Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα και με βάση τις προσαρμοσμένες τιμές προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμα, σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία, σημαντικά περιθώρια ανόδου. Εκείνο που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί είναι ότι την περίοδο εκείνη, δηλαδή το 2009, οι τράπεζες ήλεγχαν σχεδόν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς και σήμερα, μόνο οι τέσσερις συστημικές, το 16%. Οπότε όλο το χρήμα που έχει εισρεύσει από τον Ιούνιο και μετά όπου απαντάται και ο πάτος της αγοράς, κοντά στις 470 – 480 μονάδες, δεν διοχετεύθηκε στις τράπεζες, αλλά στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, εκείνες που έχουν ποσοστό ανώτερο του 70% επί του τζίρου τους από δουλειές στο εξωτερικό, γεμάτα ταμεία και χαμηλές υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση hedge funds σε εισηγμένες, αναδεικνύει το γεγονός ότι επιτέλους ήρθη το... εμπάργκο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας. Και όχι μόνο αυτό, διότι δεν περνάει απαρατήρητη η ενασχόληση των Ελλήνων επενδυτών με την αγορά, που πρώτοι, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ηχηρή παρουσία των ξένων σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Folli, Φουρλή, Σαράντη, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο κ.ά., ρίσκαραν κόντρα στο αρνητικό κλίμα, τα κεφάλαιά τους στο Χ.Α.
Με βάση πάντα τις προσαρμοσμένες τιμές, προκύπτει ότι η κεφαλαιοποίηση των Folli Follie τον Οκτώβριο του 2009 διαμορφωνόταν στα 250 εκατ. ευρώ και σήμερα στα 924 εκατ. ευρώ,σημειώνοντας αύξηση περίπου 270%.
Η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ εκείνο το διάστημα στοίχιζε 305 εκατ. ευρώ και σήμερα 478 – 480 εκατ. ευρώ και αύξηση 56,5%, των ΕΛΠΕ 1,760 δισ. ευρώ και σήμερα 2,7 δισ. ευρώ, της Jumbo 644 εκατ. ευρώ και σήμερα 975 εκατ. ευρώ, της METKA 448 εκατ. ευρώ και σήμερα 621 εκατ. ευρώ, της Bιοχάλκο 814 εκατ. ευρώ και σήμερα πάνω από 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 31,1%.
Ακόμα, η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή από 311 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009 διαμορφώνεται στα 383 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 και με τον δείκτη μόλις στις... 1040 μονάδες! Ίδια εικόνα και στον Μυτιληναίο με κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ τότε και 642 εκατ. ευρώ σήμερα, 6,4 δισ. ευρώ η CCHB τότε και 7,4 δισ. ευρώ σήμερα, 2,8 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ τον Οκτώβριο του 09 και 3,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του '13. Η ΕΧΑΕ, είχε κεφαλαιοποίηση τότε 353 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει 359 εκατ. ευρώ, η Eurobank Properties 366 eεκατ. Ευρώ τότε και 371 εκατ. ευρώ σήμερα και η Frigoglass 304 εκατ. ευρώ τότε και 307 εκατ. ευρώ σήμερα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η μεγάλη πτώση στις τιμές των τραπεζών με την Eurobank να στοιχίζει το 2009 περίπου 2,4 δισ. ευρώ και σήμερα μόλις 344 εκατ. ευρώ. Η Εθνική 4,7 δισ. ευρώ και σήμερα 1,080 δισ. ευρώ, Κύπρου 1,8 δισ. ευρώ και σήμερα 431 εκατ. ευρώ, Alpha 2,5 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του '13, 737 εκατ. ευρώ.
Όπως άλλωστε έχει γράψει το “R”υπάρχουν για παράδειγμα μητρικές εταιρείες που στοιχίζουν φθηνότερα στο ταμπλό από τις θυγατρικές τους. Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, σε αυτή τη συγκυρία το story που μπορεί να τραβήξει κι άλλο πάνω το Χρηματιστήριο είναι η αποκατάσταση των αδικιών και των στρεβλώσεων κατά την περίοδο της μεγάλης βουτιάς 2009 - 2012 (στο πρώτο εξάμηνο).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένοι εδώ κι ένα χρόνο που παρακολουθούσαν τις ελληνικές μετοχές, ομολογούσαν τις στρεβλώσεις, αλλά δεν έμπαιναν επειδή η χώρα είχε μεγάλο ρίσκο, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ. Πλέον, το ρίσκο αυτό περιορίζεται κι αυτό φαίνεται και από το «πουσάρισμα» των ξένων οίκων για τις προσπάθειες της Ελλάδας μέσω των reports τους, τόσο και από τη μείωση των spreads και βεβαίως από τη σούπερ αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες ψιθυρίζεται στο ΧΑ ότι εκτός από την S&P αναμένεται η αναβάθμιση και από τη Fitch.
Σ.K.X. - Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr