Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο, σε σχέση με τις απώλειες 6% που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή, μόλις 1,29%, στις 840,71 μονάδες. Οι επενδυτές «χρησιμοποίησαν» το ξεκίνημα της αγοράς, κατά το οποίο ο γενικός δείκτης έγραψε κέρδη κοντά στο 3% για να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, τις οποίες είχαν λάβει στα χαμηλά της περασμένης συνεδρίασης. Με το που έπεσε το "σύνθημα" του profit taking, το οποίο ξεκίνησε από Έλληνες παίκτες, ακολούθησαν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές.
Δείγματα γραφής
Οι χρηματιστές θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και από άπειρα στελέχη τα οποία θα πρέπει να προωθήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς αιχμής, όπως είναι η Υγεία και η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους. Η αντίδραση στα ομόλογα πάντως, ήταν εξίσου υποτονική, με την απόδοση της δεκαετίας να διαμορφώνεται στο 11,63%, ενώ στις αγορές το ελληνικό ομόλογο κινήθηκε ανοδικά προς τα 53 σεντς. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά, μετά τη χθεσινή πτώση.
Ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον στο Χ.Α. περιεστράφη γύρω από τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα. Ο δε τραπεζικός κλάδος έκλεισε στο κόκκινο για μία ακόμα μέρα, στις 149 μονάδες και με πτώση 0,93%. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η ΕΤΕ, στα 3,06 ευρώ και πτώση 5,85%, με τη στήριξη στη μετοχή να βγαίνει στα 2,70 ευρώ. Ελεγχ’όμενες απώλειες 1,28% για την Alpha, στα 0,385 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο κατά την τελευταία μέρα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της, κατέγραψε η Πειραιώς σε ποσοστό 5,60%, στο 1,32 ευρώ.
Χαρτιά
Κατά τα άλλα, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν Βιοχάλκο και ΣΩΛΚ με άνοδο κοντά στο 11% και οι δύο, άνοδο 8,80% σημείωσε η ΔΕΗ, με κλείσιμο στα 6,80 ευρώ, άνω του 5% ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ και 4,345 ο ΟΛΠ, με τις δύο εταιρείες να έρχονται πρώτες αυτή την εποχή στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων, μετά μάλιστα την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Εντολές αγορών βγήκαν ακόμα στην Ιντραλότ που έκλεισε στο 1,90 ευρώ, τον Τιτάνα στα 12,80 και την Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,93 ευρώ. Θετικό πρόσημο για την Coca Cola, τον Μυτιληναίο, την ΜΕΤΚΑ, την Jumbο και τον ΟΤΕ.
Οι συναλλαγές αν ξεκίνησαν ενθαρρυντικά, διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο σε υποτονικά επίπεδα, στα 69,1 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της παθογένειας της αγοράς σε περιόδους κρίσεων, όπως η πρόσφατη κυβερνητική.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr