Από τις 3/6 είχε να βρεθεί η αγορά στις 1.000 μονάδες και την Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση χαμηλών διακυμάνσεων, ο γενικός δείκτης κατάφερε να βρεθεί στις 1.000,81 μονάδες και με ανεπαίσθητα κέρδη 0,09%. Οι χρηματιστές εξακολουθούν να παραμένουν «ζεστοί» και αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς θεωρώντας ότι οι ξένοι επέστρεψαν στην Ελληνική οικονομία και την αγορά. Ποντάρουν στην κατοχύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και στον περιορισμό του risk country της χώρας, θεωρώντας ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους ή τέλος πάντων για τη διευθέτηση του χρέους. Πρόκειται για ανασφάλεια, που αν αρθεί θα επιστρέψουν και οι πραγματικές επενδύσεις στη χώρα.
Ξένοι
Σε συνέντευξή του άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι ξένα funds, όπως η UBS βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και πραγματοποιούν επαφές με εισηγμένες με σκοπό να πάρει πακέτα για πελάτες της. Επισπρόσθετα, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η Goldman Sachs και τις επόμενες μέρες πρόκειται να ακολουθήσει η JP Morgan. Σημειωτέον, ότι η Ελλάδα υποβιβάζεται στις αναδυόμενες αγορές τον Νοέμβριο, που σημαίνει κινητικότητα κεφαλαίων σε ένα emerging market, όπως η Ελλάδα και ταυτόχρονα παραμένοντας στο ευρώ. Στοιχείο, που δεν έχει καμία άλλη αναδυόμενη αγορά της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής.
Η επίσκεψη της UBS στον Μυτιληναίο αποδίδει με τη μετοχή να ηγείται σήμερα της ανόδου με κέρδη πάνω από 2% και όγκο 275 χιλιάδων τεμαχίων. Εντολές αγορών, επίσης, βγήκαν στην Ιντραλότ, με το χαρτί να καταγράφει άνοδο σχεδόν κατά 3%.
Ταμπλό
Εντολές αγορών στον ΟΠΑΠ, αφού αρχές Οκτωβρίου υπογράφεται η απόκτηση του 33% του Δημοσίου από την Emma Delta. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά θα γίνει με ομολογιακό δάνειο 400 εκατ. ευρώ, κάτι που απασχολεί τις αγορές για τη μελλοντική κερδοφορία του Οργανισμού. Κέρδη κοντά στο 2% για τον ΟΛΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, Τιτάν 1,60%, χαρτί σηματωρό για την επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, ΜΕΤΚΑ 1,28%, στα 11,85 ευρώ, καθώς μαγνητίζει η δραστηριότητα στο εξωτερικό και το μεγάλο ανεκτέλεστο, ΕΧΑΕ πάνω από 1% και αντίδραση μετά από δύο μέρες διόρθωσης, ΕΥΔΑΠ άνω του 1%, καθώς αποτελεί το αγαπημένο χαρτί των θεσμικών (Eurobank Equities) αυτή την περίοδο, καθώς αναμένεται η πληρωμή οφειλών του Δημοσίου.
Πιέσεις βγήκαν τελικά σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha, στη MIG, μετά τη χθεσινή άνοδο, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο, που, όμως, οι απώλειες περιορίστηκαν την Τετάρτη σε 0,50% και κλείσιμο κάτω από τα 4 ευρώ.
Κρίντας
Έπειτα από μία εβδομάδα παραμονής κάτω από τις χίλιες μονάδες, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για το βήμα πάνω από τα επίπεδα αυτά. Πρόκειται για κίνηση που πείθει την αγορά, αφού η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει, ενώ οι ξένοι οίκοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως η UBS, για επαφές με την κυβέρνηση και εισηγμένες εταιρείες. «Φαίνεται ότι πράγματα καλυτερεύουν σε επίπεδο αριθμών για την Ελλάδα κι αυτό αρέσει στους ξένους», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δυναμική είναι υπεραρκετή για να κρατά τις τιμές ψηλά και το ενδιαφέρον ζεστό. Από τη σημερινή κίνηση στην αγορά φαίνεται ότι η αγορά όχι απλά θέλει να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες, αλλά και να δημιουργήσει βάση πάνω από αυτές. Οι ξένοι έχουν ρίξει λεφτά και οι υπόλοιποι «παοικούντες» αρχίζουν και διαμορφώνουν θετική στάση για την Ελληνική οικονομία και το Χ.Α. Όπως όλα δείχνουν τα νούμερα βγαίνουν στην Ελλάδα. Μετά τις Γερμανικές εκλογές θα ζήσουμε ωραίες καταστάσεις στην αγορά», καταλήγει ο κ. Κρίντας.
Exotix
Για την Exotix πάντως, η προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.000 μονάδες αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα με τελευταία σημαντική εξέλιξη τη μεταφορά της Βιοχάλκο στο εξωτερικό και την "απώλεια ενός ακόμα σημαντικού blue chip" κυρίως λόγω του ιδιαίτερα ακριβού κόστους χρηματοδότησης.
Λόγω της τελευταία εξέλιξης, σύμφωνα με την επενδυτική, η μετοχή της Βιοχάλκο έχει υποαποδόσει ενώ για ακόμα μία φορά στέκεται στην περίπτωση του ΟΠΑΠ. Όπως σημειώνει η μετοχή υποαποδίδει λόγω των πληροφοριών για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους της εταιρείας και επομένως ίσως χαμηλότερων κερδών.
Η επενδυτική στέκεται επίσης αναλυτικά σε δύο μετοχές, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr