Κεφαλαιοποίηση Εθνικής πάνω από το 1 δις. ευρώ . ΟΠΑΠ%20+%20ΟΛΠ">ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ , ΕΧΑΕ">ΕΧΑΕ σε νέα υψηλά έτους. Είναι μερικές από τις… θετικές παρενέργειες της αγοράς το προηγούμενο διάστημα, ικανές να πείσουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν ή να διατηρήσουν το ανοδικό σενάριο ανέπαφο. Τα δεδομένα στην αγορά άρχισαν να αλλάζουν από τη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που φάνηκε ότι Alpha και Πειραιώς βρίσκονται πολύ κοντά στο να καλύψουν το κρίσιμο όριο του 10% στις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι το Χ.Α., προσδοκώντας επενδυτικές ευκαιρίες.
.Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αντίδραση της αγοράς το τελευταίο δεκαπενθήμερο θύμισε κάτι από το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Α. Σαμαρά. Τα καλά νέα για την αγορά και το τραπεζικό σύστημα έγιναν καλύτερα όταν διέρρευσαν πληροφορίες για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών από ισχυρά ονόματα, όπως ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος και κ. Σπ. Λάτσης στην ΕΤΕ, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος και η οικογένεια Κανελλόπουλου στην Alpha, η οικογένεια Αγγελόπουλου και γενικότερα οι βασικοί μέτοχοι στην Πειραιώς, περνώντας το μήνυμα στην αγορά ως προς το τι θα πρέπει να πράξουν οι παλαιοί μέτοχοι.
Αυτά σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, όπου η πώληση του ΟΠΑΠ σήμαινε ένα εμπόδιο ή μάλλον, ένα πρόβλημα λιγότερο για την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα οι αγορές φαίνεται να δίνουν μία ακόμα ευκαιρία στην Ελλάδα, Έστω κι αν πρόκειται για έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσης, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ευρω/ομόλογο των ΕΛΠΕ">ΕΛΠΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ ή η αναγνώριση του management του ΟΤΕ από την διεθνοποιημένη γερμανική μητρική Deutsche Telekom. Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ανάδοχοι που συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ειδικά στις αμκ των Alpha και Πειραιώς, είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι και τράπεζες που ανεβοκατεβάζουν με τα χαρτοφυλάκιά τους τις αγορές, όπως η BofA/Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Credit Agricole, Μorgan Stanley (σ.σ. η οποία προβίβασε στους δείκτες της τον ΟΤΕ), Barclays, JP Morgan. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω οίκοι θα καλύψουν στο σύνολό τους τα αδιάθετα κεφάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Deutsche Bank ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από ενάμιση μήνα συνεχούς φυγής, τα αμερικάνικα funds αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική τόνωση και η δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Ιταλία που έδωσε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, ενίσχυσαν την επενδυτική ψυχολογία.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε την Παρασκευή από το Λονδίνο για πρώτη φορά περισσότερο διαλλακτικός σε ότι αφορά στη λιτότητα που μαστίζει στην Ευρώπη. Αν και το έκανε, όπως εξηγούν Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους, για να μαζέψει ψήφους το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές, ωστόσο, αν δεν χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά προγράμματα δεν θα έχει καμία ανταπόκριση η γενναία μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στα χαμηλά του 0,50%.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το καλάθι της Lipper που αποτελείται από 90 funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν εισροές 197,3 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, βάζοντας τέλος στο σερί εκροών έξι εβδομάδων, που ήταν το μεγαλύτερο από το Μάιο του 2012.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank συμβουλεύουν τώρα τους επενδυτές να τοποθετηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για ένα ράλι στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ευρώπη. Η DB στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα τον χρηματοοικονομικό, λόγω των προσδοκιών ότι οι κυκλικές μετοχές - οι πιο «ευαίσθητες» δηλαδή στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι τράπεζες ή οι εταιρείες ορυκτών - θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τους αμυντικούς κλάδους, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται. Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών νωρίτερα αυτό το χρόνο οδηγήθηκε από τις αμυντικές μετοχές και όχι τις κυκλικές – τις οποίες η Deutsche Bank αναμένει ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το re-rating. Eντός των κυκλικών κλάδων, η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρηματοοικονομικός θα είναι ο πιο ελκυστικός καθώς το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (cost of equity) πλησιάζει τα επίπεδα των μέσων της κρίσης, και μια θετική έκπληξη στην πιστωτική αγορά θα ωφελήσει τις τράπεζες το περισσότερο.
Στ. Κ. Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Διαβάστε επίσης:
- Λάδι, οπωροκηπευτικά, πετρελαιοειδή, η "μερίδα του λέοντος" των εξαγωγών
- Στον "αέρα" το Ελληνικό Μνημόνιο
- Διάκριση εξ Αμερικής για το ελαιόλαδο της «Κρίτσα - Γαία»
- Υπεργήρανση vs Πρόνοιας στην Ευρώπη
- Καζίνο Πάρνηθας: «Βουτιά» άνω του 61% στα κέρδη μετά φόρων το 2012
- «Θύμα» της κρίσης και το οπωροπωλείο του πρίγκηπα Καρόλου...
- Citigroup: Έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων και στην Ελλάδα
- Μεταπτυχιακά φασόν από 250 έως 1.000 ευρώ
- Με νέο σταθμό κρουαζιέρας υποδέχεται το καλοκαίρι ο ΟΛΠ
- ΕΣΠΑ: Καταργούνται σειρά από προαπαιτούμενες εγγυήσεις
- Το μοντέλο Cosco πάει Κρήτη;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr