Κέρδη άνω του 2% για την αγορά, με την Εθνική να αποτελεί το μεγάλο πρωταγωνιστή. Τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα του ΥΠΟΙΚ καθώς και τα θετικά μηνύματα που έστειλε στους επενδυτές η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους της μεγάλης ανόδου που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
Οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι σε επίπεδο… αριθμών αλλάζουν πραγματικά τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας και πως η δημοσιονομική προσαρμογή πιάνει τόπο. Ταυτόχρονα, οι απόψεις του υπουργού Οικονομικώνν κ. Ι. Στουρνάρα κερδίζουν έδαφος όταν μιλάει για ύφεση κοντά στα επίπεδα του 4,2% για φέτος, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για ύφεση κοντά στο 5%. Πρόκειται για εξέλιξη, που μπορεί να σημάνει την επιστροφή στην ανάκαμψη μία ώρα αρχύτερα για την Ελληνική οικονομία, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι και το πιο κρίσιμο, δεδομένου ότι μέσα σε αυτό θα έχουν ενσωματωθεί και τα οφέλη από τον τουρισμό.
Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι αυτοί που παίζουν την αγορά, διαπιστώνουν ότι πνέει άλλος, διαφορετικός πια αέρας για την Ελληνική οικονομία και το risk country αρχίζει να περιορίζεται από τη στιγμή που «φτιάχνουν» τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ήδη, η Barclays, ένας οίκος ο οποίος συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου των Ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, σε έκθεσή του υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται.
Στο παιχνίδι μπαίνουν τα τραπεζικά χαρτιά, έστω κι αν η πλειοψηφία των μετοχών δεν βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στο Κράτος (ΤΧΣ), τα οποία, σε κάθε περίπτωση αποτελούν τον καθρέπτη της οικονομίας, με τους ξένους να τοποθετούνται μαζικά, τόσο στις ίδιες τις τράπεζες, όσο και στα warrants με σκοπό την μεταπώλησή τους σε καλύτερες αποτιμήσεις. Σημειωτέον, ότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, μία αποκρατικοποίηση συνυφασμένη με την αβεβαιότητα, οι ξένοι επενδυτές καθησυχάστηκαν από την οριστικοποίηση της πώλησης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για ν’ ανοίξει ένα άλλο παιχνίδι σπέκουλας και προσδοκιών, αυτό της αξιοποίησης των assets των τραπεζών. Finansbank, Αστέρας Βουλιαγμένης (ενδεχομένως μέσα στον Αύγουστο να υπάρχουν νέα), Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρικές στο εξωτερικό και ογκώδης ακίνητη περιουσία για την Εθνική και Hilton και μια σειρά άλλες δραστηριότητες, για την Alpha αναμένεται να δώσουν το αλάτι και το πιπέρι που είχε ανάγκη η αγορά και η κίνηση προς τις 1.150 μονάδες να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, όπως υποστηρίζουν χρηματιστές, καθώς την υπόθεση «άνοδος» της αγοράς, την έχουν πάρει πάνω τους δεικτοβαρή χαρτιά.
Τα περιθώρια πτώσης αρχίζουν να στενεύουν, όσο η αγορά, όπως έχει αποδείξει, καταφέρνει να διορθώνει ενδοσυνεδριακά και στη συνέχεια να κλείνει με θετικό πρόσημο, κάτι που το «R» έχει καταγράψει από τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Τυχόν στήριξη, εντοπίζεται στα επίπεδα των 920 – 930 μονάδων, δηλαδή 100 μονάδες πάνω από το κόλλημα του γενικού δείκτη κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου. Προς τα πάνω, η αντίσταση παραλίγο να καμφθεί την Δευτέρα, η οποία δεν είναι άλλη από τις 980 μονάδες. Υπό αυτά τα δεδομένα, η επενδυτική κοινότητα, μόνο αισιόδοξα μπορεί να προσεγγίζει το Χρηματιστήριο, αν και η επιφυλακτικότητα είναι σημαντική δεδομένης της τάσης που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν είναι άλλη από στασιμότητα και ευαισθησία στα άσχημα μάκρο, είτε αυτά ανακοινώνονται στηνΚίνα, είτε στο Βερολίνο και το Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη.
Μεγάλος πρωταγωνιστής της αγοράς η Εθνική, με τη μετοχή της τράπεζας να παρουσιάζει κέρδη άνω του 15%, κλείνοντας στο +15,77% , εν μέσω πληροφοριών που μιλούν για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από το Σεπτέμβριο (στο μικροσκόπιο τίθενται το ποσοστό της στη Finansbank, αλλά και κινήσεις στην αγορά των ακινήτων). Με ισχυρά κέρδη κινήθηκαν και οι τίτλοι των Alpha, ΟΠΑΠ, MIG και ΟΤΕ. Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 2,12% στις 977,21 μονάδες, χάνοντας για λίγο το όριο των 980 μονάδων.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες Τραπεζών (+5,90%), Ταξιδίων και Αναψυχής (+3,94%) και Τηλεπικοινωνιών (+3,45%). Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε, αντιθέτως, από τον δείκτη Εμπορίου (1,14%). Από τους 142 τίτλους που διακινήθηκαν, 81 σημείωσαν άνοδο, 39 πτώση και 22 παρέμειναν σταθεροί. Στην τόνωση της αγοράς συνέβαλλαν και οι εκθέσεις που είδαν το φως την περασμένη εβδομάδα από Goldman Sachs , JP Morgan και Morgan Stanley κάνοντας focus σε Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ , ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. Από την άλλη πλευρά, ενίσχυση της αξίας των warrants των τραπεζών προβλέπει η Berenberg Bank, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλά και η ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου θα βελτιώνονται.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr