Οι επενδυτές, κυρίως ξένοι έχουν βγει πωλητές, καθώς δεν πιστεύουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα λύσουν το πρόβλημα των τραπεζών και πως οι κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ένα περιβάλλον ύφεσης στα επίπεδα του 6%, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προσδοκά η αγορά. Βουτιά 11,44% στην Eurobank, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία ανταλλαγής των μετοχών με την ΕΤΕ. Η ΕΤΕ υποχωρεί στα 99 λεπτά και με απώλειες 3,5%, στο 1,16 ευρώ υποχωρεί η Alpha και στα 0,27 ευρώ η Πειραιώς. Πωλητές όμως, έχουν βγει και στη ΔΕΗ, ενώ από τα κρατικόχαρτα ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και ΕΥΑΘ καταγράφουν κέρδη, αλλά μικρά. Υποτονικότερη είναι η αντίδραση στον Μυτιληναίο και την ΜΕΤΚΑ, ενώ εξακολουθούν να διαπρέπουν Ιντρακόμ και Ιντραλότ. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 28 εκατ. ευρώ.
Πλέον οι νέοι πρωταγωνιστές της αγοράς είναι «άλλοι» και όχι οι τράπεζες, με την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής να γλιστράει κάτω από το 1 δισ. και η μετοχή να κάνει προς στιγμή πράξεις, κάτω και από το 1 ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την αγορά, προκύπτει ότι τελικά η κυβέρνηση θέλει το Χρηματιστήριο στον... ίσιο δρόμο, δηλαδή σε αυτόν της ανόδου, προσδοκώντας καλύτερα τιμήματα και βεβαίως καλό κλίμα για τη συνέχεια.
ΤΑΙΠΕΔ
Ο κ. Ι. Στουρνάρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πίεσε ασφυκτικά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει άμεσα με τον ΟΠΑΠ, αν και υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες τις οποίες θέτουν οι ίδιοι οι διεκδικητές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέλη των επίδοξων μνηστήρων, αξιώνουν από την κυβέρνηση να μην υπογράψει καμία σύμβαση και με κανέναν πάροχο, τέτοια που να τους δεσμεύσει στο μέλλον. Από την άλλη, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το μονοπώλιο, δεδομένου ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκκρεμεί η τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Η μετοχή απεκλεισε χθες με κέρδη 4,12%, στα 7,12 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο κατέχει το 33% και αν αποφάσιζε σήμερα να πουλήσει μέσω χρηματιστηρίου θα εισέπραττε 750 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει να έχει “τελειώσει” με τον ΟΠΑΠ μέχρι τις 12 Απριλίου.
ΔΕΠΑ
Η άλλη μεγάλη αποκρατικοποίηση που φαίνεται να κολλάει προς το παρόν, είναι αυτή της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΣΦΑ. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το data room λειτουργεί και πως από την πλευρά του το Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας είναι έτοιμο, υπάρχουν ζητήματα τα οποία απασχολούν ευθέως την ίδια την κυβέρνηση. Ζητήματα που συνδέονται με τα αντικρουόμενα συμφέροντα που έχουν στην περιοχή και με τις διαδρομές φυσικού αερίου ΗΠΑ και Ρωσία. Κάποιες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για απειλές των Ρώσων προς την Ελλάδα ότι ενδέχεται να αποκλείσουν τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό τους. Οι ισορροπίες είναι δύσκολες, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά ως τις 12 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
ΔΕΗ
Κατά τα άλλα, η αντίδραση της αγοράς προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το 4,68% της ΔΕΗ, που έκλεισε στα 7,83 ευρώ και με μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους των funds που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.Το Δημόσιο ελέγχει το 51,1% στη μετοχή και με την κεφαλαιοποίηση στο 1,8 δισ. ευρώ, η αξία της συμμετοχής του κράτους αξίζει περί τα 900 εκατ. ευρώ.
Χθες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης της ΕΥΑΘ, στην οποία το Δημόσιο έχει το 61,5%, οπότε η αξία της συμμετοχής του αγγίζει τα 161,3 εκατ. ευρώ. Στα ΕΛΠΕ, το 35,4% αξίζει σήμερα 971 εκατ. ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ το 61,3%, 390 εκατ. ευρώ, στον ΟΛΘ το 74,2%, 155,8 εκατ. ευρώ και στον ΟΛΠ το 74%, 345 εκατ. ευρώ.
ΕΤΕ
Πλέον χωρίζει χάος τις τράπεζες από τις πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς αξίζουν 2,2 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ο... ΟΠΑΠ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η μεγάλη πτώση της Εθνικής (σ.σ. στο 1,03 ευρώ), ανάγκασε τη διοίκηση να ανακοινώσει την εθελούσια έξοδο 2.000 υπαλλήλων της.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr