Mε τον γενικό δείκτη να… θέλει, αλλά με τις συναλλαγές αδύναμες, η αγορά αντιδρά θετικά μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία ευνοήθηκε από την απόφαση του Σ.τ.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές εφησυχάζουν και κυρίως οι ξένοι. Η τρόικα παραμένει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα απαιτεί να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις. Η ΕΡΤ, σύμφωνα με την αγορά είναι η αρχή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν απολύσεις στους ΟΤΑ, στους εκπαιδευτικούς και στον κλάδο της υγείας, εξελίξεις που αν περατωθούν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης και της κοινωνίας με απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, θα έχει πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με την αγορά πάντα, αυτή είναι η δεύτερη και σκληρότερη φάση από την εφαρμογή του Μνημονίου.
ΔEΠA
Σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει λίγα πράγματα ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πώληση της ΔΕΠΑ ναυάγησε και η πώληση της ΔΕΣΦΑ γίνεται με τίμημα που απέχει σημαντικά από τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι ο στόχος των 2,6 δις. ευρώ, δύσκολα θα επιτευχθεί φέτος. Οπότε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά αφενός να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα, ύψους 1 δις. ευρώ από τις πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, αφετέρου να επισπεύσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ και των ΕΛΠΕ. Η πώληση του ΟΛΠ αναμένεται να προσκρούσει στις αντιρρήσεις ενός εκ των τριών πόλων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά, τη ΔΗΜΑΡ, η οποία επιθυμεί τη μίσθωση του λιμανιού και όχι την πώληση. Η δε τιμή των ΕΛΠΕ έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά, από τη στιγμή που δεν πουλήθηκε η ΔΕΠΑ, στην οποία έχει συμμετοχή.
Γερμανικές εκλογές
Κι όλ’ αυτά, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι το στοίχημα της ανάκαμψης δύσκολα κερδίζεται μέχρι τέλος του χρόνου και πως η κυβέρνηση, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα επωφεληθεί από ένα νέο κούρεμα των ομολόγων, κάτι το οποίο σχεδιαζόταν να γίνει μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Ξένοι
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τηρούν στάση αναμονής. Ο τζίρος στο Χ.Α. την Τρίτη είναι υποτονικός, μόλις 14 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 926 μονάδες και με κέρδη λίγο πάνω από 2%. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Πειραιώς, στα 0,002 ευρώ, ενώ το δικαίωμα της Αττικής καταγράφει βουτιά 50% στο 0,001 ευρώ. Στα 4,10 ευρώ ανακάμπτει η ΕΤΕ, στα 0,43 η Alpha και απώλειες στο 1,46 ευρώ για την Πειραιώς.
Ταμπλό
Οι αγοραστές επιστρέφουν στα μη τραπεζικά χαρτιά δίδοντας ώθηση στα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 2,15 ευρώ και κέρδη κοντά στο 7%, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ ενισχύονται πάνω από 5%, στο 1,96 ευρώ ενισχύεται η Ιντραλότ, στα 4,5 ευρώ ο Μυτιληναίος και κέρδη άνω του 3% σημειώνει η Coca Cola, στην οποία στηρίζεται η σημερινή αντίδραση της αγοράς. Αντίδραση, επίσης, βγαίνει στα Folli Follie, τον ΟΛΠ, την Jumbo, ανόδου συνέχεια για την Motor Oil και επιστροφή στα κέρδη για την ΜΕΤΚΑ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr