«Ευχαριστώ, δεν θα... πάρω»! Αυτό είναι το μότο που κυκλοφορεί ευρέως στη χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες μέρες, μετά τις διακυμάνσεις, την κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου και την κάθετη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Η σοφότερη επενδυτική επιλογήσε αυτή τη συγκυρία είναι να είσαι τοποθετημένος μέχρι το 60%, αλλά με 40% διαθέσιμα, υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης. Η τάση στην αγορά θυμίζει αναμονή και αναζήτηση κατεύθυνσης, επισημαίνει ο χρηματιστής, ο οποίος θεωρεί ότι στις αδύναμες συνεδριάσεις θα πρέπει να διοχετεύεται σχετική ρευστότητα, η οποία να βγαίνει στη δυναμική της αγοράς. Διαφορετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορείς να προστατευτείς, παρά μόνο όταν το κλίμα αρχίσει να φτιάχνει.
Τρόικα
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα χθες έδειξαν ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Οι χρηματιστές επισημαίνουν, όπως φάνηκε άλλωστε από τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου, ότι όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι από τις απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.
Συγχώνευση
Η αγορά ανησυχεί για το αν θα γίνει η συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank, γνωρίζοντας ότι αν δεν γίνει, η Eurobank θα καταλήξει στο ΤΧΣ, το οποίο θα μπορούσε να θέσει ζήτημα καλής ή κακής τράπεζας, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Αυξήσεις κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, οι δύο συστημικές τράπεζες Alpha και Πειραιώς ανακοινώνουν αυξήσεις κεφαλαίου, εξέλιξη που σηματοδοτεί πτώση ρευστότητας στο σύστημα, αφού οι ιδιώτες επενδυτές ενδεχομένως να θελήσουν να μπουν στις αυξήσεις.
Αποκρατικοποιήσεις
Από την άλλη, οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ παραμένουν σε εξέλιξη και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ δηλώνουν ότι δεν προχωρήσουν στην υποβολή προσφορών, αν δεν ματαιωθεί η συμφωνία του Οργανισμού με την Ιντραλότ. Επίσης, η κυβέρνηση παραμέβνει θεατής γαιοπολιτικών σεναρίων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με τη ΔΕΠΑ. Και όχι μόνο αυτά.
Κύπρος
Οι παρενέργειες από την κρίση στη Κυπριακή οικονομία, αναμένεται να έχουν παρενέργειες και στην Ελλάδα. Ήδη, εγγυητικές επιστολές που έχουν στα χέρια τους από τις Κύπρου και Λαίκή στην Ελλάδα, κινδυνεύουν να εκπέσουν. Επιπρόσθετ,α η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει η ύφεση στο νησί φέτος να ξεπεράσει το 13% από 8% που υπολογιζόταν αρχικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σημειώνουξν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η κατοχύρωση ρευστότητας και η δημιουργία «λίπους» θα πρέπει να είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος των επενδυτών για φέτος.
Στ.Κ.Χαρίτος
Διάβαστε επίσης:
ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr