Το κλήμα έχει στραβώσει στην αγορά και αυτό αποδεικνύεται πεντακάθαρα από την επενδυτική συμπεριφορά. Όσοι μπήκαν χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης ποντάροντας στο σενάριο να τα βρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως κι έγινε, βγήκαν σήμερα πωλητές αποκομίζοντας γρήγορα και βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα οποία όμως, πολύ δύσκολα διοχέτευσαν στο σύστημα. Η επενδυτική συμπεριφορά έχει μεταβληθεί, σχολιάζουν οι χρηματιστές, που πλέον, μέχρι να δημιουργηθούν οι καταλύτες εκείνοι πάνω στους οποίες θα βασιστεί η νέα άνοδος, ο γενικός δείκτης θα κινείται σε γνώριμα μονοπάτια, δηλαδή μεταξύ των 800 – 950 μονάδων.
Morgan Stanley
Επίσης, οι γρήγορες επενδυτικές κινήσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτηρίζουν τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει περάσει πια το Χ.Α. μετά την υποβάθμιση από την Morgan Stanley. Από εκεί και πέρα δεν είναι και λίγοι εκείνοι, όπως ο Nasdaq, ή άλλοι ξένοι οίκοι που εκτιμούν ότι στο Χ.Α. υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, λόγω της μεγάλης διόρθωσης, άνω του 50% που έχει υποστεί η χρηματιστηριακή αγορά με την ένταξη της Ελλάδας σε μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σήμερα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Πειραιώς και στυις 25 Ιουνίου της Τράπεζας Αττικής.
Επιφυλακτικότητα
Επιπρόσθετα, οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, όσο βλέπουν τους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας με αποκορύφωμα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν κατά την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρξουν υποχωρήσεις, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ή τελικά να οριστεί άλλος πρωθυπουργός. Οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ αλλάζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα για φέτος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναμένεται να επισπευστεί η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ. Για τον ΟΛΠ δε, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τη ΔΗΠΑΡ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της μακροχρόνιας μίσθωσης του λιμανιού, ενώ η αξία των ΕΛΠΕ μειώνεται μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΔΕΠΑ στην οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συμμετοχή.
Tαμπλό
Από τις 936 μονάδες που ήταν και τα υψηλά ημέρας η αγορά άρχισε να χάνει έδαφος κλείνοντας τελικά στις 918,03 μονάδες και με κέρδη της τάξης του 1,16%. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι επανήλθαν στο προσκήνιο οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες 1,90%, ενώ ο 25άρης έκλεισε με άνοδο 1,63%, πάνω από τις 311 μονάδες. Κέρδη άνω του 5% για τα ΣΩΛΚ στα 2,12 ευρώ, άνω του 5% για την Coca Cola, την Jumbo, την ΕΧΑΕ και την Τέρνα Ενεργειακή. Ισχυρή ήταν η αντίδραση, επίσης, με ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 4% για την Ελλάκτωρ, της Eurobank Properties και τα Folli Follie, έπειτα από ένα διάστημα ταλαιπωρίας. Κοντά στο 45 ανήλθαν τα κέρδη για τον ΟΛΠ και άνω του 35 για τη ΜΕΤΚΑ και τον Μυτιληναίο, Κέρδη και για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ, υπό το πρίσμα των αμφιβολιών για την πώληση των λαχείων, έκλεισε με απώλειες σχεδόν 3,5%, στα 6,75 ευρώ. Πτώση 5,41% για τη μετοχή της Πειραιώς, στο 1,40 ευρώ, με το δικαίωμα να κλείνει με κάθετη πτώση 50% στο 0,001 ευρώ. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 62 εκατ. ευρώ, σχετικά αυξημένες σε σχέση με χθες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr