Άλλαξε η επενδυτική νοοτροπία στην Ελλάδα, υποστηρίζουν δύο παλαιοί χρηματιστές μιλώντας στο «R». Πλέον οι επενδυτές επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος, διότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά και την οικονομία, εκμεταλλευόμενοι τις όποιες θετικές διακυμάνσεις της αγοράς. «Η επενδυτική στρατηγική έχει αλλάξει. Και γι’ αυτό έχουν φροντίσει τα remote members», υποστηρίζει ο κ. Χρ. Δαβερώνας διευθύνων σύμβουλος της Άτλας Χρηματιστηριακή. Και συνεχίζει, λέγοντας ότι, « οι επενδυτές βάζουν ένα όριο αποδόσεων στον εαυτό τους, το οποίο κινείται μεταξύ 5 – 10%». Δεν είναι τυχαίο, ότι την περασμένη Τετάρτη που η αγορά μπήκε σε μία διαδικασία συσσώρευσης είχε καταγράψει κέρδη της τάξης ου 10%. Κατά την άποψή του, «το κλίμα παραμένει καλό για την αγορά, αν και υπάρχουν δύο σοβαρά εμπόδια μπροστά μας, που είναι η επίσκεψη της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα και βεβαίως οι εκλογές στη Γερμανία».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus κ. Αλ. Σίνος περιμένει να έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες για την αγορά. Όπως αναφέρει, «τα μάκρο έχουν στρώσει κι εκείνο που επηρεάζει την [πορεία του Χρηματιστηρίου είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Όσο το καλό κλίμα περνάει στην πραγματική οικονομία, τόσο πιο πολύ θα απελευθερώνονται κεφάλαια. Ο ίδιος στέκεται και στις χρηματιστηριακές εταιρείες, όπου γράφουν μεν λειτουργικές ζημιές, αλλά δεν έχουν κόκκινους κωδικούς. Καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης οι χρηματιστηριακές εταιρείες, υποστηρίζει ο κ. Σίνος, δεν έδιναν καθόλου margin, οπότε δεν είναι καθόλου εκτεθειμένες.
Ταμπλό
Κατά τα άλλα, η αγορά υποχωρεί οριακά, στις 988 μονάδες με οριακές συναλλαγές, μόλις 23 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους. Για μία ακόμα συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης έφτασε στα όρια των χιλίων μονάδων, Τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα, αλλά δεν τις διέσπασε.
Η μετοχή της MIG ξεχωρίζει και την Παρασκευή, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 7%, καθώς, επίσης, η ΕΥΔΑΠ, που ενισχύεται πάνω από 3%, στα 7,11 ευρώ, εν αναομή της πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς την Επιχείρηση. Κέρδη, επίσης, για τον Τιτάνα και την Coca Cola, δύο μετοχές για τις οποίες, όπως αναφέρουν διαχειριστές, οι ξένοι ζητούν να πάρουν πακέτα.
Profit taking βγαίνει στην Ελλάκτωρ (αν και δεν υπάρχει κανένα νέο από τα μεγάλα έργα), Ιντραλότ, Πειραιώς, Alpha και Εθνική, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr