To ενδιαφέρον μεγάλο, αλλά το αποτέλεσμα φαίνεται στην πράξη. Κατά την πρώτη ημέρα του 8ου roadshow του Χ.Α. για 27 εισηγμένες, η προσέλευση των θεσμικών των θεσμικών επενδυτών μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά η αγορά έγραψε στη συνεδρίαση της Πέμπτης μέτριο τζίρο, έναν από τους χαμηλότερους της χρονιάς, μόλις 32,6 εκατ. ευρώ. Η προσοχή της αγοράς πάντως, είναι στραμμένη στις επαφές των εκπροσώπων 27 εισηγμένων με 127 funds, ανάμεσα στα οποία συμμετέχουν η Fidelity, Morgan Stanley κ.ά. και 200 αναλυτές, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα τετ α τετ και τα γεύματα για κατ’ ιδίαν προσεγγίσεις των επιχειρηματιών με τους ξένους. Για πρώτη φορά άλλωστε, μετά από χρόνια οι ξένοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να έχει κατέβει με όλο της το επιτελείο και μία αποστολή έτοιμη να πείσει τους ξένους θεσμικούς. Αντίστοιχης βαρύτητας είναι οι αποστολές της Εθνικής και της Πειραιώς.
Εθνική
Σε βασικό τροφοδότη της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας έχει μετατραπεί η θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία Finansbank. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, στις προτεραιότητες της Εθνικής, στην προσπάθεια ανεύρεσης κεφαλαίων, δεν εντάσσεται η πώληση της Finansbank και σε κάθε περίπτωση δεν σχεδιάζεται να δοθεί παρά μόνον ένα μειοψηφικό πακέτο από το 95% των μετοχών που σήμερα κατέχει στη θυγατρική της στην Τουρκία.
Θα προηγηθούν κινήσεις που θα αφορούν την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που εκτείνεται σε μια έκταση 306 στρεμμάτων στην τοποθεσία Μικρό Καβούρι που βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση. (Σημειώνεται ότι στις 21 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι αγοραστές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές). Στόχος, επίσης, τη διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα οδηγήσει στην αποχώρηση 2.000-2.200 εργαζομένων. Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Λαζαρίδης
Τη βελτίωση του κλίματος στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τον καταλυτικό ρόλο των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC, με την ευκαιρία της παρουσίασης των ελληνικών επιχειρήσεων που γίνεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (funds) και των ξένων αναλυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι φέτος έχει προγραμματιστεί τριπλάσιος αριθμός ραντεβού με τις 27 εταιρείες που συμμετέχουν στο Roadshow, ενώ και ο αριθμός των αναλυτών που θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τις ελληνικές εταιρείες το επόμενο διήμερο έχει διπλασιαστεί.
Επαφές
Σημειωτέον, ότι οι επαφές των επιχειρηματιών με τους ξένους θεσμικούς ξεκίνησαν από χθες, μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη . Επίσης, δεν έλειψαν οι προσωπικές επαφές, δεδομένου ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε δείπνο όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των Τραπεζών Alpha Bank (κ. Γ. Μασουράκης), Τράπεζα Πειραιώς (A. Θωμόπουλος), Μυτιληναίος (Δ. Παπαδόπουλος), Τιτάνας (Ν. Κανελλόπουλος). Στο 8ο συνέδριο παρευρίσκονται τόσο επιχειρηματίες όπως ο κ. Γ. Περιστέρης ( ΓΕΚ Τέρνα ), αλλά και διευθύνοντες σύμβουλοι όπως οι κ.κ. Αντωνόπουλος (Ιντραλοτ) ο κ. Π. Τζανετάκης (Μοτορ Οϊλ ), ο κ. Λουρόπουλος (ΟΠΑΠ), κ. Τ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie), ο κ. Τ. Κανελλόπουλος (Tιτάν).
Αγορά
Προς το παρόν πάντως, οι καλές… προθέσεις των ξένων δεν έχουν μεταφραστεί σε χρήμα. Εκείνο που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αγορά μέχρι τέλος του χρόνου είναι η… υποβάθμισή της σε αναδυόμενη. Από το Νοέμβριο το Χ.Α. υποβιβάζεται στις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley με τα προσδοκώμενα κεφάλαια για την Ελλάδα να υπολογίζονται περί τα 500 με 600 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, το Χ.Α. και η διοίκησή του βρίσκεται σε επαφές με τον οίκο FTSE προκειμένου να μην αλλάξει κατάταξη και να παραμείνει στις ώριμες αγορές, «κάτι για το οποίο», όπως αναφέρουν πηγές της Κεφαλαιαγοράς, «θα αποφασίσουν οι πελάτες του».
Ο γενικός δείκτης έκλεισε μιαν ανάσα πριν από τις 930 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,91%, αν και νωρίτερα έγιναν πράξεις πάνω από τις 930 μονάδες. Τεχνικά, η κίνηση αυτή δίνει την επόμενη αντίσταση στην περιοχή των 970 μονάδων, που για να επιτευχθεί όμως, χρειάζονται αυξημένες συναλλαγές και καλά νέα. Το μόνο εμπόδιο προς το παρόν δεν είναι άλλο, από τη συζήτηση και τη «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα υπάρξει μετά τον Αύγουστο του 2014.
Ως προς τις κινήσεις στο ταμπλό, η MIG έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη από τον 25άρη, 3,79%, στα 0,3010 ευρώ και κατά 8% η Aegean με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συγχώνευση θα περάσει από την Κομισιόν. Κέρδη για τον Τιτάνα, στα 15,38 ευρώ και προσδοκίες της αγοράς για επανέναρξη των μεγάλων έργων, κέρδη στα 4,14 ευρώ για τη Βιοχάλκο, ενώ ισχυρή αντίδραση άνω του 2% κατέγραψε η Alpha, 2,255 η Motor Oil, 2,17% η ΔΕΗ, 1,75% η Πειραιώς, 1,58% η ΕΧΑΕ, 1,555 τα ΕΛΠΕ, 1,42% Η μετκα, 1,29% η Ιντραλότ και 1,17% ο Μυτιληναίος, εταιρείες που είχαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr