εοπιθετικά funds των αναδυόμενων αγορών, όπως ήρθαν, μπορούν και να φύγουν».
Ο γενικός δείκτης πραγματοποιεί κίνηση στις 1.021 μονάδες, ενώ ο κ. Ν. Καυκάς, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει, «πριν την περαιτέρω αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών». Με εξαίρεση τις απώλειες της ΕΥΔΑΠ και της Coca Cola που καταγράφουν απώλειες, οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη συνεχίζουν ανοδικά.
"Η πιθανή τώρα αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 1050 μονάδες θα μας θέσει σε εγρήγορση" αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος, "καθώς η δυναμική ανοδικής διάσπασης ή μη του εν λόγω επιπέδου θα μας φανερώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των καυσίμων για τη μετέπειτα ανοδική αναμέτρηση του δείκτη με τα υψηλά του περασμένου Μαίου στις 1160 μονάδες περίπου.
Με τη ζώνη αντίστασης των 355 με 345 μονάδων φλερτάρει ο δείκτης FTSE ASE 25 δείχνοντας διάθεση να ξεφύγει από τη βαρύτητα του πλάγιου σχηματισμού σταθεροποίησης πέριξ των 340 μονάδων. Ανοδική διάτρηση των 355 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος θα ανοίξει το δρόμο για τη «κατάληψη» των 370 μονάδων ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε το πολύ ενδιαφέρον τριμηνιαίο διαγραμματικό σχηματισμό “Cup w Handle” (Κούπα με χερούλι), όπου μας έχει δώσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις 416 μονάδες. Μερική ανησυχία ενός εκκολαπτόμενου πτωτικού κύματος θα προκαλούσε η επιβεβαιωμένη αδυναμία του δείκτη να κινηθεί με σταθερό βηματισμό πάνω από τις 355 μονάδες".
Tαμπλό
Ισχυρά κέρδη βγήκαν στην Frigoglass που έκλεισε με άνοδο 7,07%, στα 5,45 ευρώ, Τιτάν κατά 6,32%, στα 17,50 ευρώ , γράφοντας νέα υψηλά έτους. Αντίδραση 5,825 για την Βιοχάλκο που επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ την Πέμπτη, κλείνοντας στα 4,18 ευρώ, 5,66% τα ΕΛΠΕ, στα 8,03 ευρώ, 3,80% για τη ΜΕΤΚΑ, στα 12,30 ευρώ, 3,40% για την Motor Oil, στα 7,90 ευρώ, 3,30% για τη ΔΕΗ, στα 8,15 ευρώ και 3,04% για την Ελλάκτωρ, στα 2,37 ευρώ. Κλείσιμο στα 6,40 ευρώ και κέρδη πάνω από 2% για την ΕΧΑΕ, που σήμερα ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εκκαθάριση των παραγώγων της αγοράς της Ρουμανίας, νέα υψηλά έτους, στα 9,08 ευρώ ια την Jumbo, κλείσιμο πάνω από τα 5 ευρώ για τον Μυτιληναίο, με τον όμιλο να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους θεσμικούς, νέα υψηλά και για την Folli Follie στα 19,03 ευρώ. Κέρδη 2,27% για την Πειραιώς, 2,25% για την ΕΤΕ και 2,59% για την Alpha, στα 1,35, 3,18 και 0,594 ευρώ αντίστοιχα. Υψηλά έτους, στα 19,03 ευρώ έκλεισε και η μετοχή των Folli Follie.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr